Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeği Sakinleştirmenin Sıra Dışı Yolları

Bebeğinizin keyifli ve mutlu zamanlarına olduğu gibi huysuzlandığı ve hatta çok ağladığı anlarına da şahit olabilirsiniz. Bebeğiniz yeni doğduysa ağlama şeklinden ne için ağladığını bazen tam olarak anlamayabilirsiniz. Bu anlarda aklınıza ‘Bebeğimi nasıl sakinleştiririm? sorusu gelebilir. Merak etmeyin, ağlayan bebekleri sakinleştirmek için birçok farklı yöntem vardır ve bunlardan birkaçı sizin bebeğiniz için de faydalı olabilir.  

Ne için ağladığını anlayamasanız da siz her zaman bebeğinizin ağlamasına karşılık verip onu sakinleştirmeye çalışın. Çünkü uzmanlar, yaşamlarının ilk aylarında sakinleşmeleri için bebeklere yardımcı olmak gerektiğini öneriyor. Peki, bebekler neden ağlar? Bebek sakinleştirme yolları nelerdir? Bebek sakinleştirmek konusunda bilmeniz gerekenleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Bebeklerin ağlamasının başlıca nedenleri

Ağlamak, bebekler için bir iletişim kurma şeklidir. Bebekler kendilerine sıkıntı veren durumlarda yardım aramak için ağlayabilir.  Bebeğiniz ağlayarak bir anlamda sıkıntısı olduğunun mesajını size veriyor olabilir. Günlük ritminde bir şeylerin yolunda gitmemesi ya da fiziksel bir rahatsızlık hissi bebeğinizin ağlamasına neden olabilir.

Bebeğinizin ağlamasını bazen karnını doyurarak ya da bezini değiştirerek durdurabilirsiniz. Ama her zaman bu kadar kolay olmayabilir. Bu noktada bebek sakinleştirmek için uygulanan bazı yöntemleri siz de deneyebilirsiniz.

Bebekler iletişim kurmak için ağlasa da bazı bebeklerin ağlaması belirgin bir sebep olmaksızın uzun süre devam edebilir. Ağlama 30-40 dakika ve hatta daha uzun sürebilir. Sağlıklı ve normal bebekler bile günde 4-5 saate kadar ağlayabilir. 

Bebeğinizi sakinleştirmenin sıra dışı yollarını öğrenmeden önce aslında bebeğinizin ne için ağlıyor olabileceği hakkında bilgi edinebilirsiniz. İşte ‘Bebekler neden ağlar?’ sorusuna cevap olacak ihtimaller; 

Açlık: Bebeğiniz sinirli ve huysuzsa, eline geçen her şeyi emmeye çalışarak sürekli ellerini ağzına götürüyorsa acıkmış olabilir. Bu sinyalleri bebeğinizde gördüğünüz anda karnını doyurabilirsiniz.

Susuzluk: Bebeğiniz susadığı için ağlıyor olabilir. Bebeğiniz anne sütü ile besleniyorsa susadığını düşündüğünüz durumlarda ise onu emzirmelisiniz. Ek gıda döneminde hem emzirebilir hem de su içirebilirsiniz. 

Uyku ihtiyacı: Bebekler uyumak istediklerinde de ağlarlar. Uykuya geçmek istediği zamanlarda bebeğinizin yardımınıza ihtiyacı olabilir. Bu durumda bebeğinize ninni söyleyebilir, sırtını yavaşça sıvazlayabilirsiniz.

Kucak isteği: Bebeklerin fiziksel temasa gereksinimleri vardır. Onu kucağınıza alarak kalp atışlarınızı duyacağı şekilde yatırmanız oldukça yararlı olacaktır.

Korku: Bebekler bazen parlak ışıklardan ve yüksek seslerden korkarak ağlayabilir. Bu tür durumlarda ağlamasına neden olan faktörden onu uzaklaştırarak göğsünüze dayayıp sakinleşmesini bekleyebilirsiniz.

Kolik: Kolik (gaz sancısı) ağlamaları, diğer ağlamalardan farklıdır. Bebeğiniz akşamüstüne doğru başlayıp yatana kadar şiddetli ağlama krizlerine tutuluyorsa bu durumun nedeni kolik olabilir. Bu tür durumlarda onu kucağınıza alarak hafifçe sallamayı deneyebilirsiniz. Kolik ağlamaları genelde 3. ayın sonunda bitebilir. 

Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmenin kolay yolları

Bebekler 3-6 haftalık olduğunda ve genellikle de geceleri daha çok ağlayabilir. Bu dönemlerde bebeğinizin neden ağladığını çözmek sizin için zor olabilir, ancak endişelenmeyin zamanla bu durumu anlamanız daha da kolay hale gelecektir.

Her bebek farklıdır. Bir bebek için işe yarayan bebek sakinleştirme yöntemi, başka bir bebek için işe yaramayabilir. Bu yüzden denemeden ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için neyin işe yaradığını bilemezsiniz. Beslendikten, gazını çıkardıktan, üstünü değiştirdikten ve kucağa aldıktan sonra bile huysuzlanan ve ağlayan bir bebeğiniz varsa, bebek sakinleştirme çözümleri bulmanın zamanı gelmiş demektir. 

Peki ağlayan bebeği sakinleştirmenin yolları nelerdir? Size bebek sakinleştirmek için kullanabileceğiniz 10 farklı yöntem;

  1. Bebeğinizi ışığın loş olduğu bir odaya yatırın. Gündüz vakti ise güneşlikleri kapatabilirsiniz. Onu bu loş odada kucağınızda sallayarak sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

  2. Bebeğiniz kucağınızda rahat etmiyorsa onu omzunuzun üzerine yatırın ve sırtını sıvazlayın. Bu yöntemle bebeğiniz ağlamayı kesip rahatlayabilir.

  3. Ritmik sesler çıkaran aletlerden faydalanabilirsiniz. Bunun en güzel örneği yüksek ses çıkaran bir duvar saatidir. Bazen saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi ya da çamaşır makinesi de bebeğin sakinleşmesine ve rahatlamasına yardımcı olabilir.

  4. Eğer bebeğiniz çok ağlıyorsa ona sakin bir müzik açabilirsiniz. Bazen ninni söyleyerek de onu rahatlatabilir, kolayca uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.

  5. Teninizin bebeğinizin tenine değmesi de onu rahatlatacaktır. Üzerindeki giysileri çıkardıktan sonra onu karnınıza yatırabilirsiniz.

  6. Bebekler kimse onunla ilgilenmiyor diye huysuzlanarak ağlayabilir. Bu durumda ona karşılık vermeniz gerekir. Bebeğinizin ağlamasına onunla konuşarak ya da ona dokunarak yanıt vermenizde büyük fayda vardır.

  7. Temiz hava almak ve gezmek de bebeği rahatlatır. Ağlayan bebeğinizi puset ya da bebek arabası yardımıyla gezdirmeniz oldukça yararlıdır.

  8. Yatağının sertliğinden odanın ışığına kadar pek çok fiziki etken bebeğinizin ağlamasına neden olabilir. Bebeğin bulunduğu ortamda uygun koşulların sağlanıp sağlanmadığına dikkat etmelisiniz.

  9. Eğer bebeğiniz yeni doğan dönemindeyse ve dönmeye henüz başlamadıysa yumuşak bir battaniye ile kundaklamanız onu oldukça rahatlatacaktır.

  10. Bebeğinize ılık bir banyonun ardından yapacağınız masaj onu sakinleştirip huzurlu bir uykuya dalmasını sağlayabilir.

Ağlama süresi uzadıkça belki sizin de yorgunluğunuz artacak. Böyle bir durumda yapacağınız en iyi davranış derin bir nefes alıp beklemeniz olacaktır. Eğer bebeğinizin ihtiyaçlarını karşıladıysanız ve onu rahatsız edebilecek herhangi bir sağlık sorunu yaşamadığını biliyorsanız, ona sarılın ve sevginizi hissettirin. Bebeğinizle sakince ve sevgiyle konuşun, bu süreci birlikte geçireceğinizi anlatın. Bebeğinizin ağladığı bu sabır isteyen zamanlar, bebeğiniz büyüdükçe azalacak. Yakın zamanda konuşmaya başlayacak ve ihtiyaçlarını ağlamasına gerek kalmadan size sözlü anlatacak. 

Bebeğinizin ağlamasına sebep olan birçok etken olabilir. Ağlayan bebekler için ne yapılabileceğiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için Bebeğim Neden Ağlıyor? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.