Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Tüp Bebek Tutması İçin Ne Yapmalıyım?

Tüp bebek tedavisi, pek çok çiftin bebek sahibi olmasına yardımcı olan bir tedavi olmakla birlikte başarı oranları her çift açısından farklılık göstermektedir. Tüp bebeğin tutması, kısırlığın nedeninden çiftlerin yaşına kadar çeşitli faktörlere bağlı olmakla birlikte başarı şansını arttırmak için gerekli besinleri almak, bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durmak ve ilaçları gerektiği şekilde almak gibi yapabileceğiniz bazı şeyler olduğu söylenebilir.

Tüp bebek tutması için yapabileceklerinizi ve embriyo transferi sonrası dikkat etmeniz gereken noktaları bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tüp Bebek Tutması için Yapılması Gerekenler

Tüp bebek, çeşitli aşamalardan oluşan karmaşık bir süreç olduğundan dolayı tedavinin başarısını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Tüp bebeğin tutmasını garanti edecek yöntemler bulunmamakla birlikte şu noktalara dikkat ederek tedavinin başarı şansını arttırabilirsiniz:

Yaşam tarzınızda iyileşmeler yapın

Aşırı kilolu ya da zayıf olmak, doğurganlığı ve tüp bebek başarısını etkileyebileceğinden dolayı Vücut Kitle İndeksinizin normal aralıkta olmasını hedeflemelisiniz. Bunun için dengeli ve sağlıklı beslenmeye ve düzenli olarak egzersiz yapmaya dikkat edebilirsiniz. Bunun yanı sıra hem alkol hem de sigara, doğurganlığı olumsuz olarak etkileyebileceği için tüp bebeğin başarısız olmasına neden olabilir. Bu nedenle tedavi sırasında sigara ve alkolden uzak durmanız önemlidir.

Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi sahibi olun

Tüp bebek tedavisi, pek çok aşamadan oluşan karmaşık bir tedavidir. Bu nedenle doktorunuzla yaşınız, yumurtalık rezerviniz ve geçmişte gördüğünüz tedaviler varsa bunlar hakkında detaylı bir şekilde konuşarak tedavi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede tedavinizin ihtiyaçlarınıza uygun olarak hazırlandığınızdan emin olabilirsiniz.

İlaçlarınızı düzenli olarak alın

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması, toplanması ve embriyo transferi için çeşitli hormon ilaçları kullanılması gerekmektedir. Bu ilaçların etkinlik gösterebilmeleri için ilaçları ne zaman, hangi dozda ve ne kadar süre almanız gerektiği konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Ayrıca foliküllerin gelişiminin, hormon seviyelerinin ve tedaviye verilen genel yanıtın takip edilebilmesi için doktor ziyaretlerinizi aksatmamaya dikkat etmelisiniz.

Ek tedavi seçeneklerini de değerlendirin

Tüp bebek başarısını arttırabilmek için bazen preimplantasyon genetik testi (PGT), intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) ve embriyo tıraşlama gibi ek prosedürlere başvurulması gerekebilmektedir. Bu nedenle tedavinizde ek prosedürlere ihtiyacınız olup olmadığını ve bunların potansiyel riskleri ile faydaları hakkında bilgi sahibi olmayı ihmal etmemelisiniz.

Embriyo transferi sonrası önerilere uyun

Embriyo transferi sonrası kliniğinizin önerilerine uymalısınız. Bunlar arasında belli bir süre dinlenme, bazı aktivitelerden uzak durma ve bazı ilaçlar kullanma gibi öneriler yer alabilir. Bunların yanı sıra transfer sonrası gebelik testi için doktorunuzun önerdiği süre kadar bekleyin ve endişelenmenize neden olacak belirtiler yaşamanız halinde bir an önce doktorunuza haber verin.

Tüp Bebek Tutması için Ne Yemeli?

Beslenme, yumurtalıkların fonksiyonundan sperm kalitesi ve embriyo gelişimine kadar pek çok süreçte rol oynayan önemli bir gereksinimdir. Araştırmalara göre folat, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi bazı besinler bakımından eksik beslenmek, doğurganlığın azalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle temel besinleri yeteri kadar tüketecek şekilde sağlıklı ve dengeli beslenmek, üreme sağlığını ve genel sağlığı destekleyerek tüp bebeğin tutma şansını arttırabilmektedir.

