Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Süt alerjisi olan bebekler ek gıdaya nasıl geçmeli?

Süt alerjisi olan bebekler ek gıdaya nasıl geçmeli?

Bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesi sonucu oluşan süt alerjisi, bebeklerde en sık rastlanan alerji türüdür. Her 100 bebekten 2 ila 5’inde görülebilen ve bazı sağlık sorunlarına neden olan süt alerjisi, bebeğin beslenmesinde inek sütü proteini bulunması halinde tetiklenebilir. Bu nedenle süt alerjisi olan bebeklerin altıncı ayda ek gıdaya geçişi sırasında beslenmesinde bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekir. Peki süt alerjisi olan bebeklerde ek gıdaya nasıl geçmeli, alerjinin tetiklenmemesi için beslenmede nelere özen gösterilmelidir? Bu soruların yanıtları ve ek gıda süreciyle ilgili tüm detaylar için yazımızı okuyabilirsiniz.

Süt alerjisi olan bebeklerde ek gıdaya hangi gıdalarla başlanmalıdır?

Bebeğinizin süt ve süt ürünlerine alerjisi varsa ek gıdaya 6. aydan itibaren sebze ve meyvelerle başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçişinizde, süt alerjisi olmayan bebekler gibi, patates, havuç, kabak, yerelması ve pırasa ilk verebileceğiniz sebzelerin başında yer alabilir.  Elma, armut, muz, şeftali, kayısı gibi meyveleri de 6. aydan itibaren bebeğinizin beslenmesine ekleyebilirsiniz. Kırmızı et alerjisi yoksa bebeğinizin beslenmesine eti de ekleyebilirsiniz. Buğday ürünlerini 6-7. aydan itibaren; baklagillerden mercimek, nohut, bezelye ve kuru fasulyeyi ise 7-8. aydan sonra bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz. Eğer bebeğinizin kuruyemiş alerjisi yoksa 7-8. aylardan sonra her kuruyemiş çeşidini birer haftalık denemelerle küçük miktarlarda verebilirsiniz. Böylece inek sütü alerjisi olan bebeğinizin yaşıtlarına göre aynı seyirde ek gıdaya geçişini tamamlamasını sağlayabilirsiniz.

 

Süt alerjisi olan bebekte süt ürünlerine nasıl başlanır?

Bebeklerin ek gıdaya geçişinde ilk olarak verilen gıdalardan biri yoğurttur. Süt alerjisi olan bebeklerin ek gıdaya geçişinde yoğurdun yanı sıra tereyağı ya da peynir çeşitlerinin de bebeğe yedirilmemesi gerekir. Bu nedenle bebeğinize inek sütü alerjisi tanısı konmuş ise, yemeklerinin içinde süt veya yoğurt içeren ürünlerin kesinlikle yer almaması gerekir. Ancak meyve ve sebze ile ek gıda beslenmesini sürdüren 7-8 aylık bir bebeğin eğer inek sütü alerjisi şiddeti düşükse ya da bebeğin kakasında son 3 aydır kan artık görülmüyorsa, süt ürünlerinin tüketimine yönelik denemelere başlamanın zamanı gelmiş olabilir. Böyle bir durumda da mutlaka doktorunuza danışmanız ve doktorunuzun onayıyla süt ürünlerini bebeğinizin beslenmesine eklemeniz doğru olacaktır.

Süt alerjisi olan bebek et tüketebilir mi?

İnek sütü ile dana eti arasında ya da koyun sütü ile koyun eti arasında benzerlikler nedeniyle çapraz reaksiyon bulunur. Süt veren inek ya da koyunun etinde protein benzerliği söz konusudur.

Yapılan araştırmalara göre çapraz reaksiyonun bebeklerde görülme sıklığı yüzde 10-20 arasındadır. Böyle bir çapraz reaksiyonun bebekte var olup olmadığını deneyerek anlamak gerekebilir. Bu deneme doktor kontrolünde kırmızı et yükleme testi ile yapılmalıdır. Bebekte alerji riskinin olabileceği ihtimalini göz önüne alarak bu testi yaptırmak için çok geç kalmamaya, özellikle bebeğinizin 6. ayından hemen sonra doktora bu amaçla gitmeye özen göstermelisiniz.

Alerjik bebeklere özel beslenme ne zamana kadar devam etmeli?

Bebeklerin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür. Bebeğin ek gıdaya geçiş sürecinde anne sütü yeterli miktarda değilse, kalsiyum ve protein desteği açısından, çocuk devam sütü ile beslenmesini sürdürmek gerekir.

Süt alerjisi olan bebeğiniz, anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edebilirsiniz. Eğer sütünüz yeterli miktarda değilse, doktor önerisiyle inek sütü proteini içermeyen özel çocuk devam sütü(alerji formulü) ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Anne sütü, bebeğin gelişimini sürdürmesi açısından 2 yaşına kadar verilmelidir. Bu nedenle alerjisi olan bebeğinizi, inek sütü proteini içermeyen çocuk devam sütüyle, kalsiyum desteği sağlaması açısından, doktor kontrolünde doktorunuz önerdiği sürece kullanabilirsiniz.