Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Yenidoğan Bebekte Uyku

Bebekler rutini sever. Yenidoğan bebeğinizin uyumasını kolaylaştırmak için 1. ayından itibaren uyku rutinlerini uygulamaya başlayabilirsiniz. Bebeğinize uyku öncesinde banyo yaptırmak, el ve ayaklarına masaj uygulamak, beyaz gürültü dinletmek, gece pijamalarını giydirerek beslemek gibi rutinler, yenidoğan uyku düzeni oluşturarak bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştırır.

Bebekler uykusu gelince gözlerini ovuşturma, kulağını çekme, ağlama gibi bazı uyku belirtileri verir. Uykuya hazırlamak için öncelikle bebeğinizin bu uyku işaretlerini keşfedin. Bebeğiniz uyku işaretleri veriyorsa odasına geçerek uyku rutinlerini yapabilirsiniz. Aslında en temel uyku eğitimine, yenidoğan bebeğinizi besledikten ve gazını çıkardıktan sonra yatağına koyarak bile başlayabilirsiniz. Bu, yenidoğan bebeğinizin uyku düzeni için ilk ve önemli bir adım olabilir.

Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bazı yenidoğan bebeklerde uyku problemi yoğun şekilde görülebilir. Bebeğin gelişimi ve bağışıklığı için büyük önem taşıyan uyku ile ilgili problemleri azalmak için, yenidoğan uyku düzeni ve uyku rutini oluşturmak etkili olabilir. Siz de bebeğiniz için yenidoğan uyku düzeni oluştururken şu bilgilerden faydalanabilirsiniz;

  • Bebeklerde beslenme ile uyku iç içedir ve biri eksik olduğu zaman bebeklerin günlük rutini bozulur. Doğru emzirerek bebeğin yeterli beslenmesini sağlamak gerekir. Bebeğin karnı doymazsa uyuması zor olur, uyusa bile çabuk uyanır.

  • Yenidoğan bebekler gündüzleri 2.5 saatte, geceleri ise 3 saatte bir uyandırılarak beslenmelidir. Bir aydan sonra bebeğin kilo alımında sorun yoksa gece uykularının aralığı açılabilir. 3. aydan sonra ise bebek gece uyanmıyorsa beslemek için uyandırmaya gerek yoktur.

  • Anne sütü yeterli miktarda değilse doktor önerisiyle prebiyotik içeriği zengin devam sütleriyle bebeğin beslenmesi desteklenebilir.  İyi ve yeterli beslenen yenidoğan bebeklerin uyku düzeni de iyi olur.

  • Yenidoğan bebeklerin emzirildikten sonra mutlaka gazı çıkarılmalıdır. Gazı çıkarılan bebeklerin yatağına yatırılıp uykuya geçmesi sağlanmalıdır.

  • İlk ayın sonunda bebekler gazı kendi başına çıkarmayı öğrenir. Bu nedenle 1. aydan sonra bebeğin sırtına hafifçe vurarak ve sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmaya gerek kalmaz.

  • Yenidoğan bebekler yaklaşık 16-18 saat uyur. Bebeğin gece gündüz arasındaki farkı anlaması için gündüz rutinlerinde yapılan aktiviteler gece uyanmalarında yapılmamalıdır.

  • Bebeğin uyurken evin ısısının 20-24 derece arasında olması idealdir.

  • Yenidoğan bebekler uykularında Moro refleksi nedeniyle çok sıçrar ve bu da bebeğin uyanmasına neden olur. Moro refleksi, bebeğin güvenli bir destek noktasına sahip olmadığını algıladığında ya da ani pozisyon değişikliği yaşadığında verdiği içgüdüsel tepkidir. Bebeğin sinir sisteminin düzgün geliştiğini gösterir. Moro refleksi nedeniyle uykusunda istemsiz şekilde sıçrayan bebeğe uyanmaması için müslin örtüyle yarı kundak yapılabilir.

  • Yatmadan önce bebeğin burnunun tıkalı olmamasına özen gösterilmelidir. Burun temizliği için serum fizyolojik damlatılarak rahatlatılmalıdır. 

  • Dünya Sağlık Örgütü ilk 6 ay anne ile bebeğin aynı odada uyumasını önerir. Bebek ne zaman isterse emzirilebilmesi için annenin yakın temasta olması gerekir. Bebeğin beslenme aralığı azaldıkça bebek kendi yatağında ya da odasında yatabilir.

  • Bebeklerin bazıları geceleri uykuda ses çıkarır. Bu bebeğin derin uykuya geçerken çıkardığı seslerdir. Bu aşamada bebeği kucağa almamak, temasta bulunmamak ve uykuya geçişini beklemek gerekir.

  • Bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırmak için beyaz gürültü kullanılabilir. Ninni söylemek de bebeğin uyumasını kolaylaştırdığı gibi anne-bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir.

  • 3. aydan sonra bebekler kendi kendine uykuya dalmayı öğrenebilir. Kundak yapmak, beyaz gürültü, uyku arkadaşı, ninni söyleme gibi rutinlerle bebeğin bu sürecine destek verilebilir.

Yenidoğan Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan bebek uyku düzeni sağlarken, bebeğinizin yatağının da bazı özelliklere sahip olması gerektiğini unutmamalısınız. Bebeğin yatağı, bebek yattığında içine çökmeyecek sertlikte olmalıdır. Bebeğinizin yatağı için çok yumuşak yatak yerine yarı ortopedik sertlikte bir yatak tercih edebilirsiniz.

Yenidoğan yatağında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, çarşafının gergin olması ve içinde oyuncak bulunmamasıdır. Ayrıca üzerine örttüğünüz ya da kundak yaptığınız örtünün bebeğinizin nefes almasını engelleyecek kalınlıkta olmamasına da özen göstermelisiniz.

Bebek Hemşiresi

Esra Ertuğrul