Bebeğinizin başını sabit şekilde tutabilmesine ve oturmasına şahit oldunuz. Şimdi sıra onun ilk adımını görmeye geldi. Bebeğinizin ilk adımı konusunda çok heyecanlı olmanız gayet normal. Çünkü bu onun gelişiminde tıpkı konuşmaya başlaması kadar önemli bir aşamadır.
Yürüme Gecikmesinin Nedenleri
Bebekler genelde 12. ayda yürümeye başlarlar. Fakat bu süre biraz esnektir ve bebekten bebeğe değişir. Bazı bebekler 9. ayda sıralamaya başlayarak yürürken, bazı bebekler 18. aylarında ilk adımlarını atmamış olabilirler. İşte anne babaların aklındaki soru işaretleri de burada başlar. Yürümenin gecikmesinden dolayı ebeveynler endişelenebilir fakat bu durumun her bebekte değişiklik gösterdiğini ve bunda kas, iskelet yapısı, genetik özellikler, boy-kilo gibi nedenlerin etkili olduğunu unutmayın.
Eğer bebeğiniz, 18. ayını doldurmuşsa, yürümüyor fakat bunun dışında motor becerileni yapabiliyorsa bu durumda yürüme gecikmesinden şüphelenebilirsiniz. Ancak bebeğiniz bu dönemde yatar pozisyonda iken bacaklarıyla tekme atma hareketleri yapmıyor, bir yere tutunup kalkmıyor ve siz onu yönlendirdiğinizde tepki vermiyorsa, çocuk nöroloğuna danışmanızda fayda var.
Yürüme gecikmesi birçok nedene bağlı olarak değişir. Bunun için ebeveynlerin bebeklerinin hareketlerini izlemesi ve nedenleri tespit etmesinde yarar var. Bebeklerde yürüme gecikmesi nedenleri için en yaygın durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
Boy ve kilo oranı: Bebeklerde boy ve kilo oranının uygun olmaması, yürümede gecikmeye neden olabilir. Boyuna göre kilosu fazla olan bebekler, yürümekte zorlanabilir. Aşırı kilolu bebeğin hareket etme kabiliyeti düşeceği için beslenme programını gözden geçirmelisiniz.
Emekleme tercihi: Evet, bebekler yürümek yerine emeklemeyi tercih edebilirler. Bazı bebekler o kadar iyi emeklerler ki ayağı kalkmaya ihtiyaç duymazlar ve emeklemeye devam ederler. Bu psikoloji bir süre sonra geçecektir fakat sizin onu yürümeye teşvik etmenizde yarar var.
Panik ebeveyn: Bazı anne babalar bebeklerine zarar gelecek düşüncesiyle fazla korumacı davranabilirler. Bebeğin yaralanma, düşme ihtimallerinden korktukları için onları sürekli kucağında taşırlar. Sık yapılan bu hata, bebeğin yürüme atılımlarında bulunmamasına neden olur. Bazı bebeklerin konfor alanları çok geniştir. Bir şeye uzanmadan onlara o eşyayı veren bir ebeveyn ya da yemeğini sürekli yediren birileri vardır. Bebekler dönemlerine göre becerilerini görmelilerdir. Bunun için fazla korumacı olmayarak ona yürümesi için motivasyon sağlamalısınız.
Bunlar dışında, kas hastalıkları, metabolik hastalıklar, prematüre doğum gibi tıbbi sorunlar nedeniyle yürüyemeyen bebekler için mutlaka bir doktordan destek almalısınız.