Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sezaryen Sonrası Emzirme 

Sezaryen sonrası emzirme ile ilgili anne adaylarının aklına bazı sorular gelebilir. ¨Sezaryenle doğumdan sonra süt gelmesi için ne yapmalı?¨ gibi soruların cevabını doğum öncesinde öğrenmek ise bu süreci daha kolay geçirmeye yardımcı olabilir. 

Sezaryen Emzirmeyi Etkiler mi? 

Emzirme, anne ile bebek arasında bağ kurulmasına, annenin doğum sonrası iyi hissetmesine ve süt üretiminin artmasına yardımcı olur. Hem vajinal (normal) doğum hem de sezaryen doğumdan sonraki ilk bir saat içerisinde bebekler emzirilebilir. Ancak bazı durumlarda sezaryen doğumun ardından emzirme süreci uzayabilir: 

  • Sezaryen doğumda annenin vücudundaki ağrılar, bebeği rahat emzirmesini zorlaştırabilir. Ancak bu durum genellikle emzirmeye engel değildir. Sezaryen doğuma özel emzirme pozisyonlarını tercih etmek annenin bebeği daha rahat emzirmesine destek olur.  

Sezaryen kesisi iyileşene kadar koltuk altı emzirme pozisyonu tercih edilebilir. Koltuk altı emzirme pozisyonunda anne oturur, kolunun altına destek amacıyla yastık koyabilir. Bebeğin yüzü memeye bakacak, vücudu annenin kolunun altından arkaya doğru yatacak şekilde tutulabilir.  

Sezaryene özel bir diğer emzirme pozisyonu ise yan yatarak emzirmedir. Bebeğin vücudu ile annenin vücudu paralel olacak şekilde yatakta yatarak emzirilebilir. Böylece bebeğin vücudu kesiye baskı yapmaz. Vücuttaki ağrı geçene kadar beşik pozisyonunda yani bebeği annenin iki kolu arasında yatırarak emzirmemeye dikkat edilebilir.  

  • Sezaryen doğum nedeniyle vücudun süt üretimi gecikebilir. Ancak bebeğin ilk aşısı olarak adlandırılan kolostrum yani ağız sütü gelir. Kolostrum antikor bakımından zengin olduğu için bebeğin bu sütü içmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi bakımından önemlidir. 

Süt üretiminin artması için bebeği düzenli olarak emzirmeye özen göstermekte fayda vardır. Anne ve bebeğin ayrı kalmasını gerektiren bir sağlık durumu söz konusu ise süt pompalanarak saklanabilir.  

  • Bazı durumlarda anestezi bebeğin, doğum sonrası olası ilaç tedavisi ise annenin uykulu ya da yorgun hissetmesine neden olabilir. Bu da emzirme sürecini yavaşlatabilir. İlaç kullanımı ile ilgili doktor önerisine danışılması gerekir.  

Sezaryenden Sonra Anne Sütü Ne Zaman Artar? 

Herhangi bir özel sağlık durumu söz konusu değilse anne ile bebeğin doğumdan sonra hemen ten tene temas etmesinde fayda vardır. Sezaryen doğum öncesi doktor ile görüşülerek -mümkün olan durumlarda- bu sağlanabilir. 

Ten tene temas eden yani annenin vücudu ile kendi vücudu arasında kıyafet gibi herhangi bir engel olmayan bebekler ilk bir saat içerisinde memeyi kavrayabilirler. Bebeğin sık sık emmesi süt üretimini teşvik eder. Çünkü bebekler süt emdikçe prolaktin ve oksitosin adı verilen, süt üretimi ile ilgili hormonlar artar.  

Hem vajinal doğumda hem de sezaryen sonrasında sütün artması için bebeğin sık sık emzirilmesi önerilir. Ayrıca süt üretiminin etkilenmemesi için annenin stresten uzak durması gerekir. Sezaryen doğum ile ilgili endişe duyan annelerin doğum sonrası depresyon (baby blues) gibi bir durum yaşadıkları zaman psikolojik destek almalarında fayda vardır.  

Uzm. Dr. Dicle Çelik 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

 

Kaynaklar