Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Sekizinci Büyüme Atağı

Bir yaşına giren bebekler artık birçok hareketi kendi başlarına yapmaya başlayabilir. Emeklemekten etrafa tutunarak yürümeye geçebilirler. Hatta birkaç saniyeliğine ayakta bile durabilirler. Ayrıca yemeklerini kendi başına yemeyi de deneyebilirler.

Bu önemli fiziksel gelişim süreçleri, çocukluk çağına doğru bir yolculuk olsa da bebeklerin hala zihinsel olarak katedecekleri aşamalar vardır. Bu zihinsel gelişim süreçleri, büyüme atağı ya da sıçrama olarak adlandırılır. Örneğin 55 haftalık bebekler, sekizinci büyüme atağına girerler. Peki, sekizinci büyüme atağı haftasında bebeklerde hangi değişimler olur?

55 Haftalık Bebeklerde Hangi Gelişimler Gözlemlenir?

Bebekler, bir önceki yani yedinci büyüme atağında  olayların bir sıra halinde geliştiğini öğrenirler. Örneğin anahtarı doğru şekilde tutarlarsa kapı deliğine gireceğini kavrarlar. Sekizinci büyüme atağında ise bu sıra halindeki olayların bir sonucu olduğunu anlarlar. Yani anahtar deliğine anahtar geçirilir ve çevrilirse kapı kilitlenir. Bu bebeklerin olayları bir bütün halinde anlamaya başlama aşamasıdır. Sekizinci sıçrama dönemi sonunda dış dünyadaki olayları daha sistematik şekilde kavrayabilirler.

Bebeklerde Atak Haftalarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Büyüme atakları belirtileri arasında yer alan ağlama, huzursuzluk ve ebeveyne bağlanma durumunu hafifletmek için yapılabilecek bazı şeyler vardır:

  • Anne babalar bebekleri ile daha sık ten tene temas kurabilir. Bunu sağlamak için bebeklerine masaj yapabilir, kucaklarına alabilir ya da bebeklerini bebek arabası yerine slingde taşıyabilirler.
  • Bebekler, huzursuz hissedebilecekleri yüksek ışık veya sesten uzak bir alanda tutulabilirler.

Bebeklerin büyüme atağını atlatmalarına destek olmanın yanı sıra zihinsel gelişimlerine de yardımcı olunabilir, olayları bir bütün halinde anlamalarını pekiştirecek etkinlikler yapılabilir. Mesela duvara yerleştirilecek bir ahşabın üzerine kilit, sürgü ya da vida gibi malzemeler yerleştirilip bebeğin bunları çevirip ne olduğunu görmesi sağlanabilir.

Bebeğinizin zeka gelişimine katkıda bulunmak için yapabileceğiniz şeyler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için “Çocuğunuzun Gelişimini Destekleyici Aktiviteler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sekizinci Büyüme Atağı Ne Kadar Sürer?

Sekizinci büyüme atağı yaklaşık 51 haftalıkken başlayıp dört hafta sürebilir. Ancak bebeklerde büyüme atağı haftalarının başlangıcı her bebekte farklılık gösterebilir. Bu nedenle her bebeğin atak haftasına girişinin kendi gelişimine göre değerlendirilmesinde fayda vardır.

Atak haftalarının başlangıcında bebeklerde huzursuzluk görüldüğü için bu dönemlere bulutlu ya da fırtınalı haftalar ismi verilir. Bebeklerin daha sık ağladığı, uyku düzensizliği yaşadığı ve anne babaya daha çok bağlı olduğu bu dönemlerde rahatlamaları için desteklenmeleri önemlidir. Bebekler 60 ila 64 haftalık arasında olduklarında ise bir sonraki yani dokuzuncu atak dönemi başlayabilir. Yani sekizinci ve dokuzuncu atak dönemi arasında, bebeklerin daha sakin ve huzurlu geçirecekleri yaklaşık beş haftaları vardır. Büyüme atakları arasında geçen bu neşeli dönemler ise güneşli haftalar olarak adlandırılır.

 

Kaynaklar