Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik, giderek belirtilerini daha güçlü gösteren ve farklı evrelerden oluşan bir süreç. Hamilelik belirtileri için vücut bize bazı ipuçları verir. Yumurtanın döllenmesinden sonra başlayan hamilelik evresi süresince hormonların uyarıcı etkisiyle gebelik belirtileri oluşabilir ve bunlar da “Acaba hamile miyim?” sorusu akıllara gelir. Evet, bu uyarılar hamileliğin ilk belirtileri olabilir, ama kesin sonuç taşımazlar.

Tabii ki hamilelik belirtileri kesin bir sonuca ulaşması için doktor kontrolünde yapılan testler gereklidir, ama vücudunuzda gelişen olayların belirtilerini yorumlamayabilmek için hamilelik belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var.

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Hamilelikte ilk belirtiler en erken gebeliğin 4-5. haftalarında görülmeye başlar.  Bu da adet gecikmesi yaşandıktan sonraki zamana denk gelir. Çoğu anne adayı gebelik belirtilerini daha geç hisseder. İlk hamilelik belirtileri en net şekilde, gebeliğin özellikle 2. ayından itibaren gebeliğin 6-7 haftalarında hissedilir.  

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik belirtilerini gösteren vücut hareketleri oldukça belirgin olsa da her hamilelik belirtisi, gebe olduğunuzu kanıtlamaz. Bunun için birden fazla belirti görüyorsanız hemen doktora danışmalı ve doktor kontrolünde gerekli testleri yaptırmalısınız.

Peki en erken hamilelik belirtileri nelerdir?

Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir. Gebelik belirtileri, süresi ve sıklığı her kadında farklılık gösterebilir. Bazı anne adayları hamilelik ilk belirtilerinin büyük kısmını yoğun şekilde yaşarken, bazıları sadece birkaçını kısa süreli hisseder.

1 haftalık hamilelik nasıl belli olur?

Bu sorunun en belirgin yanıtı, adet dönemindeki gecikmedir. Erken hamilelik belirtilerinden şüphe duymak için adet gecikmesinin üzerinden ortalama 1 hafta geçmesi gerekir. 1 haftalık hamilelerde aynı zamanda yiyeceklerin kokusundan tiksinme, baş ve sırt ağrısı, yeme isteğinde artış, göğüslerde şişlik, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, daha fazla idrara çıkma, tat alma duyusunda değişiklikler görülebilir.

  • Adet Gecikmesi

En temel belirtilerden biri adet gecikmesidir. Ama adet gecikmesi mevsimsel değişimler ve stresten dolayı da meydana gelebilir. Hamilelik ihtimali uzun süren adet gecikmelerinde değerlendirilebilir. Bununla beraber her hamilelikte adet kesilmeyebilir. Bunun için diğer belirtilere ayrıca dikkat edilmeli.

  • Memelerde Dolgunluk ve Hassasiyet

Memelerin büyümesi veya dokunulduğunda hissedilen acı, hamilelik belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Vücutta değişen hormonların göğüs kısmında yaptığı değişiklik bunlarla sınırlı değildir. Hamilelikte göğüs büyümesi ve hassasiyeti yanında, meme ucunda koyulaşma ile karıncalanma da bir belirti kriteridir.

  • Baş Dönmesi ve Bayılma

Baş dönmesinin sebebi, progesteron hormonunun devreye girmesidir. Gebelik ile genişleyen kan damarları, tansiyonun düşmesine neden olur. Bu durumda baş dönmesi vakalarının görülmesi gayet normaldir. Hormon salınımının bir anda ciddi şekilde artması, bazı durumlarda anne adaylarının bayılmasına da sebebiyet verebilir. Fakat bu belirti her annede görülmez.

  • Kasık Ağrısı ve Karnın Alt Kısmında Şişkinlik

Döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunması sebebiyle zaman zaman kasık ağrıları görülebilir. Erken hamileliğin belirtileri arasında karnın alt kısmında şişkinliğin görülmesi de vardır.

  • Kanama veya Akıntı

Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşme çabaları akıntılara sebep olabilir. Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.

  • Mide Bulantısı

Filmlerden de en çok duyduğumuz hamilelik belirtisi mide bulantısıdır. Sabah pijamalı karakterlerin koşa koşa banyoya koştuğunu görürüz; çünkü bu mide bulantısı, kusmayı da beraberinde getirebilir. Hamilelik literatürüne sabah bulantısı olarak geçen bu durum sabahları sıkça görülse de günün herhangi bir saatinde de gerçekleşebilir.

  • Sık İdrara Çıkma

Sık idrar çıkma, hamileliğin ileriki dönemlerinde görülür; fakat erken hamilelik döneminde de çoğu anne adayında bu belirti dikkat çeker. Eğer normalden çok daha fazla tuvalete uğruyorsanız ve idrarınızın kıvamı koyu sarıysa hamileliğin bir belirtisini daha yaşıyorsunuz demektir.

