Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Afet Durumlarında Bebek Beslenmesi

Bebekler doğumdan sonraki ilk iki yılda hayatlarının en hızlı büyümesini gerçekleştirir. Bebeğin yeterli miktarda beslenmesi, bu dönemde büyümesinin sağlıklı ve istenilen seviyede olmasını sağlar. Bunun için bebeklerde ilk iki yılda, bir beslenme düzeni oluşturulması ve uygulanması çok önemlidir. Afet durumu gibi bazı durumlarda bebeğin günlük beslenme rutini aksayabilir. Bu aksaklığın yaşanmaması için bebek mümkünse anne sütüyle beslenmelidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktora danışılarak uygun beslenme yöntemi ile beslenme sağlanabilir.

Beslenme, bebeklerin günlük ritmini oluşturan en önemli faktörlerden biridir. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğin gelişiminin ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmasının en büyük destekçisidir. İlk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından anne sütü eşsizdir. T.C. Sağlık Bakanlığı, bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesini tavsiye eder.

Acil ve afet dönemleri gibi olağanüstü durumlarda bebekler için en güvenilir besin kaynağı anne sütüdür. Eğer mümkünse bebek, annesi tarafından daha önce olduğu gibi afet döneminde de anne sütüyle beslenebilir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktor tavsiyesiyle ayına uygun formül mama (devam sütü) ile bebeğin beslenmesi desteklenebilir.

Afet Durumlarında Formül Mama Kullanımı

Acil ve afet dönemlerinde bebek bakımı ve beslenmesinde hijyenin yeterince sağlanması oldukça önem taşır. Bebek maması hazırlamak için güvenli su, biberon ve diğer parçaları temizlemek için temizlik malzemeleri gereklidir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğu durumunda formül mama kullanımı, hijyen kurallarına özellikle dikkat edilerek gerçekleştirilmelidir.

Afet döneminde bebeğiniz için formül mama hazırlarken hijyen güvenliğini sağlamak için özen göstermelisiniz. Bunun için almanız gereken önlemlerin başında şunlar gelir;

  • Formül mamayı temiz su ve ölçüm kaşığı ile hazırlamalısınız. Formül mamayı hazırlarken öncelikle hijyen açısından güvenli su kullandığınızdan emin olun. Aynı zamanda kullanacağınız ölçüm kaşığının da temiz olmasına özen gösterin.
  • Ölçüm kaşığı gibi formül mamayı koyacağınız şişe ile kullanacağınız meme uçları gibi tüm bebek besleme malzemelerini dikkatlice temizleyin.
  • Toz şekildeki formül mamayı, kutusunun üzerinde belirtilen su ve formül mama miktarını tam kullanarak hazırlamaya dikkat edin.
  • Mamayı hazırlarken kutuda bulunan kendine ait ölçü kaşığının tam ölçüsünü kullanın.
  • Formül mamayı hazırlarken kesinlikle seyreltmeyin. Çok fazla sulandırılmış formül mama, bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayamaz. Çok az su ise bebeğinizin böbreklerine zarar verebilir ve sindirim sisteminin çok fazla çalışmasına, bebeğinizin susuz kalmasına neden olabilir.
  • Formül mamayı hazırladıktan sonra en geç 2 saat içinde bebeğinize vermeye özen gösterin. Beslenmenin başlamasından sonra ise 1 saat içinde bebeğinizin mamayı tüketmesini sağlayın.
  • Hazırladığınız formül mamanın bebeğiniz tarafından tüketilmeyen kısmını ise tekrar kullanmayıp mutlaka atın.  
  • Bebek maması kutusunu serin ve kuru bir yerde, kapağı sıkıca kapatılmış olarak saklayın.

Bebeğiniz için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktora danışabilirsiniz. Doktorun tavsiyesiyle kullanacağınız formül mamayı hazırlarken suyun ısısı, suyun miktarı, kullanılan mamanın ölçek sayısı ve mamanın yeterince çalkalanması çok önemlidir. Formül mamayı nasıl hazırlayacağınızı ve hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir şekilde okumak için Devam Sütü Nasıl Hazırlanır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar