Emzirme doğumdan hemen sonra başlayıp bazen aylarca, genellikle de 2 yıl devam eden bir süreçtir. Burada tabii ki, özellikle ilk zamanlarda emziren annenin rahat bir emzirme pozisyonu seçmesi çok önemlidir.
Rahat bir emzirme pozisyonunda emzirme hem bebeğin memeyi rahat kavraması, hem annenin sırt, bel ağrılarının engellenmesi, hem de doğum sonrası dikişlerinin ağrımaması açısından çok önemlidir.
Bebekler yeni doğan dönemi dediğimiz ilk günlerde çok sık emmek ister, bazen saat başı, bazen yarım saatte bir emzirmek gerekebilir. Bu durumda emziren annenin rahat bir emzirme pozisyonunda olması çok önemlidir.
Daha sonraki aylarda bu emzirme aralığı daha açılır, emme süresi daha kısalır ve emziren anne de bu sürece daha çok alışır.
Eğer emzirirken rahat bir emzirme pozisyonu bulunamazsa özellikle sırt ve bel ağrıları oluşabilir. Bu da daha sonraki emzirme döneminde büyük sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Öncelikle her zaman söylediğimiz gibi önce anne sonra bebek. Yani anne ne kadar rahat olursa bebeğini de o kadar güzel emzirebilir. Ayrıca emzirme pozisyonunun iyi olması süt akışının da daha iyi olmasına ve göğüs ucu yaralarının oluşmamasına destek olur.
Emzirmede öncelikle kendiniz ve bebeğiniz için rahat edeceğiniz bir pozisyon bulmanız çok önemlidir, bu pozisyonlar şunlardır:
1.Beşik pozisyonu
Beşik pozisyonu dediğimiz emzirme pozisyonunda bebeğiniz kucağınızda yatar şekilde emer.
- Öncelikle rahat bir koltuğa oturarak sırtınızı yastıkla desteklemeniz iyi olur. Ayağınızı uzatmanız da rahat etmenize yardımcı olur. Kucağınız için emzirme yastığı da kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin başını dirseğinizin iç kısmına gelecek şekilde yerleştirin.
- Bebeğiniz yatay olarak kucağınızda yatmalı ama başı biraz yukarıda olmalı.
- Bebeğinizin burnunun meme hizasında olması önemlidir.
- Diğer kolunuzu da emzirme başlangıcında memeyi vermek için kullanın. Bebeğinin memeyi alabilmesi için hafif öne doğru eğilmeniz gerekebilir.
Emzirme pozisyonları içerisinde tercih edeceğiniz ilk emzirme pozisyonu bu olabilir.
2.Ters beşik pozisyonu
Ters beşik pozisyonu çapraz beşik pozisyonu olarak da adlandırılır.
Bebek beşik pozisyonunda olduğu gibi tutulur ama aynı kolla değil, diğer kolla desteklenir. Yani bebeğin başını elinizle tuttuğunuz emzirme pozisyonudur.
Bebeğiniz çok kuvvetli ememiyorsa bu emzirme pozisyonunu tercih edebilirsiniz.
3.Koltuk altı pozisyonu
Koltuk altı pozisyonuna çanta pozisyonu da denir.
Bebeğinizin ayaklarını kolunuzun altından arkanıza doğru verip, baş kısmı önünüze gelecek şekilde göğsünüze tutturarak uygulanan emzirme pozisyonudur.
Bu emzirme pozisyonu özellikle sezaryen doğum yaptıysanız dikiş yerine baskı uygulamaz. Bebek emme güçlüğü çekiyorsa ya da ikiz bebek annesiyseniz bu pozisyonu tercih edebilirsiniz.
4.Yan yatış pozisyonu
Yatarak emzirme pozisyonunda hem siz hem bebeğiniz yatar pozisyonda olursunuz.
Siz yatarsınız bebeğiniz de size dönük olarak yatar. Sizin rahat etmeniz için başınız ve sırtınız desteklenmelidir. Bebeğinizi üzerine yattığınız taraftaki kolunuzla sırtından destekleyerek bebeğinizin başının altından geçirin.
Bu emzirme pozisyonu özellikle sezaryen sonrası hareket zorluğu yaşıyorsanız rahat olabilir.
Siz kendinize en uygun pozisyonu bulup, emzirmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
İkiz bebek anneleri koltuk altı pozisyonunda iki bebeğini birden rahatlıkla emzirebilir. Ya da isterse uygun ve tercih ettiği bir emzirme pozisyonunda tek tek de emzirebilir. Bu tamamen annenin tercihidir ve her iki şekil de uygundur.
Emzirmede önemli olan, bebeğin başı ve vücudunun aynı yöne bakması, bebeğin vücudunun anne göğsüne yakın olmasıdır. Ayrıca emzirme sırasında bebeğin başı yüksekte olmalı ve üzerine ağırlık verilmemelidir.
Ayrıca emzirme yastıklarını emzirirken konforunuz için kullanabilirsiniz. Tabii ki buna uygun yastık olmalı, çok sert olmamalı, kolay taşınabilir olmalı ve annenin özellikle bel bölgesini sıkmamalıdır.
Böylelikle emzirme sırasında sırt ve bel ağrılarından kurtulup, konforlu bir emzirme yapmış olursunuz.
Sevim Kuruçay Çam
Ebe/Uzman Bebek Hemşiresi