Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğiniz ile Depreme Nasıl Hazırlanmalısınız?

Türkiye’nin, dünyadaki aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alması, ülkemizde depreme karşı alınacak önlem ve uygulamaları çok daha önemli hale getiriyor. Doğal afetler arasında yer alan depremlerin ne zaman gerçekleşeceğinin tam olarak bilinmemesi daima hazırlıklı olmayı gerektirmekte. Bu gerçek ise depreme karşı bireysel olarak da pek çok hazırlığı yapmayı zorunlu kılıyor.   

Deprem riskine karşı alabileceğiniz önlemlerin neler olduğunu öğrenmeniz pek çok açıdan önem taşır. “Depreme karşı alınacak önlemler nelerdir?” sorusunun yanıtlarını bilmeniz ve bunları uygulamanız, yaşanabilecek hayati riskleri azaltıp ortadan kaldırabilir. Özellikle bebeğinizle birlikte deprem anı ve sonrasında neler yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmanız, afet sürecini daha iyi yönetmenizi sağlayabilir. Peki o halde siz ve aileniz açısından bu kadar önemli bir konu olan depremle ilgili ne gibi hazırlıklar yaparak önlemler almanız gerekir?

Depreme Karşı Alınacak Önlemler

Uzmanlara göre depreme karşı alınacak önlemler; deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası olmak üzere 3 ana başlıkta toplanmaktadır.  Bunların arasında en önem taşıyan bölümü, depremde oluşabilecek riskleri azaltması nedeniyle, deprem öncesinde alınacak önlem ve hazırlıklar oluşturur.

Deprem öncesinde alabileceğiniz önlemlerin başında, ev ve binanızla ilgili risk analizlerinin tespiti ve bunların bir an önce ortadan kaldırılması gelir. Bireysel olarak bu önlemlerin yanı sıra ailenizle de birlikte depremle ilgili bazı hazırlıklar yapabilirsiniz. ‘Deprem öncesi acil durum planı’ olarak adlandırılan bu hazırlıklar sayesinde, oluşabilecek riskleri önceden azaltmanız mümkün olabilir.

Peki olası bir depreme yönelik önceden hangi önlemleri alabilirsiniz? Depremden korunmak için yapabileceğiniz hazırlıkların başında özellikle şunlar gelir;

  • Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılık seviyesini kontrol ettirmek
  • Binanın bulunduğu zemininin depreme dayanıklılık etüdünü yaptırmak
  • Binadaki kolonlarda ve duvarlarda tespit edilen zayıflıklar varsa onların güçlendirilmesini sağlamak
  • Ev içindeki portmanto, gardırop, kitaplık gibi büyük boyutlu eşyaları duvarlara sabitlemek
  • Yaşam üçgeni kavramını öğrenerek, ev içinde oluşturabilecek yaşam üçgeni alanlarını belirlemek
  • Aile içinde düzenli aralıklarla deprem tatbikatı yapmak, deprem sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri netleştirmek
  • Acil durum çantası hazırlamak ve düzenli olarak güncellemek
  • Çocukları depreme ve deprem anında yapılacaklara yönelik bilinçlendirmek
  • Ev çevresindeki afet toplanma alanlarını inceleyerek yerlerini öğrenmek
  • Acil haberleşme uygulamalarını mobil telefonlara yükleyerek uygulanır hale getirmek

Deprem Öncesi Acil Durum Planı Nasıl Yapılır?

Deprem öncesi acil durum planı size detaylı ve bazı açılardan zahmetli gözükse de deprem sırasında ve sonrasında pek çok konuda kolaylık sağlayabilir. Binadaki kolonların ve duvarların denetimden geçirilmesi, depreme dayanıklı olup olmadıklarının incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması, binanınızın deprem sırasında depreme karşı dayanıklılığını artıracaktır. Binanız gibi evinizin içinde de depreme yönelik bazı düzenlemeler yapabilirsiniz.  Avizelerinizi güçlü kancalarla sabitleyerek deprem sırasında düşmelerini engelleyebilir, büyük boyutlu eşyaları duvarlara sabitleyerek devrilmelerini önleyebilir ve olası bir depremde güvenlik seviyesini artırabilirsiniz. Deprem esnasında evinizdeki güvenli yerlerin nereler olduğuna karar verebilir, yaşam üçgeni oluşabilecek alanları belirleyerek aile bireyleriyle bir tatbikat bile yapabilirsiniz.

Depremlerde aile bireylerinin bir bölümü ev dışında olabilir ve telefon hatlarının kilitlenmesi durumunda haberleşme imkanı kalmayabilir. Bu gibi durumlara karşı, ailenizin tüm bireylerini en kısa sürede bir araya getirmek için buluşma mekanlarını ve haberleşme yöntemlerini önceden belirleyebilirsiniz. Buluşma yerinin tespit edilmesi, deprem sonrası aile bireylerinin bir araya gelmesini sağlar. Evinizin çevresindeki afet toplanma alanlarını inceleyerek yerlerini öğrenmeniz, deprem sonrasında hızlı bir şekilde hareket etmenize yardımcı olur.

Afet acil durum planı içindeki en önemli konulardan biri de deprem sonrasında iletişimin nasıl kurulacağını önceden belirlemektir. Telefon iletişimini meşgul etmemek, aile bireyleriniz arasındaki iletişimi sağlamak ve yakınlarınıza bilgi verebilmek için bazı güvenilir mobil aplikasyon uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu uygulamaları hem kendi telefonunuza hem de çocuklarınız dahil tüm aile bireylerinin telefonlarına yükleyebilirsiniz. Bu şekilde deprem sonrasındaki iletişimi sağlamayı kolaylaştırabilirsiniz.