Enteresan Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hemen herkesin bildiği hamilelik ilk belirtilerinin yanında bir de pek bilinmeyen enteresan hamilelik belirtileri vardır. Bu farklı belirtiler, her hamilede olmasa da bazı gebelerde görülebilir. Dudakta çıkan uçuk, ağız tadında meydana gelen değişiklik, aşırı terleme gibi değişimler enteresan hamilelik belirtisi olarak yaşanabilir.

Genellikle 6. hafta civarında başlayıp 14. haftadan sonra kendi kendine geçen aşırı tükürük üretimi de enteresan hamilelik belirtilerinden biridir. Sindirim sistemindeki değişime bağlı olarak bu dönemde bazı hamilelerde daha fazla gaz oluşur. Uyku ihtiyacındaki artış da enteresan hamilelik belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Hormonal değişimler anne adayında yorgunluğa neden olurken, uyku ihtiyacını da artırır.

Zamanlarına Göre Hamilelik Belirtileri

Anne adaylarının erken hamilelik belirtileri gibi en çok merak ettiği sorulardan biri de hamilelik belirtilerinin ne zaman başlayacağıdır. Hamilelik belirtileri ne zaman başlar? sorusunun cevabı her anne adayına göre değişse de genelde hamilelik ilk belirtileri, döllenmeyi takip eden ilk 7 gün içinde hissedilmeye başlar.

Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Genellikle erken dönem gebeliğinin günlük hayata yansıyan en önemli belirtileri; adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, bulantı ve kusma, sık idrara çıkma, halsizlik ve yorgunluktur. Ancak bu belirtilerin dışında gebeliğinizle ilgili daha kesin bir sonuç almak da isteyebilirsiniz. 

“Acaba hamile miyim?” sorusunun cevabını kesinleştirmek için bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz.  Hamile olup olmadığınızı en erken ve en basit olarak kanda ve idrarda yapacağınız gebelik testleri ile öğrenebilirsiniz. Hatta sonucu teyit etmek için her iki testi birden bile uygulamayı tercih edebilirsiniz. 

Testler dışında hamileliğinizi kesinleştirecek bir başka yöntem, ultrasondur. Ultrasonla bebeğin kalp atımlarının duyulması, bebek hareketlerinin ve gebelik kesesinin görülmesi hamileliğinizi kesinleştiren diğer bulgulardır. Ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi için 7-10 günlük adet gecikmesi, kalp atımlarının duyulabilmesi için ise 2-3 haftalık adet gecikmesi gerekir. 

Eğer idrar ya da kan test sonuçları pozitif çıktıysa bir kadın doğum doktoruna gitmelisiniz. Doktorunuzun yapacağı muayene ile hem hamileliğinizin hangi evrede olduğunu öğrenebilir hem de süreçle ilgili merak ettiğiniz tüm bilgileri alabilirsiniz. 

Peki hamilelik belirtileri kaç haftada belli olur?

Hamilelik ilk belirtilerinin görülebilmesi için gebeliğin en erken 4-5 hafta civarında olması beklenir. Bazı anne adayları gebelik belirtilerini 6-7 haftalık olduğunda yaşamaya başlayabilir. Hamilelik belirtisinde adet gecikmesi önemli bir işarettir. Anne adayları adet gecikmesi ile gebe olduğunun ilk işaretini almış olur.

Hamilelik başlangıcından itibaren: Adet kesilmesi, kasık ağrısı, akıntı.

2-8 hafta sonra: Bulantı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi.

6-8 hafta sonra: Sık idrara çıkmak, memelerdeki ve karındaki değişiklikler.

Hamilelik Testleri

İdrar Testi: Hem evde hem de laboratuvarlarda yapılabilir. Herhangi bir eczaneden satın alınarak uygulanabilenler %50 civarında doğruluk sağlar. Laboratuvar ortamındaki idrar testleri ise adet gecikmesinin beşinci gününden itibaren güvenilir sonuçlar verir. Bu testler düşük hormon seviyelerini tanıyabildikleri için hazır testlere göre daha güvenilirdir.

Kan Testi: Kan testinde adet gecikmesi veya çeşitli başka belirtiler beklenmeden kesin sonuç öğrenilebilir.

Ultrason: Adet gecikmesi bir haftayı geçtikten sonra vajinal ultrason ile hamilelik tanısı konabilir. Karından bakılan ultrason işlemi için ise adet gecikmesinden 10 gün sonrası beklenmelidir.

Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız anne adaylarına özel tasarladığımız Gebelik Hesaplama aracımızı kullanarak bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenebilirsiniz.