Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

​​Rüya Beslenmesi Nedir?

​​Rüya Beslenmesi Nedir?

Rüya beslenmesi, rüya öğünü ve dream feeding gibi isimleri ile duyduğunuz bu kavramlar bebeğin uyurken beslenmesi anlamına gelir.  Bebekler yaklaşık dört aylık olduklarında 11-12 saat gece uykusu uyuyabilirler. Gece boyunca da 2-3 sefer beslenme ihtiyacı hissedebilirler. Bu durum her bebeğin gelişimine göre değişiklik gösterebilmekle birlikte uyku düzeni genellikle bu aylarda oluşmaya başlar.

Ancak bu dönem geçmesine rağmen bazı bebekler gece sık uyanmaya devam eder. Bu gibi durumlarda bebeklerde uyku rutinini oluşturmak için rüya beslenmesi yöntemi uygulanabilir. Rüya öğünü de denilen bu uygulama, bebeklerin doymalarına ve gece daha kesintisiz uyumalarına yardımcı olabilir.

Rüya Öğününün Faydaları Nelerdir?

Rüya beslenmesi, gece uykusuna yattıktan yaklaşık 2-3 saat sonra bebeği emzirmektir. Yani rüya öğününde bebeğin uyanarak beslenmeyi istemesi beklenmez. Bebek uyurken beslenerek daha uzun uyuması sağlanır. Rüya beslenmesinin yararları ise şunlardır:

  • Bebeklerin sağlıklı gelişimleri için yeterli beslenmeleri gerekir. Yemeyi azaltarak verilen uyku eğitimlerine alternatif olarak rüya öğünü uygulanabilir. Böylece bebek hem ihtiyaç duyduğu besini alabilir hem de uyku düzeni oluşmaya başlar.

  • Uyku yoksunluğu annenin sağlığını olumsuz etkileyebilen bir durumdur. Rüya öğünü sonrası bebeğin uyku süresinin uzaması annelerin dinlenebilmelerine imkan tanır.

Rüya Öğünü Kaç Aylık Bebekler İçin Uygundur?

Yenidoğan bebeklerde sirkadiyen ritim yani vücudun biyolojik saati henüz oluşmamıştır. Gece ve gündüz ayrımları henüz belirgin değildir. Gece ve gündüz sık uyanıp beslenmek istemeleri normaldir. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde rüya öğünü uygulanması önerilmez. 

Bebekler iki aylık olduktan sonra rüya beslenmesi uygulanabilir. Ancak ideal olarak dört aylık olmaları beklenebilir. Ayrıca rüya öğünü verilecek bebeklerin gelişimlerini etkileyen özel bir sağlık durumunun bulunmamasına dikkat edilebilir. 

Rüya Beslenmesi Nasıl Uygulanır?

Bebekler her zamanki uyku saatlerinde uyutulmalıdır. Ebeveynin uyku saatine yakın bir zaman ya da bebeğin acıkma düzenine uygun bir sürede bebek beslenebilir. Rüya öğünü için bebeğin uyanması beklenmemelidir. İdeal olarak rüya görmeye başladığı zaman bebek emzirilebilir. 

Bebeğin rüyaya daldığını anlamak için REM uykusunda olduğunu gösteren işaretler gözlemlenebilir. Bebeklerin elleri ve kolları seğirebilir, göz kapakları hareket edebilir, yüz ifadeleri değişebilir. Bebekte bu işaretler görüldüğü zaman rüya beslenmesi uygulanabilir. 

Tamamen uyandırmamaya dikkat ederek bebeğin emmeye başlaması için bazı şeyler uygulanabilir. Bebek beşikten hafifçe alındıktan sonra bezi değiştirilebilir. Bebeğe hafifçe şarkı söylenebilir ya da onunla konuşulabilir. Emme refleksini harekete geçirmek için de bebek göğüs üzerine konularak ağzı memeye doğru tutulabilir. 

Rüya Öğünü ile İlgili Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Her bebek rüya öğününe beklenen cevabı vermeyebilir. Bazı bebekler rüya beslenmesi esnasında uykuları bölündükleri için gece daha sık uyanmaya başlayabilirler. Rüya beslenmesini uygularken bebeğin buna nasıl tepki verdiğine dikkat etmek önemlidir. 

Bebek istemediği halde beslenmeye çalışılmamalıdır. Bu nedenlerle rüya beslenmesini uygulama kararını bebeğin durumuna göre ve doktorunuza danışarak vermekte fayda vardır.

Uzm. Dr. Zermine Büyükkeçeci

 

 

 

Kaynaklar