Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi

Erken çocukluk dönemi yani 0-2 yaş arası bebeklerin beyni hızlı bir büyüme gösterir. Bebeklerin yaşadığı her yeni deneyim, beyin hücreleri yani sinapslar arasında bağlantı kurulmasını sağlar. Böylece bebekler hayat boyu öğrenme ve yeni keşiflerde bulunma yolunda gelişim kat ederler.

Beyindeki bu bağlantıların oluşması ise tekrara bağlıdır, yani rutin olarak yapılan günlük olaylarla yakından ilişkilidir. Düzenli olarak tekrarlanmayan şeyler unutulur ve beyindeki ilgili sinapslar yok olabilir.[1] Bu nedenle bebeğinizin doğumundan 2 yaşına gelene kadar oluşturacağınız rutinler onun gelişimi açısından önemli olabilir.

Bebek için rutinleri oluşturmak kadar korumak ve devam ettirmek yani ona öngörülebilir bir günlük yaşam sunmak da değerlidir. Çünkü tutarlı rutinler bebeğinizin kendisini güvende hissetmesini sağlar.[2] Tabii bebeklerde rutin oluşturmanın dışında onu dış etkilerden korumayı sağlamak da önemlidir. Bunun için de bağışıklık sisteminin gelişimine destek verebilirsiniz. Güçlü bir bağışıklığa sahip olan bebeğiniz beslenme, uyku ve oyun gibi temel rutinlerini bozabilen hastalıklara karşı dirençli olur. Böylece bebeğinizin günlük rutinini oluşturabilir ve aile ritmini koruyabilirsiniz. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Yenidoğan bebeklerde sirkadiyen ritim yani vücudun biyolojik saati henüz gelişmemiştir.[3] Bu nedenle bebeklerde uyku rutini ilk aylarda oturmayabilir. Ancak bebeğinizin sirkadiyen ritmi yakalayabilmesi için uyanık olduğu saatlerde güneş ışığı görmesini ve sesli bir ortamda bulunmasını sağlayabilirsiniz. Gece uykusuna yatacağı zaman ise onun sessiz ve loş bir odada uyumasına ya da uyku öncesi banyo yapmasına özen gösterebilirsiniz.

Bebeklerde uyku düzeninin sağlanması, aşamalı olarak gerçekleşebilir. 2 aylık bebeğiniz daha düzenli aralıklarla uyanmaya başlayabilir, 4 aylık olduğu zaman ise bebeğinizin uyku rutini belirginleşmiş olabilir. 6 aylık bebeklerde uyku rutini oluşturmak daha da kolaylaşabilir. Her bebekte farklılık gösterebilmekle birlikte, 6. aydan itibaren gece uykuları kesintisiz hale gelip uyku rutini oluşabilir.

Bir yaşından sonra ise özellikle 15 aylık olduğunda bebeğinizin uyku saatlerinde değişiklikler olabilir. Bu nedenle 0-6 ay arası olduğu kadar 1 yaş sonrası bebeğin uyku düzenini korumaya da özen göstermenizde fayda vardır.

Bebeğinizin uykusunu olumsuz etkileyen ve oluşturduğunuz rutinin bozulmasına neden olabilen en önemli faktörlerden birisi hastalıklardır. Bebeğinizi mikrop, virüs gibi mikroorganizmalara karşı koruyan bağışıklık sisteminin gelişimine destek vererek, onun hastalıklara karşı dirençli hale gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Henüz gelişimini tamamlamamış bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelen bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütü ile besleyerek; bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve onun günlük ritmini korumasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin bağışıklığını korumanıza yardımcı olacak en büyük destekçiniz anne sütüdür. Anne sütündeki zengin içerik sayesinde, bebeğinizin bağışıklık sistemi desteklenir.

Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuza danışarak ayına uygun bir çocuk devam sütüyle bebeğinizi besleyebilirsiniz.

Bebeklerde Beslenme Sıklığı Ne Olmalı?

Yenidoğan bebekler, mideleri küçük olduğu için sık sık beslenmeye ihtiyaç duyabilirler. Yaşamın ilk haftalarında bebeğinizin isteğine göre onu anne sütü ile besleyebilirsiniz. Bebeklerde beslenme rutini, bebeğin gelişimine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama beslenme sıklığı şöyledir[4]:

  • 0-3 aylık bebeklerde beslenme sıklığı: 24 saatte 7-10 defa
  • 3-6 aylık bebeklerde beslenme sıklığı: 24 saatte 6-8 defa
  • 6-12 aylık bebeklerde beslenme düzeni: 24 saatte 4-5 defa

0-12 ay bebeğinizin beslenme düzenini oluşturmada nelere dikkat edebileceğinizi öğrenmek için “Bebeğiniz 1 Yaşına Kadar Nasıl Beslenmeli?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bağışıklık sistemini destekleyen pek çok faktör vardır. Bunlardan biri de beslenmedir. Bebeklerde beslenme sıklığı yani zamanla oluşan rutinin bozulmaması bağışıklık sisteminin güçlü olması ile ilişkilidir.  Anne sütünde bulunan vitamin ve mineraller, bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük dostlarındandır. 1 yaşından sonra da bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle ayına uygun çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Aptamil 4 Çocuk Devam Sütünü doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*

Bebekler İçin Oyun Rutininin Önemi Nedir?

Düzenli oyun oynamak, bebeklerin hem bilişsel hem de duygusal zekalarının gelişimi açısından büyük önem taşır.[5] Oyunu bebeğinizin günlük rutininin bir parçası yaparak hem gelişimine katkıda bulunabilir hem de bu zamanları bebeğinizle bağ kurma fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. Ayına uygun olarak bir oyun rutini planlamanız faydalı olacaktır. Bu

oyun rutinin içeriğinde birlikte evde etkinlik yapmak da, parka gitmek de, kitap okumak da, şarkı söylemek de olabilir.

Bebeğinizin ayına uygun oyunların neler olduğunu öğrenmek için “0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncaklar” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Beslenme, uyku ve oyun rutini içerisinde gelişen bebeğinizin bağışıklığını desteklemek ve ritmini devam ettirmek için İlkadımlarım ailesi olarak yanınızda olmaya devam edeceğiz.

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.

 

 

 

 

Kaynaklar