Tebrikler, 36. haftaya yani 9. ayınıza hoş geldiniz. Miniğinizin gelişimini ve büyüme serüvenini büyük bir heyecanla izlediniz ve mutlu sona çok yaklaştınız.
Hamileliğin büyük kısmını tamamlayıp son haftalara gelmişken, kendinizi hem fiziksel hem de duygusal olarak biraz yorgun hissedebilirsiniz. Ancak unutmayın ki hamilelik yolculuğunda tek başınıza değilsiniz, eşiniz de karnınızdaki miniğinizi merakla kucağına almayı bekliyor. Haydi, eşinizin de heyecanını hissederek doğum öncesi son planlarınızı gözden geçirin, birbirinizle bol bol konuşup ortak mutluluğunuzu paylaşın. Bu sizin hem rahatlamanızı hem de moralinizin ve enerjinizin yükselmesini sağlayacaktır.
36 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir?
Hamileliğinizin 36 haftasında bebeğinizin cilt altı yağ depolama süreci devam ediyor. Bu da kilosunun daha da artmasını sağlıyor. Peki anne karnında 36 haftalık bebek kaç kilo olur? Bebeğiniz şu an yaklaşık 2,7 kg ve boyu 47 cm. Artan kilosu ve boyuyla 36 haftalık bebeğiniz bir papaya büyüklüğüne ulaştı denebilir.
36 haftalık bebekteki değişimler nelerdir?
- Bebeğinizin yanaklarındaki yağ ve güçlü emme kası, yüzünü daha dolgun gösteriyor.
- Alanı dar olduğu için özgürce hareket edemiyor fakat bunu başardığında ellerinin ve ayaklarının izlerini karnınızda görebilirsiniz.
- Doğum pozisyonunu aldı; yani kafası aşağıda.
- Bebeğinizin kafatası kemikleri gelişmiş olmasına rağmen doğum kanalından daha rahat geçebilmesi için tam olarak kaynaşmış halde değil. Bebeğinizin kafatası kemikleri doğumdan sonra zamanla kaynaşacak.
- Sindirim sistemi anne sütünü sindirmek için hazır.
- Parmak emme, soluma ve yutma gibi aktiviteleri, kaslarını ve organlarını ilk öğününü tüketip sindirmek için hazırladı.
- 36. haftada bebeğiniz nefes almaya hazır.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 35. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
36 hafta gebelik kaç ay yapar?
Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. Hamileliğinizin 36. haftasında siz de 8. ayınızı bitirip, 9. ayınıza girmiş bulunuyorsunuz. Bu haftadan sonra doğuma az zaman kaldığı için doktor muayene ve kontrolleri daha da sıklaşacak. Doktorunuz hamilelik muayenesi için sizi her hafta çağırabilir.
36 haftalık gebelikte doğuma ne kadar kaldı?
Doktorlar hamilelik ve doğum hesaplamasını ay ile değil hafta ile yapmayı tercih eder. 40 haftalık hamilelik serüveninin 36. haftasındasınız. Yani süreç normal şekilde ilerlerse ve eğer planlı bir doğum olmazsa sevimli miniğinizi kucağınıza almanıza 4 hafta kaldı. Ancak bazı durumlarda doğumun daha erken gerçekleşmesinin de mümkün olabileceğini unutmamalısınız.
36 haftalık doğan bebek prematüre midir?
Evet, 36 haftalık doğan bebek prematüre olarak kabul edilir. Hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlara erken doğum, doğan bebeklere de prematüre bebek denir. Bu hafta bitmeden doğum yaparsanız, bebeğiniz prematüre olarak adlandırılacak. Bu haftadan sonra yani 37. haftada doğum yaparsanız bebeğiniz ‘normal doğan bebek’ olarak kabul edilecek.
36 haftalık doğan bebek yaşar mı?
Bazı anne adayları erken doğum belirtileriyle birlikte doğum yapabilir. Erken doğumların yüzde 70'i hamileliğin 34 ila 37. haftaları arasında gerçekleşir. 34. hafta ve sonrasında gerçekleşen doğumlarda dünyaya gelen bebeklerin yaşama şansı yüksek olabilir.
Genellikle 36. haftada bebeğin ciğerleri, rahmin dışında herhangi bir yardım almadan, nefes alacak kadar olgunlaşmış olur. 36 haftalık doğan bebekler genellikle sorunsuz ve çok az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir.
36. haftada erken doğum yaparsanız, genel bir sağlık sorunu yoksa ve doktor onaylarsa, bebeğinizi kuvöz bakımı gereksinimi olmadan kucağınıza alabilirsiniz. Hatta anne sütünü emebileceği ve sindirebileceği için bebeğinizi emzirebilirsiniz.
36 haftalık gebelikte açılma olur mu?
Bebeğin normal yoldan doğabilmesi için gerekli olan en önemli etken, rahim ağzındaki açılmadır. Bebeğin anne karnından çıkabilmesi için rahim ağzının gerekli olan ölçüde genişleyip açılması gerekir.
Doğum sırasında rahim ağzı kasılmalarla birlikte açılmaya başlar ve bebeğin başının doğmasına izin verecek şekilde yaklaşık 10 cm açılır. Genellikle rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye ulaştığında, doğum başlamış demektir.
36 haftalık gebelikte açılma olabilir. Düzenli kasılmalar ile rahim ağzında açılma olması, erken doğum habercisidir. 36 hafta hamilelikte 1 cm açılma olsa bile doktora başvurmak gerekir. Doktor yapacağı muayeneyle rahim ağzınızdaki açıklığı rahat bir şekilde ölçebilir.
