Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

34. hafta hamilelik

Doğuma yaklaştıkça vücudunuzda daha çok ağırlık ve yorgunluk hissediyor olabilirsiniz. Bu durum sizin enerjinizi hatta moralinizi bir miktar düşüre de bilir. Ama unutmayın ki aylardır beklediğiniz o büyük buluşmaya çok az kaldı ve doğum öncesinde moralinizin yüksek olması hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça önemli. Bunun için 34. hafta hamilelikte size bedenen ve ruhen iyi gelecek aktivitelere özellikle zaman ayırabilirsiniz.

Bu dönemde kendinizi daha zinde hissetmek için yapabileceğiniz en iyi aktivitelerin başında yürüyüş geliyor. Açık havada sizi zorlamayacak tempoda küçük yürüyüşler yapabilirsiniz. Eğer mevsim uygunsa denizde hafif tempoda, bir yakınınızın size eşlik edeceği şekilde yüzebilirsiniz. Yine nefes egzersizleri, hafif esneme hareketleri ya da hamile yogası da bu haftalarda enerjinizi yükseltebilir. Vücudunuzu esneten, geren, hareket ettiren basit hareketler de kan dolaşımınızı artıracaktır. Ancak unutmayın ki, tüm bu aktiviteleri yapmadan önce doktorunuza danışmalı ve onun onayını almalısınız.

Bu arada 34. hafta hamilelikte hem sizin vücudunuzda hem de bebeğinizde önemli değişimler olmaya devam ediyor. İşte ‘Gebelikte 34. haftada neler oluyor?’ sorusuna cevap olacak önemli detaylar;

34 haftalık bebek gelişimi anne karnında nasıl olur?

  • Doğuma sadece 6 hafta kaldı. Şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 45 cm’dir. 34 haftalık bebek kaç gr olmalı? sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğiniz 34. haftada, 2000 gramın yani 2 kg’ın biraz altında ağırlıktadır. Bu haftadan itibaren bebeğinizin alacağı ortalama kilo miktarı günde 20-30 gramdır.
  • Bebeğinizin fazladan aldığı ağırlığın bir kısmı, sertleşen kemiklerinden geliyor. Sadece kafasındaki kemikler sertleşmiyor; onlar doğumda maruz kalabileceği baskıya uyum sağlayabilmek için bir süre daha yumuşak kalacak.
  • Cildi biraz kalınlaştı. Doğumdan sonra vücut ısısını kontrol edecek ve onu sıcak tutacak bir yağ tabakası oluştu. Bebeğin cildini koruyan krem dokusundaki tabaka olan Verniks tabakası kalınlaşıyor ve Lanugo saçları neredeyse tamamen kayboluyor.
  • Bebeğinizi dış dünyaya hazırlamak için antikor üretmeye devam ediyorsunuz.
  • Bu aşamada çoğu bebek doğum pozisyonunu almış oluyor.
  • Eğer karnınızın içine bakabilseydiniz, bebeğinizin tırnaklarının parmak uçlarını geçecek kadar uzun olduğunu görebilirdiniz.
  • Eğer erkekse testisleri artık görülebilir.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 33. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

34 haftalık hamile kaç aylıktır?

Hamileliğinizin 34. haftasında 8. ayın içinde bulunuyorsunuz. Hamileliğin 8. ayı, anne karnındaki bebeğin 32. haftasında başlar ve 35. haftanın sonunda biter. Bu durumda 34 hafta 2 günlük hamilelik kaç aylıktır? sorunun cevabı da 8. aydır.

34 haftalık bebeğin kilo alması için ne yapmalı?

Hamilelikte dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında, sağlıklı ve dengeli beslenme gelir. Beslenmede her besin grubundan dengeli tüketmeye özen gösterilmeli ve beslenme her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün olarak düzenlenmelidir. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlıklı olması için tüketilen besinlerin miktarı kadar besleyiciliği de önem taşır.

Hamilelik sürecinde bebeğin bulunduğu haftaya göre ideal kiloda olması için anne adayının beslenme alışkanlığı ve düzeni içinde bazı besinlerin özellikle bulunması gerekir. Anne adayları, bebeklerine kilo aldırmak için besin değeri bakımından yüksek olan balık, et, süt, yumurta, yoğurt, tahıllar, meyve ve sebzelere ağırlık verebilir. Temel enerji ihtiyacı tam buğday ve esmer unlu ekmeklerden, esmer makarna, bulgur, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerden karşılanabilir. Ayrıca ara öğünlerde mineraller bakımından zengin olduğu için ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği tüketilebilir.

