Bebeğe Hijyenik Bir Ortam Sağlamanın Yolları
Bebeğinizin henüz zayıf olan bağışıklık sisteminin güçlenmesi için hijyenik ortama ihtiyacı vardır. Bağışıklıkları zayıf, ciltleri hassas ve dünyayı yeni keşfetmeye başlayan bebekler için hijyenik ortam zorunludur.
Hijyen Kuralları Ebeveynde Başlar
Özellikle bir yenidoğan, en çok anne babasıyla etkileşime geçer. 2 saatte bir emzirilir, sık sık kucağa alınır ve sürekli bezi değiştirilir. İleriki dönemlerde de ebeveyn ile bebek arasında bu etkileşim devam eder. Bu nedenle anne babalar hem kendi hem de bebeğinin sağlıkları için kişisel hijyeneine önem vermelidir.
- Anne baba, ellerini sık sık yıkamalıdır ve tırnakları uzun olmamalıdır. Elleri sık sık yıkamanın dışında her gün duş almak da ebeveynin vücut temizliği için atacağı sağlıklı bir adımdır. Emziren anne için bu durum meme hijyeni bakımından da önemlidir.
- Emziren anneler, emzirme öncesinde mutlaka memelerini temiz bir bezle silmeli ve göğüs pedini de sık sık değiştirmelidir. Emzirme sonrası meme, anne sütü ile de temizlenebilir. Meme bakımına dikkat etmek, annenin sağlığı için de önemlidir. Meme bakımı ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için 9 Adımda Emzirme ve Göğüs Bakımı başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
- Anne babanın giydiği kıyafetler mutlaka temiz olmalıdır. Dışarıda giyilen kıyafetler, eve gelindiğinde değiştirilmelidir.
Bebek Vücudunda Hijyen
Bebeğinize kişisel hijyen ve temiz bir ev ortamı sağlamalı, bebeğinizi ona zarar verebilecek mikroplara karşı korumalısınız. Bebeklerin bağışıklık sistemi farklı mikrop ve bakterilerle tanışarak gelişir ancak hastalık yapıcı bakteri ve virüslere karşı korunması için hijyen önemlidir.
Bebeğinizin dış dünya ile bol bol temas etmesini sağlayın. Bu bebeğinizin bağışıklığının güçlenmesine yardım ederken bir yandan da yeni keşiflerde bulunmasını sağlar. Ancak tabi ki dış dünya ile temas ederken de gerekli hijyene uymanız önemlidir. Bulunduğu ortamın şartları tıpkı size etki ettiği gibi bebeğinize de etki edebilir. Dışardan geldiğinizde de bebeğinizin üzerindekileri çıkartmanız, elini yüzünü iyice yıkamanız önemlidir.
- Tıpkı ebeveynler gibi bebeklerin de banyo düzeni önemlidir. Göbek bağı düşene kadar bebeğin banyo yaptırılması önerilmez, çünkü ıslak kalan göbek bağı enfeksiyon kapabilir. Göbek bağı düşene kadar bebek ılık suyla ıslatılmış temiz bezle silinebilir. Göbek bağı düştükten sonra ise bebeğe sık sık banyo yaptırmalı. Bebek hijyeni için önemli olan banyo aynı zamanda onları sakinleştirir, rahatlamalarına ve gevşemelerine yardımcı olur.
- Bebekler ellerini sürekli yüzlerine sürerler. İlerleyen dönemlerde keşfetme duyguları açığa çıkar ve nesneleri de dokunarak keşfederler. Diş çıkarma döneminde ise damaklarını parmaklarıyla kaşırlar. Bu nedenle bebeğin el ve tırnak bakımında hassas olunmalıdır.
- Banyo esnasında, hassas olan bebek cildine uygun; alkol, paraben ve SLS içermeyen bebeklere özel şampuan ve sabunlar kullanılmalıdır. Bebeklerde Hangi Şampuan ve Sabun Kullanılmalı? başlıklı yazımızı okuyarak bebeğinize en uygun cilt bakım ürününü seçebilirsiniz.
- Bebekler sürekli terlerler. Ayrıca ilk aylarda sık sık kusan ve emekleme döneminde zeminle temas eden bebekler için kıyafet temizliği de çok önemlidir. Bunun için bebeğin kıyafetleri sık sık yıkanmalı ve günde en az 2-3 kere kıyafetleri değiştirilmelidir. Dışarı çıkıldığında ebeveyn, yanında temiz yedek kıyafetler bulundurmayı unutmamalıdır.
- Bebeğin hijyeni açısından, bebeğin altı sürekli kontrol edilmeli ve aynı bezin uzun süre kullanılmasından kaçınılmalıdır.
Bebekler İçin Hijyenik Ortam Nasıl Sağlanır?
Bebek hijyeni için ev ve ortam temizliği de öne çıkar. Bebekli evin temizlenmesinde ve hijyenik ortamın sağlanmasında şunlara dikkat edilmeli:
- Bebeğin bulunduğu ortamlar ve odası sık sık havalandırılmalıdır.
- Özellikle emekleme dönemindeki bebekler için zemin temizliği çok önemlidir. Bunun için halı, kilim ya da yer döşemelerinin kimyasal olmayan maddelerle temizlenmesinde yarar vardır. Evinizin Temizliğinde Kullanabileceğiniz 8 Doğal Ürün başlıklı içeriğimize göz atarak bebeğinize sağlıklı ve temiz bir ortam hazırlayabilirsiniz.
- Emekleme döneminde bebeklerin kolayca ulaşabilecekleri klozet ve banyo yaptıkları küvet, hijyen açısından dikkat edilmesi gereken yerlerin başında gelir.
- Temizlikte kullanılan bezler, sıcak suyla yıkamalı, bol suda durulanmalı ve açık havada kurutulmalı. Temizlik bezleri de kullanıldıkları alanlara göre ayrılmalıdır.
- Bebeğin çamaşırları ayrı bir kirli sepetinde muhafaza edilmeli ve onun çamaşırları, cildine uyumlu bir deterjanla yıkanmalıdır
Bağışıklığını Güçlendirerek Bebeğinizi Koruyun
Bebeğiniz için kişisel temizlik ve hijyenik bir ortam sağlamanız önemlidir. Eğer hamilelikte antibiyotik kullanımı, sezaryen doğum ya da ebeveynlerinde alerji bulunması sebebiyle bebeğinizin bağışıklığının daha zayıf olduğunu düşünüyorsanız doğumdan itibaren beslenmesine özen göstermelisiniz. Yapılan bazı araştırmalara göre probiyotikler ve prebiyotikler, doğrudan ve dolaylı olarak bağırsak mikroorganizma dengesinin korunmasında ve bağışıklık tepkisinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır (*). İçeriğinde etkinliği kanıtlanmış prebiyotik kaynaklar bulunan besinleri vererek bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.
Anne sütü bebeklerin bağışıklığının en büyük destekçisidir. Zengin içeriğiyle anne sütü bebeklerin bağışıklık sistemini destekler, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artırır. Yokluğu ya da eksikliğinde ise doktora danışılarak çocuk devam sütü ile bebeğin beslenmesi desteklenebilir.