Bebeğinizle Aranızdaki Duygusal İlişki
Sizi hayatınızdaki önemli insanlara bağlayan duyguya “bağlanma”, bebeğinizle aranızda oluşan sevgi ve bağlılık hissine ise “güvenli bağlanma” denir. Güvenli bağlanma sayesinde bebeğiniz kendine güvenmeyi ve sosyal ilişkiler kurmayı öğrenir. Bebekle kurulan bağ, anne için hamilelik sırasında başlayabileceği gibi doğumu takip eden haftalarda da gelişebilir. Baba ise bebek anne karnındayken ve doğumun ardından da yüz yüze konuşup ona dokunarak ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayarak duygusal bağ kurabilir. Böylece bebek ile baba arasında güvenli bağlanma gerçekleşebilir.
Bebeğinizle aranızdaki duygusal ilişki hangi aşamada gerçekleşirse gerçekleşsin onun bir birey olduğunu unutmamanız önemlidir. Bebeğinizle duygusal bağ kurup ihtiyacı olan güven hissini vermeniz, onun sizinle sağlıklı bir ilişki geliştirmesini sağlamakla birlikte gelecek yaşamında kendisine yeten bir birey olmasını da sağlamalıdır. Bu sebeple bebeğinizin dünyayı keşfedebileceği, kendinden emin, zorluklar karşısında dirençli bir birey olması için ona ihtiyacı olan güveni vermelisiniz.
Ebeveynler ve Bebek Arasında Duygusal İlişki Gelişmesini Yararları
Ebeveyn ve bebek arasında oluşan güvenli bağlanma; bebeğin zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini destekler. Ayrıca bebeğin ileriki yıllarda yapacağı tercihleri ve davranışların temelini oluşturur. Duygusal bağ kurmanın bebek için diğer yararları ise şunlardır:
- İleriki yaşamlarında başkalarıyla sağlıklı ilişkiler geliştirebilir,
- Zor durumlarla başa çıkmayı öğrenir,
- Dil gelişimi desteklenir,
- Kendine güven kazandırır,
- Problem çözme becerisi gelişir,
- İyimser bir yapıya sahip olabilir.
Bebeğinizle Aranızdaki Duygusal İlişkiyi Geliştirmenin Yolları
Hamilelik ve doğumda kurulan güven bağı, yaşam boyu çocuğa ve ebeveyne eşlik eder. Güvenli bağlanma gerçekleştirildiği takdirde bebek, sevildiğini ve kendisine değer verildiğini anlar. Bu da bebekte güven hissinin oluşumunu sağlar. Güvende olma algısı, çocuğun dünyayı keşfine yardımcı olur. Bebeğin zihinsel ve sosyal gelişiminde büyük rol oynayan güvenli bağlanmayı sağlamanın birkaç yolu bulunur.
Ten Tene Temas Edin
Doğum sonrası sağlık durumunuz uygunsa bebeğinizi kucağınıza alın. Bu özellikle baba ile bebeğin bağ kurabilmesi için de çok önemlidir. Baba adayı, doğumhanede bulunarak bebek ile ilk teması gerçekleştirebilir.
Onunla Konuşun
Bebeğiniz anne karnında yaklaşık 18. haftada dış sesleri duymaya başlar. Araştırmalar bebeklerin doğduklarında, hamilelik esnasında duydukları sesleri tanıdıklarını belirtir. Yani bebeğiniz zaten ebeveynlerinin sesini tanıyor. Onunla sık sık konuşarak anne karnında başlayan bağınızı güçlendirin.
Doğum Sonrası Ziyaretleri Kısıtlayın
Bebeğinizle daha rahat bağ kurabilmeniz için sakin bir atmosfere ihtiyacınız var. Doğum sonrası tebriklerin, eve çıkmanızın ardından birkaç hafta sonra gerçekleşmesini sağlayın.
Bebek Masajını Deneyin
Masaj, vücutta iyi hissetmeyi sağlayan oksitosin adlı hormonun salgılanmasını sağlar. Bebeğinize masaj yaparak hem onun iyi hissetmesini sağlayabilir hem de dokunuşlarınızla bebeğinizle bağ kurma yolunda büyük bir adım atabilirsiniz. “10 Adımda Kelebek Masajı” içerikli yazımıza göz atarak bebek masajı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Verdiği İşaretleri Önemseyin
Bebeğinizin duygusal ihtiyaçlarını gözlemleyin ve bunlara cevap verin. Bebeğiniz anlaşıldığını hissettiği zaman sizinle olan bağı güçlenecektir. Bunun için bebeğiniz heyecanla gülümsediği zaman aynı coşkuyla ona gülümseyin ya da bebeğinizin üzüldüğünü fark ettiğiniz zaman onunla özenle ilgilenin.