Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Birinci Büyüme Atağı

Bebekler genellikle doğumu takip eden ilk dört haftayı sakin bir şekilde geçirir. Ancak beşinci haftaya girdiklerinde bebeklerde huzursuzluk ve sık sık ağlama gibi huy değişimleri görülebilir. Yaklaşık dört ila beşinci haftalarda başlayan bu değişimler “harika haftalar” şeklinde anılan bir gelişim dönemin başlangıcı yani ilk büyüme atağı haftasıdır. Bu haftalarda bebekler, birtakım fiziksel ve zihinsel büyüme atakları yaşarlar.

Harika haftalar yani büyüme atakları 10 ayrı döneme ayrılır. Bebekler yaklaşık 20 aylık olana kadar da birkaç hafta ara ile devam eder. Bu haftalar genellikle bebeklerin fırtınalı dönemleri olsa da her atak haftası arasında “güneşli haftalar” da olur. Bebeklerde büyüme atağı haftaları hakkında bilgi sahibi olarak “Bebeğim neden çok ağlıyor?” sorusunun cevabına ulaşabilir ve bebeğinize destek olabilirsiniz.

Büyüme Atağı Belirtileri Nelerdir?

5 haftalık bebeğiniz, birinci büyüme atağı yani değişen duyular haftasında daha çok ağlayabilir, huzursuzluk hissedebilir ve bu huzursuzluğu yatıştırmak için sizinle daha sık temas etmek isteyebilir. Bebeğinizi uyutup yatağına koyduğunuzda ya da kucağınızdan ayrıldığında hemen ağlaması size daha çok ihtiyaç duymasından kaynaklanabilir.

İlk Büyüme Atağında Bebeklerde Hangi Gelişimler Olur?

Bebeğiniz anne karnında iken duyuları gelişmeye başlar. Mesela sizin sesinizi duymaya, rahimden gelen ışığı algılamaya başlar. Ancak doğumdan sonra çok daha fazla uyaran ile karşılaşır. Vücuduna değen kıyafet, gözüne gelen farklı ışıklar ve işittiği sesler, bebeğinizin alışık olmadığı uyaranlardır. Bebeğinizin beyni beşinci hafta atak döneminde dışarıdan gelen uyaranları yani değişen duyuları anlamlandırmayı öğrenir. İlk atak dönemi sonunda bebeğinizin edindiği yeni beceriler şunlardır:

  • Bebeğiniz bu atak haftası sona erdiğinde tanıdığı yüzlere gülümseyebilir.
  • Etrafında duyduğu sesleri dinlediğini fark edebilirsiniz.
  • Gözlerini daha uzun süre açık tutup etrafındaki hareketlere ilgi duymaya başlayabilir.

Birinci Büyüme Atağında Ne Yapmalı?

Bebeklerde sıçrama dönemi olarak da adlandırılan bu süreçte bebeğiniz, daha loş ve sessiz bir odada kalabilir. Duyularını etkileyen ve huzursuzluğa sebep olan ışık, ses gibi uyaranlardan uzaklaşması bebeğinizi rahatlatabilir. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz daha fazla kucakta kalmak isteyebilir. Siz de bebeğinizi kucağınıza alabilir ya da ona hafif bir masaj yapabilirsiniz. Ona dokunarak kendisini güvende hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sıçrama dönemlerinde bebeğinize nasıl destek olabileceğinizi daha detaylı şekilde öğrenmek için “Bebeklerde Büyüme Atakları Rehberi: Atak Haftaları Tablosu ” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeklerde Büyüme Atağı Kaç Gün Sürer?

Beş haftalık bebeklerde birinci atak haftası yaklaşık bir hafta sürebilir. Altı ve yedinci haftalar yani birinci büyüme atağının sona erdiği dönem ise bebeğinizin güneşli haftaları olabilir. Yani bebeğiniz bir sonraki büyüme atağına kadar gülücük saçabilir. Tabii bu süre her bebekte farklılık gösterebilir. Mesela bazı bebeklerde altıncı haftada ağlama zirve yapabilir.

Altıncı haftadan sonra huzursuzluk hali azalmaya başlarken ikinci büyüme atağı da yaklaşık sekiz haftalıkken başlayabilir. Bebeklerde ikinci sıçrama döneminde neler olduğunu öğrenmek için “8 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı: Oluşumlar” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

 

Kaynaklar