Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Yenidoğanda İlk Ateşlenme

Bebeğinizi evinize getirdiğiniz zaman da her anın bu ilk dokunuş gibi huzurlu olmasını arzu ettiğinizi biliyoruz. Ancak bazı durumlarda bebeğinizin huzursuz olduğunu ve bunun yükselen ateşi ile ilgili olduğunu fark edebilirsiniz. Aklınıza ilk olarak gelebilecek “Yeni doğan bebeğin ateşi nasıl düşürülür?” sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yenidoğan Bebek Neden Ateşlenir?

Yenidoğan bebeğin ateşlenme nedenleri arasında yapılan aşı sonrası meydana gelen ateşlenmeler, sıcak ortamda uzun süre kalmak, ishal ya da kusma nedeniyle yaşanan sıvı kaybı gösterilebilir. Fakat ateşlenmelerin en yaygın nedeni vücuda giren bakteri ya da virüslerdir. Ateş, bebeğinizin vücudunun bir enfeksiyonla mücadele ettiği anlamına gelir. Tek başına ateşin varlığı bebeğinizin ciddi bir şekilde hasta olduğunu ifade etmez. Vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Yeni doğan bebeğinizde ateşle karşılaştığınız zaman doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Yenidoğan Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalıdır?

Bebeğinizin alnını, gövdesini elinizle ya da dudağınızla kontrol etmeniz böyle durumlarda yeterli olmayabilir. Bir ateş ölçerden yardım alarak daha doğru bir sonuca ulaşabilirsiniz. Bebeklerin vücut ısıları yetişkinlerin vücut ısılarından farklı değerlere sahiptir. Aynı zamanda ateşi ölçtüğünüz bölgelerin de birbirinden farklı ideal vücut ısıları vardır. Yenidoğan bebeğin ateşli olup olmadığını anlamak için öncelikle sıkça sorulan “Yenidoğan bebeklerde ateş kaç derece olmalıdır?” sorusunun cevabına göz atabilirsiniz. Yeni doğan bebeklerde bölgelere göre ideal vücut ısısı şu şekildedir;

  • Popo: 36.5 °C – 37.5 °C
  • Koltuk Altı: 35.5 °C – 37.3 °C
  • Ayak (Deri Isısı) : 35.5 °C – 36.5 °C

Yenidoğan Bebeğin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Yenidoğan bebeğiniz hareketli olacağı için ateş ölçümünü popodan daha kolay yapabilirsiniz. Bebeğinizi kucağınıza yüzüstü yatırın ve başını elinizin altına koyup başını destekleyin. Ateş ölçeri bebeğinizin poposuna 2,5 santimi geçmeyecek şekilde yerleştirin ve yaklaşık 2 dakika boyunca bekleyin. Bu süre sonrasında ateş ölçerin gösterdiği derece bebeğinizin ateşinin olup olmadığını size söyleyecektir.

Yenidoğan Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Bebeğinizin vücut ısısı normalde olması gerektiğinden fazla ise ateşini düşürmek için izleyebileceğiniz birkaç adım bulunur;

  • Bebeğinize ılık suyla duş aldırarak veya ıslak, ılık bir bezle vücudunu ve başını silerek ateşinin düşmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin üzerini örtmemeye, ona kalın giysiler giydirmemeye özen gösterin.
  • Oda sıcaklığınızın 21-22 °C civarında olmasına dikkat edin.
  • Bebeğinizin sıvı kaybından dolayı ateşi yükselmiş olabileceği ve ateş nedeniyle vücudunda sıvı kaybı olabileceği için ona bol su ya da sulu gıdalar verebilirsiniz.

Yenidoğan bebeğinize ateş düşürücü ilaç vermemeye özen gösterin ve ateşi 38 °C’den yüksekse bebeğinizin doktoruna danışmayı ihmal etmeyin.