Büyüme sürecindeki çocukların enerjileri hiç bitmez, sürekli hareket etme ihtiyacı duyan çocukla baş edebilmek bazen anne babaları yorgun düşürebiliyor. Havaların ısınması ve yazın gelmesi ile birlikte enerjisini boşaltabileceği alanlar daha da çeşitlendiği için şanslısınız…
Gün içinde bedeninde var olan enerjiyi boşaltabilen bir çocuk daha huzurlu , sakin ve size uyumlu olur. Yemek ve uyku sorunu yaşayan birçok çocukta rastladığımız bu enerjilerini yeteri kadar boşaltamıyor olmaları. Huysuzlanan ve anne babayla inatlaşan çocuklar da gün içinde karşılaştıkları “hayır” lar, “koşma” lar , “dur” lar sonucunda bedenlerinde var olan enerjiyi boşaltamıyor.
Hareketlilik Önemlidir!
Çocukta var olan hareketlilik sağlıklı gelişimi için gereklidir. Özgürce koşması, tırmanması, engellerden atlaması, çeşitli boyutlardaki nesneleri kavraması, eğilmesi, rahat hareket edebileceği geniş alanlar psiko-motor gelişimini destekler.
Bu hareketleri özgürce yapabilen çocukların kendine güveni daha yüksek olur böylece duygusal gelişimi de desteklenir. Çocukta var olan bir gelişim alanının desteklenmesi için ona o alanını geliştireceği imkanlar vermelisiniz. Siz o imkanı vermezseniz o alanı gelişmeyecek veya gelişmekte gecikecektir. Birçok anne baba bu imkanı çocuğuna sunmadan bazı alanlarının gelişmesini bekliyor. Bu en çok gördüğümüz hatalardan biridir . Örneğin, çocuğunuzun kendine güvenmesi için kendi ihtiyaçlarını giderebilmeyi öğrenmesi gerekir, ayakkabısını giyme imkanını ona tanımazsanız ve siz giydirmeye devam ederseniz bu davranışı gerçekleştirmek yerine hep sizden bekleyecektir veya yanınızdan, kucağınızdan ayırmadığınız bir çocuğunuz varsa nasıl sosyalleşmesini bekleyebilirsiniz. Her yaşta çocuğunuzun gerçekleştirmesi gereken bir gelişim aşması var unutmayın.
Tüm yaz ona geniş alanlarda oynama imkanı yaratın. Büyük parklar, bahçeler ,yemyeşil çimler, sahiller. Toplar, ipler ,bisikletler, geniş alana yayabileceği oyuncaklar, her yaştan arkadaşlar . Bu tür ortamlar hem çocuğunuzu mutlu edecek hem de her gelişim alanını destekleyecektir. Güvenliğinin sağlanması elbette önemli ama bunu olması gereken düzeyde tutmalısınız. Onu özgür bırakın, evhamlarınızdan , ona bir şey olacak kaygılarınızdan uzaklaşın.
Yaşıtları ile Kaynaştırın, Ortamlara Girmesine İzin Verin!
Sürekli farklı ortamlara girmesi için imkanlar yaratın , gittiğiniz yerlerdeki nesnelerin isimlerini söyleyin, oradaki insanların neler yaptığını anlatın. Öğrendiği her yeni şey zihinsel gelişimini, sohbetleriniz dil gelişimini destekler. Biliyorsunuz yaşayarak öğrenme her zaman daha kalıcıdır. Meraklı sorularına bıkmadan cevap verin.
Okula giden çocuklar yaz aylarında bazen derslerden kurtulamıyor. “Hadi kitabını da okumalısın”, “bilgilerini unutmamalısın” müdahaleleri olabiliyor. Bu tür yaklaşımları sık olması halinde doğru bulmuyoruz. Yazın kitabını okuyabilir ama zevk aldığı, merak ettiği alanlarda kitapları olmalı. Dersler de okul zamanında yapılan aktivitelerdir. Tatil zamanları çocuğun dinlendiği dönemler olarak algılanmalıdır. İyi bir tatil sonrası mutlu olan bir çocuk dersleri için daha fazla motivasyona sahip olacaktır.
Psikolog Eda Gökduman