Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

4 Adımda Bebeğin Oturma Aşamaları

Bebeğiniz, “Ne çabuk da büyüyor.” dönemine girdi. Artık her geçen gün yenisini eklediği hareketlerle sizi şaşırtıyor. Bu eylemlerin yanına bir de oturmayı eklese ne güzel olur değil mi? Yalnız bunun için bebekler hazır olmalı. Onun hazır olduğundan eminseniz ona biraz bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Bebeklere oturma nasıl öğretilir? Bebek oturma egzersizleri nelerdir?  Bunun için bazı adımları takip edebilirsiniz. İşte adım adım bebek oturma aşamaları…

1. Oturma Döneminden Önce

Bebekler oturma girişimlerine 4. aydan itibaren başlayabilirler. Fakat bu girişimin gerçekleşmesi 9.aya kadar sürebilir. Bu konuda hiç acele etmeyin. “Bebekler ne zaman oturur?”, “Bebekler ne zaman oturmaya başlar?” gibi sorulardan kurtularak zamandan önce onun bu konuda geliştirmesi gereken oturma becerilerine odaklanın. Öncelikle ‘Bebekler nasıl oturmaya başlar? sorusuna odaklanmak daha doğru bir adım olabilir. Bebekler oturmak için; boynunu tutabilmeli, dengesini sağlamalı ve gelişmiş gövde kaslarına sahip olmalı. Tüm bunların olduğundan eminseniz, onun oturması için geri sayıma başlayabilirsiniz.

2. Oturmaya Hazırlanma

Doğumdan itibaren, bebeğinizin boyun, karın ve sırt kasları güçlenmeye başlar. Yüzüstü pozisyondayken başını kaldırıp size bakması, yatarken ayaklarıyla tekme hareketleri yapması bile onun kaslarının geliştiğine işarettir. Bebeğinizin kaslarını geliştirerek motor becerilerini yükseltmek istiyorsanız, yatarken pozisyonunu sık sık değiştirin. Size uzanmasını, kollarını kaldırmasını ve boynunu tutabilmesini sağlayın. Bebek oturma egzersizleri ile karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemli.

3. İlk Denemeler

Bebeğiniz genellikle 3-4 aydan sonra kendi başını tutabilir. Bunun gibi motor becerilerini keşfettikten ve  bebek oturma egzersizleri ile kas geliştirme çalışmalarını tamamladıktan sonra ilk alıştırmalara başlayabilirsiniz. İlk olarak onu kucağınıza oturtun, ellerini tutarak başını kontrol etmesini sağlayın veya bir koltuğa oturtun ve çevresine yastıklar dizerek onun dengede kalmasını sağlayın. Ondan gözlerinizi asla ayırmayın. İlk denemelerinde çok çabuk yan tarafa doğru devrilebilir. Zamanla oturma süresi artacaktır.

4. Alıştırmalara Devam

Yastıkla desteklediğinizde dengesini sağlayabiliyor ve oturuyorsa, artık yastıklara hiç ihtiyacınız yok. Bebek oturma aşamalarının sonuncusu için onu yumuşak bir alana oturtun. Bu alan bir sandalye ya da güvensiz bir koltuk olmamalı. Bir minderin veya yatağın üstü doğru seçim. Onu oturtun ve sırtını hafifçe destekleyin. Elinizi çektiğinizde oturuyor olacaktır fakat onu bu aşamada da kontrol altında tutmanızda yarar var. Zamanla onun kendi başına oturabildiğini göreceksiniz. 

Bebek oturma eğitiminin ipuçları

Her bebeğin, gelişim süreci gibi destekli ve desteksiz oturma zamanları ve süreleri de birbirinden farklı olabilir. Bebek oturma egzersizlerini ve bebek oturma aşamalarını uygulayarak bu süreçte bebeğinize destek verebilirsiniz. Bebeğinizin oturma eğitimi sırasında şunları uygulayabilirsiniz;

  • Bebeğinizin oturmasını desteklemek için kaslarını güçlendirip, karın üstü aktivitelerini artırmaya özen gösterin.  Karın üstü aktiviteleri için fikir almak isterseniz Biraz Hareket Vakti: Tummy Time Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.  

  • Karın aktiviteleri sırasında bebeğinizle sürekli iletişimde olun. Şarkı söyleyip konuşarak onun daha çok karnının üzerinde kalmasına, size yönelip uzanmasına ve daha uzun süre boynunu tutabilmesine destek olabilirsiniz.

  • Bebeğiniz ilk zamanlarda uzun süre oturamayabilir. Yanlara doğru kaysa da denemelere ara vermeyin. Yanlarını yastıklarla güvenli şekilde destekleyerek oturma alıştırmalarına devam edebilirsiniz. 

  • Oturma sürecine destek olmak için bebeğinize oturma yastığı alabilirsiniz. 

  • Oturma alıştırmaları sırasında iyi bir gözlemci olun. Bebeğinizin dengeyi kurup dik oturmaya başladığında yanlarındaki yastıkları çekebilir, sadece sırtına yastıkla destek verebilirsiniz. Tam olarak oturduğundan emin olduğunuzda ise bu yastığı da arkasından kaldırabilirsiniz. 

  • Oturmasını heveslendirmek için bebeğinizin oyuncaklarını önüne koyun ve karşısına oturup onunla oynayın. Oturan bebekler çevrelerini daha rahat izleyip daha çok şeyi keşfeder ve oyuncaklarıyla daha rahat oynarlar. Bu dönemde bebeğinizle oynayacağınız oyunlar için 0-1 yaş için oyun ve oyuncaklar yazımızı tıklayabilirsiniz.