Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sezaryen Sonrası Doktor Kontrolünün Önemi

Sezaryen Sonrası Doktor Kontrolünün Önemi

Yeni doğum yapan bir anne olarak bebeğinizin bakımını gerçekleştirdiğiniz yoğun bir tempoya girmiş olabilirsiniz. Ancak minik bebeğinizin ihtiyaçlarını giderirken kendi vücudunuzu dinlemeyi de ihmal etmeyin. Özellikle doğum sonrası doktor kontrolü randevusu önceliğiniz olmalı. Hamilelik ve sonrası dönemde vücudunuzda birçok değişiklik meydana geldiği için sezaryen sonrası kontrol, fiziki ve duygusal açıdan toparlanmanıza yardımcı olacaktır.

Genellikle doğumdan iki hafta sonra yapılması tavsiye edilen doğum sonrası muayene, kafanızda oluşan soruları giderebilmeniz için de bir fırsattır. Bu sizin ikinci bebeğinizse ve sorularınız olmasa dahi genel sağlığınız için ihtiyacınız olan koruyucu bakımı aldığınızdan emin olmanız önemlidir. Özellikle herhangi bir hamilelik komplikasyonu geçiren kişilerin bu randevuya gitmeleri gerekir. Örneğin halk arasında gebelik diyabeti olarak bilinen gestasyonel diyabetli kadınların, problemin çözümlendiğinden emin olmak için doğum sonrası testleri yaptırmaya ihtiyaçları vardır.

Genel Muayene

Doğum sonrası kontrolünüz, yıllık jinekolojik muayeneniz sayılır. Bu sebeple rahim ağzı kanseri taraması için simir testi yapılabilir. Kilonuz ve kan basıncınız ölçülür. Vücudunuzun demir, kalsiyum ya da başka bir takviyeye ihtiyacı olup olmadığını anlamak üzere kan tahlili talep edilebilir. Gestasyonel diyabet gibi bir hamilelik durumunuz varsa doktorunuz kan şekerinizi test edebilir ve ihtiyacınız olduğunda diyet değişiklikleri veya ilaç önerebilir.

Doğum Sonrası Vücudun Muayenesi

Sezaryen sonrasında dikiş yerleri kontrol edilir. Pelvik ve meme muayenesi yapılır. Pelvik muayenede, rahmin gebelik öncesi boyutlarına yani armut büyüklüğüne yakın olup olmadığı incelenir. Meme üzerinde ise iltihap, süt kanallarında tıkanma ya da topaklanma gibi bir rahatsızlıkların varlığı kontrol edilir. Doktorunuz ayrıca idrar kaçırma, kabızlık, kötü kokulu akıntı veya hemoroit gibi doğum sonrasında sık görülen rahatsızlıklarınız olup olmadığını da soracaktır.

Duygusal Destek

Doğum sonrası depresyon yaygın ve tedavi edilebilir olduğundan, doktorunuz doğum sonrası muayenelerinizde ruh halinizi soracaktır. Bebeğinizle nasıl bağ kurduğunuzu bilmek isteyecektir. Eğer yeni anne olmanın zorlayıcı yönleri ile bunalmış hissediyorsanız ya da bebeğinizi emzirmeye isteksizseniz bunları doktorunuza ifade etmekten çekinmeyin.

Doğum Kontrol Yöntemlerini Belirleme

Kontrol randevusu, sezaryen ameliyatının ardından cinsel hayatınıza dönüş konusunda doktorunuza danışmak için en uygun zamandır. Doktorunuzla birlikte hangi korunma yönteminin sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Eğer yakın zamanda ikinci bebeği düşünüyorsanız bu kontrol, bir doğum öncesi hazırlık muayenesi olarak da değerlendirilebilir. Bu durumda doktorunuz, bir sonraki hamileliğinizin zamanlaması, sağlıklı beslenme ve şeker hastalığı ya da kilo problemleri gibi herhangi bir tıbbi durumun tekrar hamile kalmadan önce kontrol edilmesi hakkında konuşacaktır.

Doktora Sormanız Gereken Sorular Nelerdir?

Bebeğin doğumundan sonra kendi vücudunuzla ilgili gözlemlediğiniz değişimleri ve doktora sormak istediğiniz soruları not edin. Kontrolde şu soruları doktorunuza sorabilirsiniz:

  • Kesi gerektiği gibi iyileşti mi?
  • Bir dahaki sefere vajinal doğum yapabilir miyim?
  • Hemoroitten, varislerden veya diğer problemlerden nasıl kurtulabilirim?
  • Benim için en iyi doğum kontrol yöntemi nedir?
  • Ne zaman araba kullanabilirim?
  • İşe ne zaman dönebilirim?

Doktorunuzdan alacağınız cevaplar, aklınızdaki soru işaretlerini giderecektir. Bu da günlük iyileşmeyle birlikte alışkanlıklarınıza dönüş sürecinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.