Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sezaryen Sonrası Öneriler

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz günden beri süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Ne mutlu ki bebeğiniz artık kucağınızda. Doğum sonrası kendinizi biraz yorgun hissedebilirsiniz ya da ağrılarınız olabilir. Ama emin olun ki bebeğinizi kucağınıza almanın mutluluğu, bu sıkıntıları en az şekilde hissetmenize ve hemen unutmanıza neden olacak. 

Peki bu eşsiz mutluluğun ardından sezaryen sonrası sizi nasıl bir süreç bekliyor? Kendi kişisel bakımınızdan, bebeğinizin beslenmesi ve bakımına kadar birçok konuda önemli tüyoların yer aldığı bu yazımızı okuyarak, sizi bekleyen süreç hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Vücudunuza Zaman Tanıyın

Sezaryen doğum sonrasında vücudunuzda bazı değişimler yaşanabilir. Dikişleriniz nedeniyle ilk birkaç gün ağrılarınız olabilir. Bu süreçte vücudunuzun toparlanmasına zaman tanıyıp hareketlerinize dikkat etmelisiniz. Annelik içgüdüsü ve doktorunuzun desteğiyle emin olun kısa bir süre sonra ağrılarınız sona erecek. Vücudunuzdaki şişlikler ilk haftalardan sonra, özellikle de bebeğinizi emzirdikçe azalacak. Ağrılarınızın da azalmasıyla birlikte kendinizi daha iyi hissedecek ve bebeğinize daha çok odaklanabileceksiniz. Ancak bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar olduğunu unutmayın.

Yenidoğan Ne Zaman Emzirmeye Başlanabilir?

Doktorunuz izin verdiği takdirde uyanma odasına geçtiğiniz zaman bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz. Anne sütünü, ‘bebeği doğumdan sonra karşılayan en büyük mucize’ şeklinde düşünebilirsiniz.  Çünkü anne sütü, onlarca çok özel bileşimle bebeğinizin ilk koruyucu aşısı olacak kadar değerli bir içeriğe sahip. Bu nedenle bebeğinizin anne sütü almasına özellikle önem vermelisiniz. İlk günler dikiş sebebiyle emzirirken biraz zorlanabilirsiniz. Bebeğinizi yan yatar pozisyonda ya da kucağınıza aldığınız bir yastık desteğiyle emzirerek dikişlerinizin gerilmesini önleyebilirsiniz. Hastanede bebek hemşiresinden ya da gerek duyarsanız evinizdeyken emzirme danışmanından yardım alarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.

Kendinizi İhmal Etmeyin

Fiziksel sağlığınıza dikkat ettiğiniz gibi duygusal sağlığınızı da ihmal etmeyin. Bebek sahibi olmak, hiç beklemediğiniz hisleri ortaya çıkarabilir. Kendinizi yorgun, üzgün veya hayal kırıklığına uğramış hissedebilirsiniz. Bu duygularınız nedeniyle hemen endişelenmeyin, çünkü doğum sonrasında birçok anne bu hisleri yaşar. Ancak bu durumun sizi olumsuz etkilemesini önlemek için duygularınızı paylaşmayı ihmal etmeyin. Bir arkadaşınız, eşiniz, doktorunuz veya danışmanınızla duygularınız hakkında konuşun.

Bazı durumlarda ise anne adayları normal doğum gerçekleştirmemiş oldukları için rahatsızlık hisseder. Burada önemli olan kendinizin ve bebeğinizin sağlığıdır. Bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve anne-bebek sağlığı için sezaryen doğum gerekli olabilir. Ayrıca tüm doğum türlerinin eşit derecede mutluluk verici olduğunu da unutmayın.

Beslenmenize Özen Gösterin

İyi beslenme, hamileyken olduğu gibi doğumdan sonraki aylarda da önemli. Emziriyorsanız hala bebeğinizin birincil beslenme kaynağısınız demektir. Sağlıklı besinler tüketmek, bebeğinizin gelişimini destekleyecek ve sizin de daha güçlü olmanıza yardımcı olacak. Sütünüzü artıracağını düşünerek tatlı, şerbetli, şekerli yiyecekler yemeyin. Çünkü bu tür yiyecekler sütünüzü artırmadığı gibi kilo almanıza neden olur. Sezaryen sonrası bağırsak faaliyetlerinizin düzene girmesi için prebiyotik gıdalar ve lifli besinleri tercih edin. Besleyici özelliği bulunmayan yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durun.  Ayrıca kendinizi enerjik hissetmek ve anne sütünü artırmak için bol sıvı tüketin.

Bebeğinizin Bağışıklığını Destekleyin

Vajinal yani normal doğum gerçekleşirken bebekler doğum kanalındaki bakterilere temas eder. Bu bebeklerin ilk bağırsak florasının oluşum adımıdır. Bağırsakta bulunan bu yararlı bakteriler, bağışıklık sisteminin oluşumunu destekler. Sezaryen doğumda ise bebek, doğum kanalından geçmediği için annenin vücudundaki bakterileri alamaz. Yani sezaryen doğum bebeklerin bağışıklık gelişim sürecini etkileyebilir. Ancak bu durum bebeğinizin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olacağı anlamına gelmez. Anne sütü bu süreçte bebeğinizin bağışıklığını destekleyen en değerli besindir. Anne sütünün olmadığı ya da yeterli olmadığı durumlarda ise doktorunuza danışmayı unutmayın! 

Doktorunuza Danışmayı İhmal Etmeyin

Eğer kesi yerinde kızarma, şişlik veya akıntı, yüksek ateş, ağrılı idrar yapma, vajinada artan kanama gibi durumlarla karşılaşırsanız öncelikle doktorunuza başvurun. Konu hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra size önerilen tedavi şeklini uygulamayı ihmal etmeyin.

 

Genel Kabullere Değil Doktorunuza Güvenin

Halk arasında, genel anestezi alarak doğum gerçekleştiren anne adayının sütünün gelmeyeceği şeklinde yaygın bir görüş bulunur. Ancak bu doğru bir bilgi değildir. Kendinizi iyi hissettiğiniz anda bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz.

Şekerli gıdalar yemek yerine bol sıvı tüketmek ve dengeli beslenmek ise hem sizin iyileşme sürecinizi hızlandıracak hem de sütünüzü artıracaktır. Başta spor yapma, araba kullanma ve cinsel hayata devam etme olmak üzere rutin hayatınıza dönüşle ilgili konularda ise doktorunuza başvurun.