Doğurganlığı ve tüp bebek başarısını desteklemek için yeteri kadar tüketilmesi önemli olan besinlerden bazıları şunlardır:

Demir

Demirin vücuttaki en önemli görevi, üreme sistemi dahil olmak üzere vücuttaki tüm dokulara yeteri kadar oksijen göndermeye yardımcı olmasıdır. Yeteri kadar demir almamak, kansızlığa yol açarak doğurganlığı etkileyebilir. Bu nedenle kabak çekirdeği, ıspanak, havuç ve baklagiller gibi bitkisel hayvanların yanı sıra kırmızı et tüketerek demir alımınızı arttırabilirsiniz.

Çinko

Çinko, üreme sağlığı için önemli minerallerden bir diğeridir. Beslenmenizde çinkoya daha fazla yer vermek için kuruyemiş, tahıl, süt ürünleri, patates ve et gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Çinko eksikliğiniz varsa takviye kullanmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Folik asit

Folik asit, gebelik planlayan tüm kadınların kullanması gereken bir takviyedir. Anne karnındaki bebeğin beyin ve omurilik gelişimi açısından folik asit çok önemlidir. Annenin vücudunda yeteri kadar folik asit olmaması halinde nöral tüp defektleri meydana gelebilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi gören kadınların yeşillik, pirinç, baklagiller, yumurta ve turunçgiller gibi folik asit bakımından zengin beslenmeleri ve doktorlarının tavsiyesiyle takviye kullanmaları gerekir.

Sağlıklı yağlar

Yağlar, vücutta enerji depolanmasını sağlar ve tüp bebek tedaviniz sırasında enerjinizi arttırmanıza yardımcı olur. Sağlıklı yağların yumurta ve embriyo kalitesini iyileştirebileceğini, trans yağların ise doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Beslenme düzeninize sağlıklı yağları daha fazla dahil etmek için balık, ceviz, zeytinyağı ve keten tohumu gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.

Protein

Protein, vücudun yapı taşı olduğu için anne karnındaki bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Bu nedenle özellikle embriyo transferi sonrası kırmızı et, balık, yumurta, peynir, süt, kuruyemiş ve baklagiller gibi protein kaynaklarını yeteri kadar tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Meyve ve sebze

Meyve ve sebzeler, önemli antioksidan kaynakları olduklarından dolayı tüp bebek süresince beslenme düzeninizde meyve ve sebzelere bol yer vermelisiniz.

Tüp bebeğin tutması için tüketmeniz gereken yiyecekler bunlar olmakla birlikte özellikle transfer sonrası uzak durmanız gerekenler ise şu şekildedir:

  • Alerjik besinler
  • Tavuk ciğeri
  • Az pişmiş et ve yumurta
  • İşlenmiş yiyecekler
  • Alkollü içecekler
  • Cıva oranı yüksek yiyecekler
  • Pastörize edilmemiş süt
  • Fazla miktarda çay ve kahve gibi kafeinli içecekler

Tüp bebekte beslenmeyle ilgili genel olarak bilmeniz gerekenler bunlar olsa da daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Embriyo Transferi Sonrası Ne Yapılmalı?

 

Embriyo transferi sonrası genelde günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Ancak transferin gerçekleştiği gün ve sonraki gün fiziksel olarak yorucu aktivitelerden kaçınmanız daha iyi olabilir. Embriyo transferi sonrası yatak istirahati gerekli olmamakla birlikte ağır kaldırmak gibi fiziksel güç gerektiren aktivitelerden kaçınmalısınız.

Embriyo transferi sonrası genel sağlığınızı desteklemek ve rahminize giden kan akışını arttırmak için bol miktarda sıvı almaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca üreme sağlığınız ve embriyonun gelişimi için besleyici ve sağlıklı yiyecekler tüketmeye çalışmalı ve sigara, alkol ve aşırı kafein tüketimi gibi doğurganlığı olumsuz etkileyebilecek alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

Tüp bebek tedavisinde tüm süreç boyunca geçerli olduğu gibi embriyo transferi sonrasında da doktorunuzun verdiği ilaçları doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olmalısınız. İlaçların zamanlamasını iyi ayarlamalı ve ilaçlar hakkında endişeleriniz varsa doktorunuza danışmadan ilaç kullanımını bırakmamalısınız.

En önemlisi de herkesin yaşadığı tüp bebek deneyiminin ve başarı şansının farklı olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle tüp bebeğin tutma ihtimalini arttırmak için doktor ziyaretlerinizi düzenli olarak gerçekleştirmeyi ve doktorunuzun önerilerine uymayı ihmal etmemelisiniz.

Kaynaklar