Bebeğiniz 6. ayından sonra yani ek gıdaya geçince parmak gıda ya da püre gibi besinlerle tanıştı. Bir yaşına gelene kadar sizin verdiğiniz gıdaları yedi. Peki, bir yaşına geldiğinde yani yürümeye ve kendisini daha iyi ifade etmeye başladığında yemek seçmeye mi başladı?
Bebeklerde yemek seçme yaygın olarak görülen bir durumdur. Yemek yemeyen bebeğe yaklaşımda bazı konulara dikkat ederek bu dönemin geçici olması sağlayabilirsiniz. İşte “Bebeğim yemek seçiyor, ne yapabilirim?” diyen anne babalara özel öneriler:
1. Birlikte Yemek Hazırlayın
Bir yaşını dolduran bebeğiniz henüz küçük de olsa yemek hazırlanmasına katkıda bulunabilir. Her bebeğin ayına göre kabiliyetleri farklı olduğu için bebeğinizin gelişimine özel bir yardım şekli belirleyebilirsiniz. Örneğin sebzeleri yıkayabilir, size ihtiyacınız olan malzemeleri getirebilir ya da salataya katacağınız yeşillikleri eliyle bölebilir. Böylece bebeğiniz kendi katkısının bulunduğu yemeği yemeye daha çok istekli olabilir.
2. Farklı Tarifler Deneyin
Bir yaşını geçen bebeğinizin yeni bir lezzete alışması zaman alabilir. Bebeğiniz sevmediği için bir gıda türünü pişirmekten vazgeçmeyin. Sadece bebeğinize o yemeğe alışması için daha çok zaman tanıyabilirsiniz. Kimi zaman da bir sebze ya da et türünü tek başına yemekten hoşlanmayabilir.
Örneğin bebeğiniz brokoliyi haşlanmış olarak yemekten hoşlanmıyorsa brokoli çorbası yaparak bebeğinize yedirebilirsiniz. Kereviz, brokoli ve soğan gibi bebeklerin seçtikleri yemekleri “Yoğurtlu Brokoli” tarifimizde birleştirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.
3. Alıştığı Lezzetlerden Faydalanın
Bebeklerin hayır diyemeyeceği yemeklerle tanışın: Alıştığı tatlarla hazırlanmış yemekler. Bebeğiniz bir yaşına kadar anne sütü ya da çocuk devam sütünün lezzetine alışmış olabilir. Bu lezzeti sebze ve meyvelerle birleştirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.
Örneğin bebeğiniz tek başına kabak yemek istemeyebilir. Ancak anne sütü ya da çocuk devam sütü ekleyerek hazırlayabileceğiniz “Yulaflı Kabak Çorbası” ile ihtiyacı olan besinleri severek yiyebilir.
4. Sofradan Keyif Almasını Sağlayın
Yemeği mümkün olduğunca anne babası ile yani aile sofrasında yedirmeye özen gösterebilirsiniz. Herhangi bir ekranın açık olmadığı, sakin bir ortamda bebeğiniz sizinle vakit geçirmekten keyif alabilir. Bu da yemek sofrasına oturmak için daha çok istek duymasını sağlayabilir.
1. Yemek Yemesi İçin Zorlamayın
“Yemek seçen bebeğe nasıl davranılmalı?” sorusunun en önemli cevaplarından birisi onu zorlamamaktır. Bebeğinizin beslenme ihtiyacı zamanla artacaktır. Israr etmeniz, yemek zamanlarını endişeli bir durum olarak görmesine sebep olabilir.
Bir öğünde az yediğini düşünerek ara öğün sayısını artırmamaya da özen gösterin. Çünkü bebeğiniz tam olarak acıktığında daha istekli bir şekilde yemek yiyebilir. Ayrıca bebeğiniz kaşıkla yemek yemeyi reddediyorsa onu biberon ya da sulukla besleyebilirsiniz. Yemekleri az yiyorsa da Aptamil Çocuk Devam Sütünü yemeğin yanında içecek olarak vererek beslenmesini destekleyebilirsiniz. Böylece hem sevdiği ve alışık olduğu bir gıdayı tüketir hem de vücudunun ihtiyaç duyduğu besinleri alabilir.
2. Rol Model Olun
Bir yaşındaki bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesinde ebeveynlerinin de etkisi büyüktür. Bebeğiniz ile aynı yemekleri yemeye ve yemekler hakkında olumsuz eleştirilerde bulunmamaya özen gösterebilirsiniz.
Elbette bir yaşındaki bebeğinizin yemeklerinde tuz ve şeker miktarına dikkat etmeniz, ona patlıcan ve bakla yedirmemeniz önemlidir. Bebeğiniz için daha besleyici öğünler hazırlamak için de onun kasesindeki yemeğe çocuk devam sütü ekleyebilirsiniz.