Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli

Bebeğinizin çocukluk evrelerine hızla ilerlerken attığı en sıkı adım hiç şüphesiz tuvalet eğitimi. Bebeğinizin tuvalet eğitimi yaşı yaklaştığı an, bu eğitimi nasıl verileceğinize dair aklınızdaki soruları cevapladınız ve bu sürece başlamaya karar verdiniz. Fakat tuvalet eğitiminde yapmanız gerekenlerin yanında yapmamanız gerekenleri de bilmeniz gerekiyor.

Hazır Olmasını Beklemeden Erken Davranmak

Tuvalet eğitimi yaşı 18 ay olarak bilinir fakat bu süre, çocuktan çocuğa değişim gösterir. Genel olarak bebekler tuvalet eğitimini, 20-24 aylar arasında kabul ederler. Bu süre 30 aya kadar uzayabilir. Ebeveynlerin yaptığı en sık hata ise çocukların tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını belirlemeden bu konuda acele etmeleridir.

Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu anlamak için gözlemler yapabilirsiniz. Bezini ıslattığında onu çıkarmaya çalışıyorsa, tuvaletini bezine yaptığında sizden uzaklaşıyor ve saklanıyorsa ya da tuvaletini uzun süre tutabildiğini görebiliyorsanız onun hazır olduğunu anlayabilirsiniz.

Sabırlı Olmamak

Tuvalet eğitimi uzun bir süreçtir ve bu onun bir konuda yetenekli ya da yeteneksiz olduğunu göstermez. Tuvalet eğitimi sürecinin uzaması gayet doğaldır. Tuvalet eğitimi gece daha zor bir hal alabilir. Çocuğunuzu sürekli tuvalete kaldırmak durumunda kalabilirsiniz. Gün içinde yine bunu sık sık kontrol edebilirsiniz. Buna rağmen bebeğiniz altını ıslattığında ona bağırmayın ve onun suçlu hissetmesine neden olmayın. Bu onun korkmasına ve stresli hissetmesine neden olabilir. Ayrıca bu durumda sürecin daha fazla uzayacağını da unutmayın.

Övgüyü Abartmak Ya da Hiç Takdir Etmemek

Tuvalet eğitimde bazen ödüller ön plana çıkar. Çocuğa farklı hediyeler vadetmek, aşırı tepkiler göstermek, sürekli alkışlamak bu süreci bir tören haline dönüştürebilir. Bunun aksine onu hiçbir şekilde takdir etmemek de olumsuz bir tutumdur. Motive etmek için aşırıya kaçmadan onu takdir etmelisiniz. Aferin demek için tüm görevi yerine getirmesini beklemeyin. Tuvalete yetişemeyip altına kaçırsa bile tuvalete kendi başına oturduğu için ona teşekkür edebilirsiniz.

Kontrolü Elinde Tutmak

Çocuğa sık sık tuvaleti olup olmadığını sormak yerine belli aralıklarla tuvalete birlikte giderek kontrol etmek daha uygun olacaktır. Fakat yine de kontrolün tümünü elinizde bulundurmayın. “Senin çişin gelmiştir, haydi tuvalete.” demek yerine “Bakalım çişin gelmiş mi?” diyerek birlikte bir iş yaptığınızı ona yansıtmalısınız. Bebekler tuvalete ilk oturduklarında korkabilirler. Özellikle sifon sesi onları ürkütebilir. Bazı anneler, çocuklarının hijyen için hiçbir yere dokunmamaları konusunda katıdır. Fakat çocuğun sifona basmasına, arada tuvalete gitmesine izin vermek, lavaboda ellerini kendi başına yıkamasını sağlamak, tuvalet kağıdını kopartmak gibi görevler onun bu süreci sahiplenmesini sağlar.