Onlar henüz ek besine yeni geçti. Anne sütü ile birlikte, 6. Ayını doldurduğunda ek gıdalardan da yararlanıyorlar. Damaklarına tanıştırdığınız her yeni lezzete tepkilerini belli ediyorlar. Bebeğinizin verdiği tepkilerden onun sebze sevmediğini fark ettiniz.
Üstelik sebze sevmeyen bebeğe, sebze yemeği yedirmenin yollarını bulmak bir hayli düşündürücü görünüyor. Belki de bu konu, düşündüğümüz kadar zor değildir ve biz yanlış yolları tercih ediyoruzdur. Haydi, her şeye en baştan başlayalım ve bebeklere sebze sevdirme yöntemlerini inceledikten sonra işe koyulalım.
İlk Adımı Anne Sütüyle Atın
Bebeğiniz henüz ek besinlere geçmeden önce anne sütü aracılığıyla sebzelerle tanışmalı. Annelerin emzirirken tükettiği besin tatları, bebeğe anne sütü kanalıyla geçer. Ek besine geçen bebekler, anne sütünün içinde bulunan ve daha önce tükettikleri bu besinlere aşina oldukları için, çok çabuk sebzelere alışabilirler. Emziren anne için bu ilk adım oldukça faydalı olacaktır.
İlk Ek Gıda Deneyimleri Sebze Olsun
Bebekler ilk ek besin dönemine geçtiklerinde, azar azar yemeliler. Tam olarak gelişmemiş olan çene kasları ve bir şeyi ilk defa yapacak olmalarından dolayı ek gıdalar dikkatle verilmeli. Bunun için ilk gıda deneyimleri püreler olmalı. Püre haline getirdiğiniz sebzelerle öğünlerini oluşturabilirsiniz. Kabak veya havuç gibi tatlı veya hafif aromalı sebzeler ile başlanabilir. Bu püreler, ilk zamanlar günde birer kaşık şeklinde verebilir, sonrasında bu miktarı arttırabilirsiniz.
Surat İfadeleri Sizi Yıldırmasın
Bebeğiniz ilk defa yediği besinlere mimikleriyle cevap verebilir. Onun suratını ekşitmesi moralinizi bozmasın. Bu durumda sizin tepkileriniz de önemli. Siz de suratınızı astığınızda, minik gurme kötü bir şey yediğini zannederek o yemeği hepten reddedecektir. O suratını ekşittiğinde ona kızmayın, gülümseyin ve keyifli bir ifade takının. Bu şekilde sunduğunuz her bir yeni besine çok çabuk alıştığını göreceksiniz.
Bitirmeye Zorlamayın
Ebeveynlerin düştüğü en büyük yanılgılardan biri, bebeğini sevmediği bir yiyeceği zorlayarak yedirmek. Savaş, ısrar ve gerginlikle dolu bir yemek deneyimi, bebeğin yiyecekleri kötü duygularla iliştirmesine yol açabilir. Negatif gıda deneyimleri istenen etkinin tersine sahiptir ve seçici yeme eğilimlerini arttırır. Ondan yemeği bitirmesini istemeniz normal fakat bu konuda kesinlikle onunla tartışmayın.
Sebzelere Ek Tatlar Katın
Onları daha cazip hale getirmek için sebzelere ek tatlar katmanın yanlış bir yanı yok. Bebekler doğaları gereği acı tattan hoşnut değillerdir. Sebzeleri daha lezzetli hale getirmek için doğal olarak tatlandırabilirsiniz. Yemek sonrası hemen ona tatlı bir meyve püresi verebilirsiniz. Çok sevdiği meyveye kavuşmak için bebeğiniz o sebze yemeğini sabırsızlıkla bitirecektir. Bir yemeği tatlandırmak için pekmezden de yardım alabilirsiniz. Baldan 1 yaşına kadar kesinlikle uzak durmalısınız. Alerjik semptomları uyarıcı etkileriyle bilinen bal, sonraki dönemlerde çocuğunuzun favori yiyeceği olabilir.