Bebekler bir yaşına yaklaştıkları zaman yeni bir gelişim dönemine girerler: Zincirleme Olaylar Dünyası. Yedinci büyüme atağı olarak isimlendirilen bu gelişim sürecinde bebekler, olayların belirli bir sırayla gerçekleştiğini öğrenirler.
Örneğin şekilli bir bloğu doğru deliğe yerleştirmek için önce bloğu doğru şekilde tutmaları gerektiğini öğrenirler. Bu sebeple artık bebekler eşyaları dağıtmanın ötesinde şeyler yapmaya yani onları birleştirmeye çalışırlar.
Peki, yedinci büyüme atağının başlama belirtileri nelerdir?
Yedinci Büyüme Atağı Ne Zaman Olur?
Her bebekte farklılık göstermekle birlikte yedinci büyüme atağı yaklaşık 41 haftalıkken başlar ve 44 haftalıkken zirve noktasına ulaşır. Yani bebeklerde ağlama, huzursuzluk ve uyku düzensizliği gibi durumlar daha çok görülebilir. Bebekler 47 haftalık olduğunda ise yedinci büyüme atağı sona erebilir. Büyüme atağı bittiğinde ise bebekler yeni kabiliyetler edinmiş olurlar.
46 haftalık bebeklerin bu dönemde kazandıkları en önemli yeni beceri; olayları sırasına göre yapmayı öğrenmektir. Yani hareketlerini bir amaca yönelik yapmaya başlarlar. Örneğin blokları üst üste yığmak yerine şekillerine göre yerleştirmeye başlayabilirler. Bir sonraki yani sekizinci büyüme atağı ise yaklaşık 51 haftalıkken belirtilerini göstermeye başlar. 47. ila 51. haftalar arası ise bebeklerin daha huzurlu ve sakin olduğu güneşli haftalardır.
46 Haftalık Bebeklerde Hangi Zihinsel Gelişimler Gerçekleşir?
Büyüme atağı haftaları yani harika haftalar, anne babaların bebeklerin davranışlarının nedenini merak ettikleri zamanlardır. Çünkü bebekler, zihinsel gelişim sürecinde daha huzursuz hissedip anne babalarına daha yakın olmak isteyebilirler. Huzursuzluklarını ağlayarak ya da uyumayarak ifade edebilirler. Ancak bu haftalar sona erince bebekler edindikleri yeni kabiliyetler ile ebeveynlerini şaşırtabilir.
46 haftalık bebeklerin yedinci büyüme atağında gösterdikleri bazı zihinsel gelişimler şunlardır:
- Olayların bir dizi halinde geliştiğini anlayabilirler.
- Anahtar deliğine anahtar sokmaya ya da küpleri doğru yere yerleştirmeye çalışabilirler.
- Beslenirken kaşığı kendi ağızlarına sokmak isteyebilirler.
- Oynamayı bıraktıkları oyuncaklar tekrar favori oyuncakları olabilir. Bu oyuncakların farklı kullanım şekillerini keşfetmek zevk verebilir.
46 haftalık bebeğinizin oynayabileceği oyuncakları öğrenmek için “1 Yaş Oyun ve Oyuncakları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Büyüme Atağındaki Bebeklerin Becerileri Nasıl Geliştirilir?
Bebeklerde büyüme atağı haftaları, ebeveynlerin desteği ile keşif haftasına dönüşebilir. Olayların zincirleme geliştiğini öğrenen bebeklere bu farkındalıklarını geliştirebilecekleri imkanlar tanınabilir.
- 46 haftalık bebekler henüz küpleri birbirine geçiremeyebilir. Ancak bu küpleri üst üste koymak için doğru şekli hedeflemeye uğraşabilirler.
- Anne baba gözetiminde ellerine kaşık vererek öğünlerini kendileri yemeleri sağlanabilir.
Olayların bir sıraya göre geliştiğini tecrübe ettikleri tüm eylemlerde bebekler özgür bırakılabilir. Bebeklerin kendi başlarına bir şeyler başarmalarına imkan vermek hem yeni becerilerini geliştirmelerini hem de özgüven kazanmalarını sağlayabilir. Ebeveynlerin vereceği bu destek, bebeklerin hayata hazırlanmaları yolunda oldukça önemlidir.
Bir sonraki yani sekizinci büyüme atağı hakkında bilgi almak için “55 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı: Programlar“ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.