Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

19 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı: Olaylar

Büyüme atağı haftalarında bebekler, kendilerini hayata hazırlayan beceriler edinirler. Bunlar, yetişkinler dünyasında var olan ancak bebeklerin yavaş yavaş edindiği kabiliyetlerdir. Mesela dördüncü büyüme atağında yani bebekler yaklaşık 19 haftalık olduklarında sebep-sonuç ilişkisini anlamaya başlayabilirler. Zıplayan bir kişinin yere ineceğini bilirler. Yani dünyayı algılama şekilleri bir yetişkininkine benzemeye başlayabilir.

Peki, bebeklerde büyüme atağı belirtileri nelerdir?

Bebeklerde Büyüme Atağı Nasıl Olur?

Dördüncü sıçrama döneminde bebeklerin rutinlerinde ve davranışlarında bazı değişimler görülebilir. Gece daha sık uyanıp tekrar uykuya dalmakta güçlük çekebilirler. Ayrıca atak haftalarında daha hassas olabilirler. Bu yüzden mutlu görünürken birden ağlayabilir ve anne baba kucağını isteyebilirler.

19 haftalık bebekler, büyüme atağı döneminde yabancılara karşı utangaçlık gösterebilirler. Bir oyuncakla meşgulken hemen ilgilenecek başka bir şey arayabilirler. Dikkatlerin üzerlerinde olmasını istedikleri için de biraz huzursuz olabilirler. Atak dönemi süresince anne baba daha uzun süre kucaklarına alarak bebeklerinin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Harika Haftalarda Bebeklerde Hangi Gelişimler Olur?

Bebekler harika haftalar olarak adlandırılan bu zihinsel gelişim sürecinde bazı yetenekler edinirler. Tabii unutulmamalıdır ki her bebeğin gösterdiği gelişim farklı bir alanda olabilir. Bazı bebekler dil gelişiminde, bazıları ise motor becerilerde ilerleme gösterebilir.

19 haftalık bebeklerde şu gelişimler gözlemlenebilir:

  • Farklı sesleri tanıyıp daha çok ses çıkarmaya başlayabilirler.
  • Kendi adları söylendiğinde dönüp bakmaya başlayabilirler.
  • Eşyaları bir elden diğerine geçirebilirler.
  • Nesneleri kavrama kabiliyetleri artabilir.
  • Eşyaları atmaya başlayabilirler.
  • Beş duyu organı ile ilgili geçişleri daha iyi kavrayabilirler. Örneğin bir bebek, gece odasının karanlık olması, ışığın gelişi ya da koku değişimleri gibi durumları daha net anlamlandırılabilir.

Bebeklerde Atak Haftası Kaç Gün Sürer?

Büyüme atağı tablosu içerisinde dördüncü dönemi gösteren 19. hafta, diğerlerine göre biraz daha uzun sürebilir. Yaklaşık 18 haftalıkken başlayıp 20 haftalık olana kadar sürebilir. Beşinci büyüme atağı yani yaklaşık 26. hafta gelene kadar yani yaklaşık 20 ila 25. hafta arasında ise güneşli günler başlar. Bebekler daha sakin ve uyumlu olabilirler. Bebeklerin dördüncü atak haftasında edindikleri yeni becerileri geliştirmelerine destek olunabilir.

Dördüncü Büyüme Atağında Bebeklere Ne Yapılabilir?

Bebeklerde büyüme atağı haftaları süresince karakteristik olarak üç durum görülebilir: Ağlama, huzursuzluk ve anne babaya bağlılık.

Anne babalar, bebekleri ile ten tene temas sürelerini artırarak bebeklerinin güvende hissetmesine yardımcı olabilirler. Ten tene temas kurmak için annenin emzirirken babanın da biberonla beslerken vücuduna bebeğini değdirmesi faydalı olabilir. Ilık bir banyodan sonra bebek masajı yaparak da bebeklerin rahatlaması sağlanabilir. Bebek masajının nasıl yapıldığını öğrenmek için “10 Adımda Kelebek Masajı” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeği güvende hissettirmenin yanı sıra edindiği becerileri geliştirmesi için de şu adımlar atılabilir:

  • Farklı sesleri duyması için düzenli olarak yürüyüş yapılabilir.
  • Dokuları ayırt etmesi için anne baba gözetiminde dokulu oyuncaklar ya da tabiatta bulunan nesneler verilebilir.
  • Ağzına soktuğu zaman tehlike oluşturmayacak oyuncak ya da kitaplar verilebilir.

Büyüme atağı haftalarının ne zaman olduğunu öğrenmek için “Bebeklerde Büyüme Atakları Rehberi: Atak Haftaları Tablosu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar