Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sezaryen Sonrası Kabızlık

Sezaryen Sonrası Kabızlık

Anneler, bebeğin doğumundan duyduğu sevinçle birlikte doğum sonrası bazı geçici rahatsızlıklar da yaşayabiliyorlar. Bunlardan bir tanesi kabızlık. Birçok anne, sezaryen doğum sonrası kabızlık problemi ile karşı karşıya kalıyor. Doğum sonrası iyileşme dönemini geçiren anne için zorlayıcı bir durum olan kabızlığın çeşitli sebepleri bulunuyor. Bu sebeplerden bazıları şöyle:

  • Hamilelik sürecinde pelvik kasların zayıflamış olması,
  • Hamilelik sürecinde alınan destekleyici bazı ilaçların içeriğinde demir bulunması,
  • Günlük su ihtiyacını karşılamamak,
  • Uygulanan anestezinin kasları tembelleştirmesi,
  • Hamilelik sürecinde artan progesteron hormonunun bağırsak faaliyetlerini azaltması,
  • Doğumun ardından annede iştahsızlık olması.

Hamilelik sürecinde yaşanmasa dahi doğumdan sonra bağırsak problemi ortaya çıkabiliyor. Ancak bu endişe edilecek bir durum değil. Doğum sonrası kabızlık hali 3-4 gün içerisinde geçebiliyor. Bu süre içerisinde hissedilen rahatsızlığı azaltmak ve kabızlığı gidermek için uygulayabileceğiniz pratik yöntemler bulunuyor. Günlük yaşamınızın da bir parçası haline getirebileceğiniz bu uygulamalar, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına destek olacak.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Sezaryen sonrası kabızlık, anneleri rahatsız edebilen bir durum. Günlük hayatınızda uygulayabileceğiniz pratik yöntemlerle sezaryen doğum sonrası kabızlık probleminin geçmesini hızlandırabilirsiniz.

Bol Sıvı Tüketin

Su tüketimi hem kabızlık sorunu için hem de emziren annenin artan sıvı ihtiyacını karşılamak için oldukça önemli. Her sabah aç karnınıza, içine birkaç damla limon damlattığınız bir bardak ılık su için. Ayrıca doktorunuza danışarak gün içerisinde papatya ve rezene gibi bitki çayları tüketin. Bu kabızlığı gidermeye yardımcı olacağı gibi yorgunluğunuzu da hafifletecek.

Lifli Gıdaları Öğünlerinizin Ayrılmaz Parçası Yapın

Kabızlık nasıl geçer sorusunun bir diğer önemli cevabı ise lifli gıda tüketimini beslenme şekli haline getirmektir. Lif, sindirilememesine rağmen vücudunuzda yiyeceklerin hareket etmesini sağlamak için sindirim sisteminizde hacim oluşturur. Suyu emer, dışkıları yumuşatmaya ve geçişini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu sebeple armut, incir, bamya ve enginar gibi lif açısından zengin sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca kuru erik ve kayısı gibi kurutulmuş meyveleri de günlük beslenme düzeninizin bir parçası haline getirin.

Hareket Edin

Yaranın iyileşmesi için uzun süre yatakta dinlenmek de kabızlık sebebi olabiliyor. Bu nedenle sağlığınız izin verdiği müddetçe ev içerisinde sık sık kısa yürüyüşler yapın. Dikişin üzerine eğilmeden dik bir pozisyonda yürümeye çalışın ve bağırsak hareketlerinin başlamasını sağlayın.

Yastık Desteği Alın

Bağırsak faaliyetlerinin dikişi zorlayacağından korkup tuvalet ihtiyacını gidermemek de kabızlığın geçmesini engelleyebilir. Uzun süren kabızlık ise karın ağrısı sebebi olabilir. Bu süreci ağrısız atlatabilmek için tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Bir yastığı karnınıza hafifçe dayayın ve dikişlerinizde gerginlik oluşmasını önleyin.