36 haftalık gebelikte sancı olur mu?
Hamileliğin 36. haftasında alt karın bölgenizde hafif kasılmalar hissedebilirsiniz. Bunlar vücudunuzun doğumun başlaması için yaptığı hazırlık olabilir. Bu kasılmalara Braxton Hicks kasılmaları denir ve bu dönemde yaşanması normaldir. Kasılma pratiği olarak yorumlanan bu kasılmalar, doğumu gerçek olarak başlatacak özellikte değildir.
Ancak bir de gerçek doğum sancıları yaşayabileceğiniz ihtimalini unutmamanız gerekir. Bu haftalarda erken doğum belirtisi olan doğum sancılarının özellikleri, Braxton Hicks kasılmalarından farklıdır. Braxton Hicks kasılmaları ağrıya yol açmaz. Ayrıca kasılma ya da ağrı, pozisyon değiştirildiğinde genellikle geçer. Yalancı kasılmalar düzensizdir ve sıklığı artmaz. Ancak gerçek doğum kasılmaları, her 10 dakikada bir ya da daha sık gerçekleşir. Kasılmaların sıklığı ve şiddeti de giderek artar. Böyle bir durumda doktorunuzla hemen iletişime geçmelisiniz.
36 haftalık hamilelikte nelere dikkat edilmeli?
- 36 hafta hamilelik döneminde beslenme çok önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenize devam ederek, bol sıvı tüketimine özen göstermelisiniz.
- 36 hafta gebelikte erken doğum belirtilerine özellikle dikkat etmelisiniz. Herhangi bir erken doğum belirtisi durumunda doktorunuza hemen başvurmalısınız.
- Anne karnındaki bebeğin hareketlerini takip etmek, doğumun son haftalarında daha da önemlidir. Gün içinde belli zamanlarda oturarak ya da istirahat ederek bebeğinizin hareketlerini takip edebilirsiniz.
- 36 hafta hamilelikte doğuma ruhen ve bedenen hazırlık yapmak için olabildiğince stresten uzak durun. Kendinizi fiziksel olarak çok yormayın ve fırsat buldukça dinlenin.
- Doğuma az haftanın kaldığı 36 hafta hamilelikte, tamamen hareketsiz kalmamak da önemlidir. 36. haftada en uygun egzersiz yürüyüş olabilir. Yürüyüşü temiz havada ve yavaş tempoda yapabilirsiniz.
- Kendinizi bu haftalarda iyi hissetmeniz için gereken bir diğer önemli faktör yeterli uykuyu alabilmenizdir. 36 hafta gebelikte uyku düzeninize dikkat ederek, özellikle sol olmak üzere yan tarafınıza yatmaya özen göstermelisiniz.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
- Bebeğiniz karnınızda bu kadar yer kaplıyorken, normal pozisyonlarda oturmak, kalkmak, uyumak çok zor.
- Bu dönemde küçük ve sık öğünler tüketmeniz faydalı olabilir. Ama merak etmeyin; bebeğiniz pelvik bölgeye yaklaştıkça rahatlayacaksınız. Bu duruma Engajman deniyor ve genelde doğumdan birkaç hafta önce gerçekleşiyor.
- Bebeğinizin pozisyon değişikliği ile birlikte, mesanenize daha fazla baskı uygulanıyor. Bu yüzden, daha sık tuvalet ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Fakat bu yüzden sıvı tüketiminden kaçınmayınız. Fiziksel aktivitelerden sonar da daha fazla sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
- Tüketmeniz gereken sıvı miktarının çoğunu günün erken saatlerinde tüketip, uyumadan önce daha az sıvı tüketebilirsiniz. Böylece uykunuzun sıkça bölünmemesini sağlayabilirsiniz.
- Braxton Hicks kasılmalarınız artmış olabilir.
- Doğumun işaretlerini doktorunuzla tekrar konuşmalı ve hangi belirtileri hissettiğinizde doktorunuzu aramanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Normal şartlarda, hamilelik suyunuz gelmeden ve kasılmalar bir dakikayı geçmemişken doktorunuzu aramanız gerekmez. Fakat bebeğinizin hareketlerinde azalma, amniyotik sıvı akıntısı, görüşünüzde sorunlar, vajinal kanama, şiddetli ateş, baş ağrısı veya karın ağrısı hissettiğinizde doktorunuzu aramanız gerekecektir.
- Eğer sorunsuz bir hamilelik geçiriyorsanız son ayınızda uçuşlardan veya uzak yerlere seyahat etmekten kaçının.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
Hamilelikte çok sıvı tüketmenin önemi
İnsan vücudunun yaklaşık %’60’ı sudan oluşur ve vücut günde yaklaşık 2 litre su kaybeder. Sağlıklı kan dolaşımını sağlayabilmek ve atıklardan arınmak için bu kaybedilen sıvının tekrar yerine konması gerekir. Bunun yanı sıra, yeterli sıvı tüketmeniz idrar yollarınızın sağlıklı çalışması ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için önemlidir.
Dehidrasyonun belirtileri
Eğer aşağıdaki semptomları hissediyorsanız, vücudunuz susuz kalmış demektir:
- Susuzluk hissi
- Koyu idrar
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Kuru ağız, dudak ve göz
Bu durumunuzu dengelemek için, tekrardan sıvı tüketmeniz gerekir. Meyve suyu gibi tatlı içecekler, kaybettiğiniz şekerin yerini doldurmanıza yardımcı olur. Ve tuzlu bir atıştırmalık, mesela tuzlu çerezler ise vücudunuzun kaybettiği tuzu dengeler.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 37. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.