Bebeğinizi kucağınıza aldınız. Belki yeni anne oldunuz belki de bir süredir emziriyorsunuz. Pek çok anne gibi sizin de mutlulukla birlikte kalbinizi sarmalayan bir duygu daha var: O da endişe... Acaba bebeğimi yeterince iyi besleyebiliyor muyum? Sütüm gerçekten de bebeğime yetiyor mu?
Yaşadığınız yerden ve sosyoekonomik düzeyinden bağımsız olarak neredeyse tüm emziren annelerin ortak endişesi: Bebeğim doyuyor mu?
Bebeğinizin yeterince süt alıp almadığını, doyup doymadığını nasıl anlarsınız?
Sütünüzün bebeğinize yettiğinin en objektif kanıtı onun kilo alıyor olmasıdır. Bebeğiniz doğumda dokularındaki fazla su ile doğar. Bebekler, doğum sonrası ilk günlerde doğum kilolarının %10 kadarını kaybedebilirler. Ama hayatın ilk günlerinde doğum ağırlığının %10’undan daha fazla kaybederse anne sütünün yeterli olmadığını düşünürüz. Yeni doğmuş bebeğinizi doğumdan sonra 48. saat ve 10-15. günlerde hiçbir sorun olmasa bile doktor kontrolüne götürmelisiniz. Doğum sonrası 10-15. günlerde bebeğin doğum kilosuna kavuşması anne sütünün yeterli olduğunun en önemli göstergesidir. Yeni doğan dönemi dışında ise bebeğiniz hayatın ilk 6 ayı için ayda 600 gr ve üzeri, hayatın 2. 6 ayı için ise ayda 300 gram ve üzeri kilo alıyorsa sütünüz bebeğinize yetiyor demektir.
Eğer bebeğinizin yeterli kilo alıp almadığını merak ediyorsanız onu evde kendiniz de tartabilirsiniz. Bunun için önce bebeğinizi soyun ve bez dahil üzerinde hiçbir şey olmasın. Ardından bebeğinizle birlikte tartıya çıkın. Sonra siz kendiniz tartıya çıkın. Aradaki fark bebeğinizin kilosunu verecektir. Haftalık kilo alımı ilk 6 ay için 150 gr, 2,6 ay için 75 gram ve altında ise sütünüz yetmiyor olabilir. Bu durumda mutlaka çocuk hekimine danışmanız gerekmekte.
Anne sütünün her emzirme seansında yeterli olduğunu anlamanın en pratik yolu “test tartısı” yapmaktır. Bebek hassas dijital terazi ile giysilerini çıkarmadan, altını değiştirmeden emzirme öncesi ve emzirme sonrası tartılır. Gram olarak artış, mililitre olarak süt alımı gösterir, anlamlı kabul edilir. Poliklinik koşullarında bebeğin memeden süt alımının yeterliliğini değerlendirmek için çok kullanışlı bir yöntemdir.
Özellikle de ilk günlerde anne sütünün yeterli olup olmadığını tahmin etmenin bir diğer yolu ıslak veya kakalı bez sayısıdır. Bebeğiniz hayatının ilk ayı içerisinde 24 saat içinde 8-12 adet kakalı veya ıslak bez çıkarıyorsa büyük ihtimalle sütünüz yeterli demektir. Bezini her açtığınızda ıslak olması sıvı alımının iyi olduğunu gösterirken, bezde kaka olması bebeğinizin yeterli kalori aldığını gösterir. Bebeğiniz dört günlük olduğunda, günde en az üç kez biraz kakalı (metal 1 lira büyüklüğünde) bez, yaklaşık beş-altı kez de ıslak bez değiştiriyor olmanız iyiye işarettir. Ancak bu işaret yeni doğan dönemi (hayatın ilk bir ayı) için geçerlidir ve bezlerin dolu dolu olmasını isteriz.
Ayrıca bebeğinizin sağlıklı görünüyor olması, ten renginin parlak ve pembe oluşu, hareketli sağlıklı görünüşü, boyunun ve baş çevresinin sağlıklı şekilde artıyor oluşu sütünüzün yettiğine dair sübjektif işaretlerdir. Bu nedenle en doğru değerlendirme için doktor kontrollerini aksatmadan; düzenli bir şekilde doktora gitmeli ve doktorunuza danışmalısınız.
Dr. Elif Pınar Çakır