Sezaryen güvenli bir tıbbi prosedürdür. Ancak cerrahi bir yöntem olduğu için anneyi etkileyebilen farklı nedenlerden kaynaklı sezaryen enfeksiyon riski yaşanabilir.
Sezaryen doğum enfeksiyon oluşumu, doğumdan hemen sonra ya da iyileşme aşamasında kesi yerinde veya rahimde olabilir. Bununla birlikte doğru yara bakımı, sezaryen enfeksiyon riskini en aza indirebilir. Anne, sezaryen doğum sonrası enfeksiyona karşı dikkat edilmesi gerekenler konusunda doktor tarafından bilgilendirilmelidir.
Sezaryende Enfeksiyonun Sebepleri Nelerdir?
Sezaryenden sonra enfeksiyon, pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Ancak hijyen eksikliği, yaygın sebeplerden biridir. Diyabet, yüksek tansiyon, otoimmün hastalık vb. gebelik dönemi rahatsızlıkları bulunan kadınlarda sezaryen enfeksiyonunun meydana gelme ihtimali daha yüksektir.
Sezaryen doğum sonrası enfeksiyon riskini azaltmak için bazı önlemler alabilirsiniz. Doğum sonrası dikiş yerlerinin bakımına ilişkin doktorun tavsiyelerine birebir uymanız, sezaryen sonrası bakımınızda titiz ve özenli olmanız enfeksiyon riskini azaltır. Sezaryen enfeksiyon riskini azaltmak için ayrıca şunlara özen gösterebilirsiniz;
-
Sezaryen yaralarını ve çevresini düzenli bakım yaparak temiz tutun.
-
Dikişlerin iyileşmesini sağlamak için doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları düzenli kullanın.
-
Kıyafetlerinizin dar olmamasına, dikişlerinizin üzerine baskı yapmamasına dikkat edin.
-
Yaranın iyileşmesi için hızlı hareketlerden, ağır kaldırmaktan kaçının.
-
Karnınıza destek yapın. Öksürme, hapşırma ve gülme gibi hareketler sırasında hem acı hissetmemek hem de yara bölgesini sabitlemek için karnınızı tutun.
Sezaryen Sonrası Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?
Doğum sonrası annenin kendi vücuduna dikkat etmesi ve değişimleri gözlemlemesi gerekir. Aşağıdaki durumlardan biriyle karşılaşıldığında sezaryen enfeksiyon belirtilerinden biri olabileceği şüphesiyle doktora danışılması tavsiye edilir:
- Kesi bölgesinde şişlik gözlemlenmesi,
- Bacaklarda şişme olması,
- Postpartum (doğum sonrası) ateş,
- Kesi yerinin kanaması ya da akıntı olması,
- Karın ağrısı hissetmek,
- Yanma veya ağrı gibi idrar problemleri yaşamak,
- Kötü kokulu vajinal akıntı,
- Vajinadan pıhtıların çıkması.
Sezaryen Sonrası Oluşabilen Enfeksiyon Türleri Nelerdir?
Sezaryen sonrası karşılaşılabilecek rahatsızlıkları bilmek hem erken teşhis ve tedavi imkanı verebilir hem de annenin kaygılarını en aza indirir. Şimdi, bu sezaryen doğum sonrası enfeksiyon türlerini ele alalım;
Rahim İçi İltihabı (Endometrit)
Zar yırtıldıktan sonra uterus yani rahim, enfeksiyona duyarlı hale gelir. Vajinada yaşayan ve genellikle zararsız olan bakteriler rahime kolaylıkla yayılabilir. Bu da rahim içi iltihabına sebep olabilir. Bu sezaryen enfeksiyonun belirtileri arasında yüksek ateşle birlikte karın ağrısı ve vajinal akıntı bulunur.
Neredeyse tüm endometrit vakaları antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Bu tür enfeksiyonlar, kadınların gelecekte sağlıklı hamilelikler geçirmelerini engellemez. Çok nadir durumlarda enfeksiyon ciddi olabilir.
Yara Yeri Enfeksiyonu
Sezaryen sonrası yara enfeksiyonu, genellikle cerrahi kesi bölgesindeki bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Yaygın belirtiler arasında ateş, yara hassasiyeti, kesi bölgesinde kızarıklık veya şişme ve alt karın ağrısı yer alır. Enfeksiyondan kaynaklanan komplikasyonları önlemek için hemen tedavi edilmek önemlidir.
İdrar Yolları Enfeksiyonu
İdrara çıkma zor veya ağrılı, idrar ise bulanık veya alışılmadık bir kokuya sahip olabilir. Bu sezaryen doğum enfeksiyonu genellikle antibiyotikle ve bol sıvı alımıyla tedavi edilir.
Septisemi
Hem vajinal doğum hem de sezaryen ameliyatı sonrası ortaya çıkabilen bir enfeksiyon türüdür. Kan dolaşımında yayılan bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu meydana gelir. Septisemi, ani ateşin yanı sıra hızlı nefes alma, üşüme ve hızlı kalp atışına neden olabilir. Sezaryen sonrası kanda enfeksiyon durumunda hemen doktora muayene olmak gerekir.
Sezaryen Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Sezaryen doğum sonrasındaki kesiklerin iyileşmesi 2 ayı bulabilir. Bu süre içinde dikiş yerlerinde ya da vajinal bölgede sezaryen doğum sonrası enfeksiyon oluştuysa vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız. Enfeksiyonun birkaç farklı nedeni olduğu için tedavi şekli de farklılık gösterebilir. Bu süreçte doktorun tavsiyesiyle doğru ve özenli bir bakım ile sezaryenden sonra meydana gelen enfeksiyonların iyileşmesi mümkün olabilir.