Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bağışıklık İçin Hangi Vitaminler

Bağışıklık İçin Hangi Vitaminler Gerekir?

 Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıftır. İlk doğduklarında plesental antikordan yararlanan bebekler, zamanla bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile bebekler, iç ve dış etkilerden kaynaklanan enfeksiyonlara daha dirençli hale gelirler. Ancak bebeklerde bağışıklık zayıflığını güçlendirmek için bazı konulara dikkat etmek gerekir. 

Bebeklerde bağışıklık güçlendirmek için dikkat edilmesi gereken konulardan biri  beslenme, uyku, oyun rutinini oluşturmaktır.  Beslenme, bebeğin ritmindeki en önemli rutinlerden biridir. Bebeğinizin beslenme sıklığını yani zamanla oluşan rutinini devam ettirerek bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayabilirsiniz. Anne sütü zengin içeriği ile bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. İlk 1 yıl olduğu gibi 1 yaşından sonra da bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliğinde ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak bebeğinizin beslenmesini bir devam sütü  ile destekleyebilirsiniz. 

Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler*.

Bebeklerin Bağışıklık Sistemi İçin Faydalı Mineral ve Vitaminler

Bebeğin gününü dengeli ve çeşitli beslenme, iyi uyku ve aktif oyun ile bir rutin içinde geçirmesi, fiziksel ve fiziksel gelişimine ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasına önemli destek sağlar. Ayrıca bebeklerde hastalıklara karşı direnç oluşturmak ve bebeklerin bağışıklık sistemini desteklemek için bazı vitamin ve minerallerden destek almaları gerekir. İşte 6. aydan itibaren ek gıdalara geçmiş bebekler için gerekli vitamin ve mineraller...

Protein

Gıda yolu ile protein alımı bebeklerde bağışıklık güçlendirmek açısından çok önemlidir. Çünkü yetersiz protein, amino asit eksikliğine ve iştah kaybına neden olur. Özellikle 1-3 yaş grubu arasındaki bebeklerin ortalama 1200-1300 kalori enerji ve ortalama 13 gram protein almaları gerekir. Yumurta, süt, yoğurt, balık, tavuk ve yağsız kırmızı et en güçlü protein kaynakları arasında bulunur.

Demir

Kandaki oksijenin dokulara ulaşmasını sağlayan demir minareli, bebeğin bağışıklığı için belki de en önemli mineraldir. Demir, vücutta oluşan karbondioksitin akciğerlere taşınıp solunumla atılmasının temel direğidir. Demir eksikliği olan bebeklerde iştah kaybı, tende solukluk, enfeksiyonlara duyarlılık görülür. Bunun için 1-3 yaş arası bebekler, günde yaklaşık 7 mg demir almak zorundadır. Bebeklerde hastalıklara karşı direnç oluşturabilecek olan demir daha çok kırmızı et, tavuk eti, balık eti, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Bu hayvansal gıdalar bebeklere ağır geleceği için sebze yemeklerine eklenebilirler. Kuru baklagiller, börülce, ıspanak, havuç, patates, kuru meyveler ise bitkisel kaynaklı demirler arasında bulunur.

Selenyum

Selenyum, antioksidan özellikleriyle vücudun bağışıklık sistemine yarar sağlar. Kasların ve kan hücrelerinin korunmasında da önemli bir mineral olan selenyum, gıda yoluyla alınabilir. Süt ve süt ürünleri, siyah üzüm, brokoli, tam buğday, ceviz ve tahıllar zengin selenyum kaynakları arasında bulunur. 1 – 3 yaş arası çocukların günlük selenyum miktarı 20 mg olarak belirlenir.

 

Çinko

Çinko, enfeksiyonla mücadele sürecinde antikorların üretimine yardımcı olduğu için bebekler için çok önemlidir. Bebeklerin bağışıklık zayıflığının güçlendirilmesi ve yaralarının çabuk iyileşmesinde etkili olur. Uzmanlar, 1-3 yaş grubu arasındaki bebeklerin günde 3 mg çinko almaları gerektiğini önerir. Tavuk, kırmızı et, fasulye, peynir, yoğurt ve tam tahıllı ekmekler çinko için en iyi kaynaklardır. Probiyotikler sayesinde bebeğinizin bağırsak florasını iyileştiren yoğurt ise bebeklerinizin çok seveceği bir çinko kaynağı olarak değerlendirilebilir.

 

Omega 3

Çoklu doymamış yağ asitleri olan omega 3 yağ asitleri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Fakat yağ asitleri, vücut tarafından üretilmez. Bunun için bebeklerin bağışıklık sistemi, gıda yoluyla alınan omega 3’ler sayesinde güçlendirilmelidir. Omega 3, yağlı balıklar (özellikle somon), semizotu, ceviz, badem, fındık, keten tohumu, kivi, kuru fasulye, nohut, mısır, çörekotu yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Bu gıdalara hangi ayda başlayacağınızla ilgili detaylı bilgi için doktorunuza danışmanızı öneririz. 

 

 

A Vitamini

A vitamini eksiliği görülen bebeklerin viral enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksektir. Bu yüzden bebeklerde hastalıklara karşı direnç oluşturmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için A vitamini oldukça önemlidir. A vitamini, savaşçı hücrelerin (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dahil pek çok açıdan bağışıklık sürecini destekler. Ayrıca bu vitamin grubu, gelişme çağındaki bebeklerin doku ve hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Kayısı, havuç, domates, ıspanak, brokoli ve şeftali bol miktarda A vitamini içerir. Bu gıdalara hangi ayda başlayacağınızla ilgili detaylı bilgi için doktorunuza danışmanızı öneririz.

 

B6 Vitamini:

Bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasında etkili olan B6 vitaminin eksikliği bağışıklıkta baskı oluşturur. En çok et, balık, tam buğday ekmeği, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bu gıdalara bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmek için hangi ayda başlayacağınızla ilgili detaylı bilgiyi doktorunuza danışarak alabilirsiniz. 

 

C vitamini

C vitamini, bağışıklık sistemi için büyük rol oynar. Enfeksiyona direnç sağlarken, kemik gelişimi ve yara iyileşmeleri konusunda etkilidir. Bu vitamin en çok çilek, kivi, kavun, portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerde bulunur. Ayrıca yeşil sebzeler, limon, zerdeçal ve zencefil güçlü C vitamini kaynaklarıdır. 1-3 yaş grubunda bulunan bebekler, günlük ortalama 100 mg kadar C vitaminine ihtiyaç duyarlar.

 

 

D vitamini

D vitamini, kalsiyum emilimini ve bağışıklık sistemini düzenlediği için fazlaca önem taşır. Özellikle çocukların büyüme ve gelişmesine katkıda bulunurken alerjik hastalıkların da önüne geçer. 1 yaşından 3 yaşına kadar, bebeklerin önerilen besin alımının yüzde 27’si D vitamininden oluşturmalıdır. D vitaminin en iyi kaynağı güneş ışınlarıdır fakat yumurta, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, süt ürünleri en iyi D vitamini kaynakları arasında sayılır. Balık genel olarak bebeklerde bağışıklık güçlendirmek için 8. aydan sonra verilmeye başlanabilir ancak bebeğinizin alerjisi varsa mutlaka doktorunuza danışarak balık vermeye başlamanızı öneririz.

 

*Bilgi niteliğindedir. Detaylı bilgi için doktorunuza danışın.

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.