34 haftalık doğum olur mu?

34 haftalık hamilelikte doğum olabilir. 37. haftadan önce gerçekleşen doğum, erken doğum olarak adlandırılır. Erken doğumların yüzde 70'i, hamileliğin 34 ila 37. haftaları arasında gerçekleşir. Bu hafta aralarındaki doğumlara, geç prematüre doğum denir. 

Hamileliğin 34. haftasındaki doğum geç prematüre olarak kabul edilir. 34. hafta ve sonrasında gerçekleşen doğumlarda dünyaya gelen bebekler yaşayabilir.

34 haftalık doğan bebek kuvöze girer mi?

Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır. Erken doğan bebekler, bağışıklığı henüz zayıf olduklarından hastalıklara karşı korunmak için kuvöze konur. 34-37 haftalar arasında doğan ve hiçbir sağlık problemi olmayan bebekler, doğduklarında yenidoğan ünitesinde ve kuvözde bir süre kalır. Tıbbi desteğiyle normal hayata uyum sağlayacak duruma gelen bebek, doktorun onayıyla uygun görülen süre sonunda kuvözden çıkarılabilir.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Doğum yaklaşıyor; artık doğum çantanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ama bebeklerin sadece %5’inin beklenen zamanda doğduğunu da hatırlatmak yararlı olabilir.
  • Bebeğiniz doğduktan sonra tüm besinini anne sütünden alacaktır. Bu yüzden emzirme süreci için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeniz çok önemli. Hamilelikte olduğu gibi, vücudunuz ilk önce bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu yüzden, ikinizin ihtiyaçlarını da karşılayabilmek için sağlıklı ve dikkatli beslenmelisiniz.  
  • Emzirirken önemsemeniz gereken başka bir konu da, tükettiğiniz sıvıdır. Emziren annelerin 2,7 litre sıvı tüketmeleri tavsiye edilir. Çay, süt, meyve suyu, çorba da bu rakama dâhildir. Hamileliğinizin son haftalarında bol sıvı tüketmeniz, ayrıca önemlidir. Bu yüzden bu alışkanlığı edinmenizin tam zamanı olduğu söylenebilir.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

34 haftalık hamilelikte kasık ağrısı normal mi?

Evet, 34 hafta gebelikte anne adaylarının kasık ağrısı yaşaması normaldir. Geçmiş haftalarda olduğu gibi bu hafta da kasık ağrısı çekiyor olabilirsiniz. Bu ağrılar, bebeğinizin büyümesi nedeniyle rahmin etrafındaki kaslarda gerginlik ve esneme olmasından kaynaklanabilir. Bu ağrıları doğumun olacağı zamana kadar yaşayabilirsiniz.

34 haftalıkken sancı olur mu?

34 haftalık gebelikte düzensiz ve ağrısız yalancı kasılmalar yani hazırlık kasılmaları olabilir. Genellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde hissedilmeye başlayan bu yalancı doğum sancılara Braxton Hicks kasılmaları denir.  

Doğuma hazırlık sürecinin bir parçası olan Braxton Hicks kasılmaları, gerçek doğum sancılarında olduğu gibi rahim boynu olan serviksin genişlemesine neden olabilir. Ancak bu kasılmalar doğum sürecini başlatacak özellikte değildir. Düzensiz olan, sıklaşmayan ve şiddetinde bir artış gözlenmeyen, gelip geçici kasılmaların meydana gelmesi, Braxton Hicks kasılmalarının temel özelliklerini oluşturur.

Ancak sancılar şiddetli ve rahatsızlık verecek boyuttaysa, giderek düzenli şekilde hissediliyorsa doktorla iletişime geçilmelidir. Bu sancılar vücudun erken doğum için verdiği sinyal olabilir.

Hamilelikte ve lohusalıkta sağlıklı atıştırmalıklar

Son haftalar ve emzirmeye başlangıç dönemi için sağlıklı atıştırmalık önerileri

  • Domatesli sardalyalı tost
  • Uskumru pate kraker ve salatalık
  • Taze tuna et yanında patates ve taze fasulye
  • Izgara somon salata
  • Balık tüketimini haftada 2 porsiyon olarak kısıtlamayı unutmayın.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 35. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.