Yazın gelmesiyle birlikte evlere davetsizce giren sivrisinekler bebekleri de fazlasıyla etkiler. Sivrisinek ısırıkları bebeklerde kaşıntı ve kızarıklıklara yol açabilir. Bu durumla başa çıkmak için önlem almak gerekir. İşte, bebekleri sivrisinekten koruma yolları...
Bebekleri sivrisineklerden korumak için öneriler
- Bebeğinize açık havada uzun kollu ve mümkün olduğunca tüm cildini kaplayacak giysiler giydirin. İnce ve pamuklu giysiler bebeğinizi hem sivrisineklerden hem de sıcaktan korur.
- Bebeğinizin yatağına cibinlik asmak onu sivrisineklerden koruyacak en güzel yöntemlerdendir. Böylece bebeğiniz rahatça uyuyacaktır.
- Sivrisinekler bazı vücut kokularını tercih eder. Sivrisineklerin ilgilerini çekmemek için losyon, parfümlü sabun vb. maddelerden bebeğinizi uzak tutmanız gerekir.
- Durgun sular, sivrisineklerin en çok ürediği yerlerdendir. Bebeğinizle tatile gideceksiniz bu tarz yerlerden mümkün olduğunca uzak durmanızda fayda vardır.
- Evin pencerelerini sineklikle kaplatmak da koruyucu yöntemlerdendir.
- 2 aydan itibaren bebeklerde %10-30 oranında DEET içeren sivrisinek koyucular kullanılabilir ancak bebekler el ve ayaklarını sürekli ağızlarına götürdüklerinden bu tarz ürünleri o bölgelere sürmekten kaçınmalısınız. Bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza da mutlaka danışmalısınız.
Bebeğinizi sivrisinek ısırdığında ne yapmalısınız?
Sivrisinek ısırıkları sonrası bebeğin yaşadığı kaşıntı hissi onu çok rahatsız eder. Bu nedenle bebekler sivrisineklerden yazın mümkün olduğunca korunmalıdır.
- Bu tehlikeye karşı bebeğin açıkta kalan yerlerine (yüz bölgesi, el ve ayaklar hariç) doktorunun önerdiği bir sprey sıkılabilir.
- Bebeği sivrisinek soktuğunda etkilenen alan su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.
- Eğer enfeksiyon ve alerji belirtileri görülüyorsa mutlaka hekime götürülmelidir.
- Sivrisineğin ısırdığı bölgeyi bebek kaşımak isteyebilir, kaşımak ise enfeksiyona yol açabilir. Kaşıntının önüne geçmek için özellikle gece bebeğin ellerine eldiven geçirilebilir.
Bebeklerde sivrisinek alerjisi
- Sivrisinek alerjisi nadir görülen alerji türlerinden biridir.
- Bu alerji türünün tedavisi öncelikle korunmakla başlar.
- Alerjiden kaçınmak için bebeklere uzun kollu giysiler giydirilmelidir.
- Ayrıca bebekler su birikintisinin olduğu alanlardan ve bataklık arazilerin yakın olduğu bölgelerden uzak tutulmalıdır.
- 5 yaş ve altı çocuklar sivrisinek alerjilerine daha fazla hassasiyet gösterir, sivrisineğin ısırdığı yerlerde şişmeler görülür.
- 5 yaşından sonra sivrisinek ve böceklere karşı hassasiyet düşer.
- Gerekli görüldüğü durumlarda doktora danışarak anti alerjen bir şurup vermek, kortizonlu kremler kullanmak durumu düzeltecektir.