Bebek Odasında Deprem Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Depreme yönelik acil durum planı çerçevesinde evinizde ‘tehlike avı’ adı verilen deprem sırasında risk oluşturabilecek nokta ve alanları belirleyip, bunları deprem öncesinde güvenli hale getirmelisiniz. Evin her odasıyla ilgili riskleri azaltmanız, deprem sırasında yaşanabilecek olumsuzları azaltacaktır. Bu hazırlık sırasında özellikle bebeğinizin odasında da bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

Bebek odalarında yatağın üzerine devrilecek kitaplık, dolap gibi büyük mobilyaların önceden sabitlenmesi ya da yataktan uzak olmasının sağlanması gerekir. Deprem riskine karşı bebek yatağının konumlandırılmasını önceden planlamalısınız. Bebeğinizin odasını düzenlerken yatağın etrafında devredilecek bir ağırlığın ya da kırılacak bir camın olmamasına özen göstermelisiniz.  Bebek yatağının pencere önünden uzakta olmasını ve cam kırıklarına karşı da bebek odasındaki pencerede mutlaka perde bulunmasını sağlayabilirsiniz.  Böylece bebek odasındaki deprem risklerini ortadan kaldırabilirsiniz.

Acil Durum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Acil durum çantası, depreme karşı yapılması gereken en önemli hazırlıklar arasındadır. Deprem sonrasındaki bazı temel ihtiyaçları önceden bir çantada bir araya getirerek hazırlamak oldukça önemlidir. Peki acil durum çantasını nasıl hazırlamanız, içine hangi malzemeleri koymanız gerekir?

Acil durum çantasının içinde, deprem sonrasındaki 72 saat boyunca gerekebilecek bazı malzemeler bulunmalıdır. Bu süreçte ihtiyacınızı karşılayacak miktarda su, kuru gıda, ilk yardım malzemeleri, radyo, ateş başlatıcı, düdük, el feneri, not defteri ve kalem, bir miktar para acil durum çantanızın içinde özellikle olması gerekir.

Bebeğiniz için de acil durum çantasında bulunması gereken bazı malzemeler vardır. Bunların başında bebek maması, bebek bezi, bebek için kullanılan ilaçlar, yedek kıyafetler gelir. Bebeğinizin ihtiyacı olan malzemelerin de içinde yer aldığı acil durum çantasının taşınabilir ağırlıkta olmasına ve evin çıkış kapısına yakın bir noktada bulunmasına dikkat etmelisiniz. Eğer aracınız varsa çantayı bagajda da tutabilirsiniz. 

Deprem çantası hazırlıklarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Bebekli Aileler İçin Deprem Çantası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaşam Üçgeni Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Deprem anında ev içinde ya da ev dışında nasıl hareket edilmesi gerektiğini bilmek ve bunu uygulayabilmek önem taşır. Sarsıntının devam ettiği ilk anlardan itibaren soğukkanlı olmak ve evdeki aile bireyleriyle birlikte çök-kapan-tutun ya da yat-korun-tutun pozisyonuna geçmek ilk yapılması gereken davranışlardır. Deprem anında evdeki kolon ve kirişlere yakın olmaktansa, ağırlık merkezi yakın bir cismin yanında veya önünde sarsıntının geçmesini beklemek gerekir.

Deprem sırasında evdeyseniz dolgun, hacimli koltuk veya kanepe, içi dolu sandık, çamaşır makinesi gibi koruma sağlayabilecek ağırlık merkezi yere yakın olan bir eşya yanına vücudunuzu küçültecek şekilde çömelerek ya da uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturabilirsiniz. Ev içindeki bu noktaları deprem öncesinde acil eylem planı sırasında belirleyip deprem sırasında uygulamanızda fayda olduğunu unutmamalısınız.

Evinizde daha önce tespit ettiğiniz güvenli noktada diz üstü çök, baş ve enseyi koruyacak şekilde kapan, düşmemek için sabit bir yere tutun hareketini yapabilirsiniz. Başınızı elinizle veya imkanınız varsa yastık, kitap gibi bir malzemeyle koruyabilirsiniz. Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durmalısınız. Sarsıntı geçene kadar da olduğunuz yerde kalarak beklemelisiniz.

Peki bebeğinizle birlikte nasıl bir pozisyonda sarsıntının geçmesini beklemeniz gerekir? Bunun için uzmanlar yat-korun-tutun pozisyonunu önerir. Bebeğinizi bu konumdayken kendi göğüs ve karın boşluğunuz içine alarak koruyabilirsiniz. Mümkünse sırtınızı mobilyaya dayayıp omurganızı koruyarak bebeğinizle birlikte vücudunuzu küçültecek pozisyonu almanız gerekir. Bulunduğunuz pozisyonu sarsıntı boyunca korumalısınız. Hem kendi hem de bebeğinizin başını koruyarak sarsıntının geçmesini bekleyebilir, sarsıntı sonrası da hızlıca bulunduğunuz binadan çıkabilirsiniz.

Deprem Sonrası Ne Yapılmalı?

Deprem sırasında olduğu gibi deprem sonrasında da sakin kalmanız, süreci yönetmenizi kolaylaştıracaktır. Sarsıntının durmasının ardından evinizden çıkarak, bebeğiniz ve çocuklarınızla birlikte güvenli toplanma alanına gidebilirsiniz.

Deprem sonrası evden çıkarken kibrit ve çakmak yakmamaya, elektrik düğmelerine dokunmamaya özen göstermelisiniz. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatıp; varsa soba ve ısıtıcıları söndürmelisiniz. Daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak evden çıkabilirsiniz.

Sarsıntının geçmesinin ardından binadan çıkmak için ise kesinlikte asansör kullanmamanız gerekir. Daha önce tespit ettiğiniz güvenli toplanma alanına doğru yönelebilirsiniz.