Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Yenidoğan Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

“Yenidoğan Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?”

Dünyaya gözünü yeni açmış bir bebek için en iyi ve gerekli besin anne sütüdür. Anne sütü zengin içeriğiyle bebeklerin ilk altı ayda tüm ihtiyacını tek başına karşılayabilir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra bağışıklığını da güçlendiren anne sütü, yenidoğan sarılığını önleyeceği gibi enfeksiyon ve alerjik hastalıklara karşı da koruma sağlar. Yenidoğan bebeğin anne karnından çıktıktan en kısa sürede anne memesiyle buluşması, bu nedenle çok önemlidir.

Yeni doğum yapmış annelerin çoğu ilk günlerde sütünün yeterli gelmeyeceğinden endişe eder. Yeni annelerin anne sütünün miktarıyla ilgili kaygıya kapılmadan, pozitif düşünerek emzirmeye odaklanması süt miktarını artırmaya etki eder. Anne ile bebeğin ilk buluşmadan itibaren yoğun şekilde ten temasında olması ve bol bol emzirme denemesi yapması, anne sütü üretimini artırır.

Doğru Emzirmenin Önemi Nedir?

Bebeğin memeyi uyarması kadar doğru şekilde emmesi de anne sütünü artıran bir faktördür. Meme ucu yaralarının ilk 10-12 günde oluşması normal kabul edilir. Bu sürenin uzaması bebeğin memeyi yanlış emdiğini gösterir. Bebek için doğru emme, memenin kahverengi kısmını vakumlayarak sütü aşağıya indirecek şekilde olur. Eğer bebek sadece meme ucunu emiyorsa meme ucu yaraları oluşmaya devam edeceği gibi bebek yeterli beslenemeyebilir. Bu da bebeğin istenilen kiloyu almasını engelleyebilir.

Doğum sonrasında doğru emzirme detaylarını hastanedeki bebek hemşirelerinden iyi öğrenirseniz evde doğru ve rahat şekilde uygulama şansınız olur. Ayrıca bebeğin hastanedeki rutin kontrolleri sırasında doktor ve hemşirelerden emzirme pozisyonu hakkında bilgi alarak uygulayabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Beslenme Düzeni

Bebek istediği sıklıkta anne bebeğini emzirmelidir. Yenidoğan bebeklerin ilk 4 ay boyunca kilosunun her ay en az 500-600 gram artmış olması beklenir. Bebeğinizin istenilen aylık kilosunu alabilmesi için şu şekilde bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz;

  • Yenidoğan bebeğinizi gündüzleri 2-2.5 saatte, geceleri 3 saatte bir uyandırıp emzirin.

  • Eğer bebeğiniz ilk ay istenilen miktarda kilo almışsa 2. ayda gündüzleri 3-3.5 saatte, geceleri ise 4 saatte bir besleyebilirsiniz.

  • 3. aydan sonra bebeğinizin gündüz beslenme aralığı yine 3-3.5 saatte bir olabilir. Gece beslenmesi ise bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir. Eğer bebeğiniz gece hiç uyanmıyorsa beslemek için uyandırmayın.

 

Yenidoğan Bebeğinizin Beslenmesinin Püf Noktaları

  • Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.

  • İlk 3 ay bebeklerin olabildiğince çok anne memesinde kalması önerilir. Bu şekilde hem anne sütünüzün artmasını hem de bebeğinizin yeterince beslenmesini desteklersiniz.

  • Yeni doğan bebeklerin sağlıklı olduğunun bir göstergesi olan Moro (sıçrama) refleksi, bebeğin duyduğu yüksek seslere ve ani hareketlere karşı, olduğu yerde sıçrayıp ellerini hızla göğsüne çekmesiyle verdiği tepkidir. Uyurken ya da emzirirken yarım kundak yapmanız bebeğinizin moro refleksiyle sıçramasını önler.

  • Yenidoğan bebeğiniz aktif olarak her iki memeyi de 15’er dakika emdiyse karnı doymuş ve keyif yapıyor demektir. Böyle bir durumda memeden alıp bebeğinizi göğsünüze koyarak ten temasında bulunabilirsiniz. 

  • Yenidoğanlar beslenme sonrası gazını kendi çıkaramaz. İlk 1 ay boyunca masaj yaparak bebeğinizin gazını çıkarmasına destek olun..

  • Eğer sütünüz yoksa memeyi uyararak süt üretmek ve miktarını artırmak için göğsünüzü sağabilirsiniz. Her emzirmeden sonra pompa ile göğsünüzü 15 dakika süreyle sağın. Önce bebeğinizi emzirin ve ardından sütünüzü sağın.

  • Bebeklerin doyduğunu anlamanın en iyi yollarından biri çişli bez sayısıdır. Günde 5 bezinde yoğun çiş varsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir.

 

Bebek Hemşiresi

Esra Ertuğrul