1. Ovulasyon Dönemi Nedir?
Vücudunuzda doğuştan bulunan bir yumurta, hormon değişimleri sonucu serbest bırakılır ve fallop tüplerine (yumurtalık kanalları) yerleşir. Buna yumurtlama ya da ovulasyon denir. Bu yumurta orada 12 ila 24 saat arası yaşayabilir. Bir sperm tarafından döllenirse hamilelik gerçekleşir. Döllenme sonucu da rahme ulaşır ve rahim duvarına bağlanır. Döllenme olmazsa adet döngüsü başlar.
2. Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
Adet periyodu kadından kadına ve döngüden döngüye değişmekle birlikte ortalama 28 gün olarak kabul edilir. Yumurtlama bir sonraki adet döngüsünden 12 ila 16 gün önce gerçekleşebilir. Tam olarak kaçıncı günde yumurtlama olduğu bilinmemektedir. Her kadın, adet döngüsünün farklı bir gününde yumurtlayabilir. Bazı kadınlar yumurtlama döneminde kasık ağrısı hissettiğini belirtmektedir. Bunun dışında kadınlarda yumurtlama dönemi belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Göğüslerde hassasiyet
- Cinsel istek artışı
- Rahim ağzında yumuşama
- Servikal sıvıda artış
- Karnın bir tarafında ağrı hissetmek
Hamile kalmak için doğurganlık döneminde cinsel ilişkiye girmek gerekir. Peki, doğurganlık dönemi nedir?
3. Yumurtlama ile Doğurganlık Dönemi Arasındaki Fark Nedir?
Bir sperm 5 güne kadar aktif kalabilir, yumurta ise 24 saate kadar yaşayabilir. Bu sebeple yumurtlama döneminden 4 ya da 5 gün önce cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalınabilir. Bu süre, doğurganlık dönemini ifade eder. Yani doğurganlık dönemi hem spermin hem yumurtanın ömrünü hesaba katan ortalama 5 günlük süredir. Doğurganlık döneminin bir günle sınırlı olmadığını bilmek, çiftlerin hamile kalma konusunda hissedebilecekleri stresi azaltabilir.
4. Birden Fazla Yumurtlama Olabilir mi?
Bir adet döngüsü süresince birden fazla yumurtlama olmaz. Bu sayede bir adet döngüsünde birden fazla kez hamile kalınmaz. Tahmini yumurtlama döneminini öğrenmek için adet periyodunuzu not alarak takip edebilirsiniz. Eğer bazal vücut ısısındaki değişimi takip etmiyorsanız yumurtlama dönemini sadece adet döngüsü ile öğrenebilirsiniz. Peki, bazal vücut ısısı nedir?
5. Yumurtlama Dönemi İpucu: Bazal Vücut Sıcaklığı
Bazal vücut ısısı, dinlendikten ya da uyuduktan sonra vücudunuzun sahip olduğu ısıdır. Yumurtlama döneminde bazal vücut ısısında küçük bir artış olabilir. Her sabah yataktan kalkmadan önce bazal vücut termometresi ile vücut ısısı ölçülür. Değerler 3 gün boyunca kişinin normal ısısına göre yarım derece kadar artış gösterirse bu durum, yumurtlama döneminin belirtisi olabilir.