Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

75 Haftalık Bebeklerde Büyüme Atağı: Sistemler

Bebekler yaklaşık 75 haftalık oldukları zaman onuncu büyüme atağı haftasına girerler: Sistemler Dünyası. Son atak haftasında bebekler, daha önce edindikleri kabiliyetleri istedikleri doğrultuda kullanmayı ve davranışlarını seçebilmeyi öğrenirler. Yani daha önce olayları hep aynı sıra ya da yöntemle yaparken artık istedikleri şekilde yapmaya başlayabilirler. Bu da bebeklerin olay ve durumları yönetme kabiliyetlerinin geliştiğinin bir işaretidir. Onuncu sıçrama haftasında edindikleri bu yeni beceri sayesindeyse birçok farklı davranışta bulunabilirler.

Son Büyüme Atağında Neler Olur?

Onuncu büyüme atağına giren bebeklerde artık kendi kararlarını vermeye başlamalarına yardımcı olan şu gelişmeler görülebilir:

  • Algılarındaki “ben” ve “sen” ayrımı belirginleşir.
  • Değişen koşullara göre davranışlarını belirleyebilirler.
  • Kendi davranışlarını seçebileceklerinin farkına varırlar.
  • Bir durum karşısında uyumlu olurken farklı bir durumla karşılaştıklarında huysuz davranmayı seçebilirler. Yani olaylara göre tutumlarını belirleyebilirler.

Son büyüme atağından yani bebekler 17 ayını doldurduktan sonra 2 yaş sendromunun belirtileri de görülmeye başlayabilir. Yaklaşık 36 aylık olana kadar devam eden 2 yaş sendromunda bebekler, edindikleri becerileri kullanarak kendi özgürlüklerini ifade etmeye çalışırlar. Bebeklerin hayata hazırlanma yolunda attıkları bu adımla ilgili bilgi almak için “Adım Adım 2 Yaş Sendromu ya da Özerklik Dönemi İçin Faydalı İpuçları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Onuncu Büyüme Atağı Ne Zaman Sona Erer?

Yaklaşık 71 haftalıkken belirtileri görülmeye başlanan son büyüme atağı, dört hafta sürebilir. Yani 75 haftalıkken zirve noktasına ulaşıp bu haftanın ardından sona erebilir. 75 haftayı dolduran bebekler, kendilerine dair yeni farkındalıklar edinerek harika haftaların yani büyüme ataklarının sonuna gelmiş olurlar.

Bu büyüme atağında da diğer ataklarda olduğu gibi bebeklerde tedirginlik, sık ağlama, uykusuzluk ve ebeveynin yakınında olma isteği görülebilir. Rahatlamaları için anne ve babalar, bebeklerine bu dönemde duygusal anlamda destek verebilirler. Anne baba ve bebek bağını güçlendirmenin yollarını öğrenmek için “Bebeğinizle Aranızdaki Duygusal İlişki” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Son Sıçrama Döneminde Nelere Dikkat Edilebilir?

Onuncu atak döneminde bebekler, olaylar karşısında olumlu ya da olumsuz davranış göstemeye karar vermeye başlarlayabilirler. Bu sebeple son atak dönemi, bebeklerin davranışlarının şekillenmesi açısından önem taşır. Bebeklerin hem olumlu tutumları benimsemeleri hem de özgüveni yüksek bireyler olmaları için dikkat edilebilecek birkaç nokta vardır:

  • Bebeklerin küçük konularla ilgili de olsa kendi başlarına karar almalarına izin verilebilir. Bu tutum, bebeklerin kendilerine güvenmelerine yardımcı olur.
  • Olumlu davranışlar sergilemeleri için anne baba rehberliği sunulabilir. Bu rehberlik, bebeklere bir kurallar bütününü kabul ettirme şeklinde değil, olaylara verilebilecek alternatif tepkileri göstermekle yapılabilir. Anne babanın rol model oluşu, doğru davranışlar kazanımı konusunda etkilidir.

Bebeklerde büyüme atağı haftaları esnasında dikkat edilmesi gereken diğer konular ile ilgili bilgi almak için “Bebeklerde Büyüme Atakları Rehberi: Atak Haftaları Tablosu” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Kaynaklar