6.aydan sonra ek gıdaya geçiş döneminden sonra, çocukların düzenli olarak sağlıklı bir şekilde beslenmesi önem kazanıyor. Gelişme çağında iyi beslenme, uzun vadeli etkileriyle hayat boyu öneme sahiptir. İyi beslenmek için yeterli ve çeşitli besin alınması önemlidir. Burada iş büyük ölçüde ebeveynlere düşüyor. Çocuklara yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için yapmanız gereken şeyler bulunuyor.
İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.
Yiyecekleri Ödül Olarak Kullanmayın
Anneler çocuklarının beslenme sorunlarında ödül sistemine başvurabiliyorlar ancak bu sağlıklı bir problem çözme yöntemi değildir. Mesela bir sebze yemeği sonrası ona çikolata vereceğinizi söylemek, onu sebze yemeğinden uzaklaştıracaktır. Çocuğunuz çikolatanın heyecanıyla o yemeği yiyecektir fakat bu sistemin sürekliliği tartışılır. Sebze yemeğine ödül gerektiren bir iş olarak bakması ve bir zaman sonra ödüllerin çekiciliğini kaybetmesi muhtemeldir.
Onun da Yemeklere Katkı Sağlamasına İzin Verin
Çocuğunuz eğer 2-3 yaşına geldiyse yemek hazırlama sürecine onu da dahil edebilirsiniz. Sebzeleri getirmesine, sizin kontrolünüzde yemeği karıştırmasına ya da hamur ile oynamasına izin verebilirsiniz. Böylece kendisinin de katkıda bulunduğu ve bir oyun gibi gördüğü yemekleri itiraz etmeden, aksine seve seve yiyecektir.
Abur Cuburla Tanıştırmak İçin Acele Etmeyin
Yemek yemeyen çocuklara bakıldığında abur cuburlarla doyma ihtiyaçlarını giderdiklerini görebiliriz. Abur cuburlar atıştırmalık değildir ve çoğu içeriğinde sağlığa yararlı olmayan besin maddeleri bulundurur. Bunun için çocuklarınızı bu yiyeceklerden olabildiğince uzak tutun çünkü abur cubura alışan bir çocuğa yemek yemeyi sevdirmek zor olabilir. Bunun çareleri var. Örneğin; çocuğunuz tatlı istiyorsa, çileği çikolata sosuna batırıp dondurarak ona harika bir tatlı yapabilirsiniz ya da cipslerden hoşlanıyorsa, fırında patates yapabilirsiniz.
Seçenekler Sunun
Çocuklar 1,5 yaşından itibaren kendi benliklerini keşfetmeye ve her yönüyle kişiliklerini ortaya koymaya başlarlar. Neyi sevip neyi sevmediklerini keşfedebilirler. Bunun için ona dayatmalarda bulunmayın. Çocuklarınız yemek yemek istemiyorsa ona seçenekler sunmanızda yarar var. Bu çeşit çeşit yemek yapacağınız anlamına gelmiyor. Fakat ara sıra sevdiği yemekleri menünüzde alternatif olarak bulundurmanızda yarar var.
Nedenlerini Anlatın
Bir yemeği “iyi yemek” ya da “kötü yemek” şeklinde etiketlemekten kaçının. Ona bu etiketlerden daha çok, o yemeği neden yemesi gerektiğini ya da neden uzak durması gerektiğini anlatmaya çalışın. Protein ve kalsiyum alabileceği süt ürünlerinin ona güç kazandırdığını ve çok iyi top oynayabileceğini, meyve ve sebzelerdeki antioksidanların cildini ve saçlarını parlaklaştırdığından söz edebilirsiniz.
Israrcı Olmayın
Çocuklar yemek yemediği için onların peşinde tabak ve kaşık ile koşan ebeveynlere çarenin bu olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Yemek yemeyen çocuğa kızmanın, ona bir şeyler izleterek oyalamanın da doğru olduğunu söyleyemeyeceğiz. Bunun için onu serbest bırakın. Gerçekten acıktığında yemek tekliflerinizi reddetmeyecektir.