Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Oyuncaklar Nasıl Düzenlenmeli

Çocuğun gelişimi için oyun ve oyuncak şart ama bu oyuncakların sayısı her geçen gün artıyor ve sıra oyuncakları düzenlemeye gelince anneler için bu durum ne yazık ki kâbusa dönüşüyor. Peki, oyuncaklara evde yer açmanın, bebekler için oyuncak düzeni oluşturmanın onları düzenlemenin pratik yolları var mıdır?

Öncelikle uzmanları dinleyin ve çocuğunuza gereğinden fazla oyuncak almayın. Çünkü gereğinden fazla oyuncak almak, oyuncaklardan sağlanacak faydayı da azaltıyor. Çocuklar oyuncaklarıyla duygusal bağ kuracağından fazla oyuncak aldığınızda ise ona sormadan hiçbirini atmayın. Bunları düzenlemenin yollarına bakın. O halde bebek oyuncak düzeni nasıl olmalıdır? İşte size bebekler için oyuncak düzeni kurarken uygulayabileceğiniz birkaç etkili yöntem;

Her odada oyuncaklara yer açın

Çocuğunuz çoğunlukla kendi odasında oyun oynamayı tercih etse de diğer odalarda ve koridorlarda oyuncaklarına elbette rastlayacaksınız. Bebek oyuncakları nerede durmalı? diye düşünüp bazı çözümler üretebilirsiniz. Mesela her odada raflar bulundurabilirsiniz. Bu raflar hem dekoratif duracak hem de çocuğunuzun ulaşmasını ve sizin için oyuncakları ortadan kaldırmanızı kolaylaştıracaktır.

Yerlere sepetler koyun

Bebekler için oyuncak düzeni oluştururken sepetleri de kullanabilirsiniz. Birçok ev eşyası satan mağazada hem şık hem de çok oyuncak alabilecek genişlikte torba ve sepetler bulabilirsiniz. Evinizin bazı noktalarına bunlardan yerleştirmek işinize yarayacaktır.

Pratik araçlar edinin

Oyuncaklarını sıra sıra kapının arkasına asabilirsiniz. Bunlar için kapıya asılan, bölümleri olan tutacak gibi eşyalar mevcut. Bu tür cepli kapı modüllerinden birkaç tane edinebilirsiniz.

Oyuncak kutularının üzerine etiketler yapıştırın

Oyuncakları düzenlemenin pratik yollarından biri de etiketlemektir. Kutuların üzerlerine etiketlerle oyuncak gruplarının isimlerini yazın ve böylece neyi, nereye koyduğunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz.

Banyodaki oyuncaklar için özel alan oluşturun

Bebekler için oyuncak düzeni kurarken banyoyu da unutmamak gerek. Banyoda küvette yıkanırken oynadığı oyuncaklar için küvetin hemen yanı başına minik raflar yerleştirin. Böylelikle çocuğunuzun oyuncaklara ulaşımı hem kolay olacak hem de sonrasında oyuncakları taşımanız gerekmeyecek. Oyuncakların kuruması da açık raflar olduğu için oldukça rahat olacak.

Bebeğinizin gelişimini oyun rutiniyle destekleyin

Bebeklerin gelişimlerini destekleyici gün içinde devam ettirilmesi gereken bazı temel rutinler vardır. Beslenme ve uyku gibi oyun da bebeklerin en önemli günlük rutinlerinden biridir.  

Oyun, bebeklerin zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimleri açısından çok değerlidir. Son yıllarda çocuk gelişimiyle ilgili yapılan araştırmalar oyununun, bebekler ve çocuklar için bir öğrenme şekli olduğunu ortaya koyar. Yeterli derecede uyaran ile karşılaşan, oyun oynayan aktif bebeğin gelişimi de olumlu yönde etkilenir. Bu nedenle bebeklerde beslenme, oyun, uyku rutinini oluşturmak oldukça önemlidir. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebekler hangi ayda olursa olsun oyun oynamaya ve oyuncağa merak duyar. Oyuncakları sadece bebeği oyalayan ya da eğlenceli zaman geçirmesini sağlayan materyaller olarak düşünmemelisiniz. Oyun ve oyuncaklar size bebeğinizle iletişim ve bağ kurmak için müthiş bir fırsat yaratır. Düzenli oyun oynamak, bebeğinizin hem bilişsel hem de duygusal zekasının gelişimine yardımcı olur. Oyunu bebeğinizin günlük rutininin bir parçası yaparak hem gelişimine katkıda bulunabilir hem de bu zamanları bebeğinizle bağ kurma fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. 

Ayına uygun olarak bir oyun rutini planlayabilirsiniz. Bebeğinizin ayına uygun oyunlar hakkında “0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncaklar” başlıklı yazımızdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.