Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sinbiyotik Nedir?

Son yıllarda sindirim sistemine ve vücut sağlığına faydalarıyla ilgili prebiyotik ve probiyotik hakkında çok şey okuyup duymuş olabilirsiniz. Ancak sinbiyotik kelimesi belki de pek çok kişide olduğu gibi sizin de karşınıza yeni bir kavram olarak çıkmış olabilir. Sinbiyotik aslında sizin de iyi bildiğiniz ve belki de sofranızdan eksik etmediğiniz, sindirim sistemi ve sağlık için oldukça önemli ürünleri ifade eder. Bebeklerin bağırsak sağlığını korunmasına önemli faydaları olan sinbiyotik gıdalar, aynı zamanda bebeklerin bağışıklık sisteminin de gelişimini destekler. Hem sinbiyotik gıdaların neler olduğunu hem de Sinbiyotik nedir?, Sinbiyotiklerin faydaları nelerdir? gibi pek çok sorunun cevabını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Sinbiyotik karışım nedir?

Sindirim sisteminin sağlığı, genel olarak vücut sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sağlıklı bağırsak florasına sahip olmak, enfeksiyonların kontrol edilmesine ve hatta vücut sağlığına büyük ölçüde destek olmaktadır. Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler, bağışıklığı güçlendirir, enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur. Prebiyotik lifler, bu faydalı bakterilerin çoğalmasını yani bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yapılan bazı çalışmalar göstermiştir ki probiyotikler ve prebiyotikler, doğrudan ve dolaylı olarak mikrobiyota ve bağışıklığı düzenleyebilir, bağırsak mikroorganizma dengesinin korunmasında ve bağışıklık tepkisinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. 

Probiyotikler bağırsaklarda yaşayan yararlı mikroorganizmalar; bu yararlı mikroorganizmaları besleyen bileşikler ise prebiyotiklerdir. İşte sağlık için çok değerli olan probiyotik ve prebiyotik içeren gıdaların birlikte kombinasyonu sinbiyotik olarak adlandırılır. Bebeklerin doğru bağırsak bakteri dengesini sağlayabilen sinbiyotikler, aynı zamanda bebeğin ilerleyen yaşamında sağlık durumunu olumlu yönden de etkileyebilir.

Probiyotik ve prebiyotiklerin faydası nedir?

Sinbiyotik gıdaların bebek sağlığı açısından değerini daha da iyi anlamak için, aslında probiyotik ve prebiyotiklerin vücuda etkilerini bilmek faydalı olabilir. Sindirim sistemine direkt etkisi olan probiyotik ile prebiyotiklerin genel özellikleri ile vücuda sağladığı katkıların başında şunlar gelir;

Probiyotikler

  • Bağırsakta yaşayan faydalı mikroorganizmalardır.
  • Sağlığı desteklediği için ‘dost bakteriler’ olarak da bilinir.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı kalabilmesi için kötü bakterilerle iyi bakterilerin dengelenmesine yardımcı olur ve sindirim sisteminin sağlığını korur.
  • Gıdaların sindirilebilirliğini artırır.
  • Kan kolesterol seviyesini düşürür, prebiyotiklerin emilimini artırır.
  • Bağırsaklarda geçici süreli kolonize olduğu için düzenli kullanımlarında yararlı etkiler gösterir.
  • İnce bağırsak üzerine daha çok etkilidir.

Prebiyotikler

  • Vücut tarafından parçalanmayan, iyi huylu bağırsak mikroorganizmaları için besin görevi gören yapılardır.
  • Kolon bakterilerinin sayı ve aktivitelerini ve probiyotiklerin etkisini arttıran sindirilmeyen karbonhidratlardır.
  • Bağırsak florasının büyümesi ve gelişmesinde rol oynar.
  • Dost bakterilerin gelişimine yardımcı olur.
  • Potansiyel hastalık oluşturan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller.
  • Kalınbağırsaktaki flora üzerine etki eder.

Sinbiyotiklerin faydaları nelerdir?

Probiyotik ve prebiyotiklerin beraber ve aynı anda kullanıldığı zaman sinerjik bir etki oluşur. Bu sinerjik etkiyi sağlayan gıda bileşenleri sinbiyotik olarak adlandırılır. Probiyotiklerin, prebiyotik bir besin olmaksızın sindirim sisteminde tek başına hayatta kalması zordur.  Prebiyotik besinler olmadan bu probiyotik mikroorganizmaların dayanıklılığı büyük oranda azalır. Bu yüzden sinbiyotikler, tek başına probiyotikten veya prebiyotikten daha iyi verim sağlar.

Bebeğinizin iyi dengelenmiş bir bağırsak florasına sahip olması hem gelişen bağışıklık sistemini destekleyebilir hem de sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Bebeğinizin beslenmesinde sinbiyotik gıdalara yer vererek, bağırsağındaki bakteri ve sindirim sistemi sağlığını iyileştirebilirsiniz. Bu durum bağırsağındaki halihazırda yerleşik olan yararlı bakteriler üzerinde büyük etkilere yol açabilir.

Sinbiyotik karışımlar nelerdir?

Sinbiyotikler, genel bağırsak sağlığını desteklemenin etkili bir yolu olabilir. İçerdikleri prebiyotikler sadece probiyotik bakterileri beslemekle kalmaz, aynı zamanda bağırsaklarda yaşayan yerli doğal dost bakteri popülasyonlarını da besler. 

Muz, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, yerelması, bezelye, domates, enginar, fasulye gibi meyve ve sebzeler ile tam tahıllılar prebiyotik desteği sağlarken; ev yapımı yoğurt, ev yapımı kefir, ev yapımı ayran, tarhana gibi fermente gıdalar probiyotik içerir.

Prebiyotik gıdaları, probiyotik bileşenlerle eşleştirerek sinbiyotik karışım oluşturabilirsiniz. Örneğin, evde hazırladığınız yoğurt ile muzu bebeğinize birlikte yedirmeniz bir sinbiyotik karışım sağlar. Pırasa, enginar ya da bezelye yemeklerinin yanına bebeğinize probiyotik kaynağı olan ayran, kefir ya da yoğurt tükettirebilirsiniz. Bunun gibi bebeğinizin doğru probiyotik ve prebiyotik karışımı alarak bağırsağında doğru mikroorganizmaların hayatta kalmasına ve gelişmesine destek olabilirsiniz.  Böylece bebeğinizin bağırsaklarındaki dost bakterilerin miktarını artırarak, sindirim ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını destekleyebilirsiniz. Sinbiyotik karışımlarla ilgili öneriler almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeklerin bağışıklık sisteminin hemen gelişmeye başlamasını sağlayan en önemli etmen anne sütüdür. Anne sütünde bulunan üstün içerikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar. 

Anne sütü bebeğinizin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar en iyi besinidir ve çok sayıda canlı bakteri içerir.  Anne sütü içindeki mineral ve vitaminler, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirirken, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasının oluşumu için kritik önem taşır. Bunun için ilk 6 ay ve ek besine geçildiğinde de 2 yaşına kadar anne sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz. Anne sütü eksikliğinde ya da yokluğunda doktorunuza danışabilirsiniz. 

Bebeğinizi kucağınıza aldıktan 6 ay sonra ek gıdalara başlayabilirsiniz. Bebeğinizin ilk gıdalarından biri de yoğurt olacaktır. Bebeğiniz için ev yapımı yoğurt yapmak için İlkadımlarım Bebek Tarifleri bölümündeki yoğurt tarifimizi uygulayabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar