Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğinizin Ateşi Mi Var?

Bebeklerde ateş evde nasıl düşürülür?

Bebeklerde ateş yükselmesi, ailelerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Peki, bu durumda doktora gitmeden önce evde alınabilecek önlemler nelerdir? Bebeklerde ateş sınırı kaç olmalı? İşte, konuyla ilgili merak edilenler...

Ateş, vücut ısısının normalin üzerinde olması durumuna denir. Yetişkinlerde normal vücut ısısı 36-37 °C arasında değişir, bebeklerde normal ateş 38 °C'ye kadar çıkabilir.

Bebeklerde ateş kaç olmalı? sorusunun cevabı ölçülecek zamana göre farklı olabilir. Bebeklerin vücut ısısı gün içinde değişkenlik gösterebilir. Örneğin sağlıklı bir bebeğin vücut ısısı sabah saatlerinde 36 °C derece iken öğleden sonra 38 °C 'ye kadar çıkabilir. Bu noktada değerlendirilmesi gereken bebeğin kendine özgü vücut sıcaklığıdır. Bebeğin ateşi normal ölçümlerden fazlaysa yüksek ateş belirtisi olarak kabul edilebilir.

Bebeğin ateşi nasıl ölçülür?

Bebeğin ateşlendiğini anlamanın en pratik yolu, annenin dudağını bebeğin alnına dayayarak ölçüm yapmaktır. Bebeklerde ateş nasıl ölçülür? için bir diğer yol da termometredir. Eğer bebeğin alnı anneye sıcak geliyorsa çeşitli termometrelerden yararlanılabilir.

3 aya kadar: Bebeğin ateşi 3 aya kadar makattan dijital termometreler yardımıyla ölçülebilir.

  • Termometrenin ucuna vazelin sürün.
  • Bebeğinizi sırt üstü yatırdıktan sonra bacaklarını kaldırın, termometreyi 1,5-2 cm kadar bebeğin makatına doğru itin.
  • Bir dakika geçtikten sonra termometreyi çıkartarak değerini okuyun.

3 aydan 4 yaşa kadar: Bu dönemde ateşi makattan ya da koltuk altından ölçebilirsiniz.

  • Koltuk altından ateş ölçmek için termometreyi bebeğin koltuk altına yerleştirin (ucu bebeğin cildine temas etmeli).
  • Bir dakika kadar ya da derece sinyal verene kadar bekleyin.
  • Süre sonunda değere bakın.

Bebeklerde yüksek ateş sınırı

Ateş, vücudun hastalıklarla savaşma yöntemlerinden biridir. Bebeğinizin her ateşi çıktığında onu doktora götürmenize gerek yoktur. Dikkatli olmak koşuluyla evde ateşi kontrol altına alabilirsiniz.

Peki, bebeklerde ateş sınırı nedir?

Ateşsiz: 36-37.9

Ateşli: 38-39.9

Yüksek ateş: 40 ve üzeri

Enfeksiyona bağlı hastalıklar, bebeklerde yüksek ateşe neden olabilir. Ayrıca diş çıkaran bebeklerde de ateş sıkça görülür. Diş çıkaran bebeklerde ateş bazı zamanlarda 38 derecenin üzerine bile çıkabilir. Böyle durumlarda doktorunuza danışmanız ve tavsiye almanız gerekebilir.

Yeni doğan bebeklerde ateşin 36-37,5 dereceleri arasında olması beklenir. Özellikle ilk üç aylık dönemde bebekte yüksek ateşe hızlı müdahale edilmesi önemlidir. Yeni doğan bebeklerde ateş 38 derece ve üstüne çıktığında doktora mutlaka başvurulmalıdır.

Bebeklerde yüksek ateş durumunda evde yapılması gerekenler

Bebeğin ateşi yükseldiğinde hemen telaş yapılmamalı, doktora gitmeden önce aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

1. Bebeğin bulunduğu ortamın sıcaklığı korunmalı, odanın 21-22 derece arasında olmasına gayret edilmelidir.

2. Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? sorusuna verilebilecek cevapların başında sıvı alımını artırmak gelir. Sıvı alımına özen gösterilmeli, bebeğe bol miktarda su ve sulu gıdalar verilmelidir.

3. Ateş durumunda bebeğin kıyafetlerine dikkat edilmeli, üzerindeki kalın giysiler çıkarılmalı, bebeğe ince giysiler giydirilmelidir.

4. Bebeklerde ateş düşürme yöntemlerinden biri de ılık duş yaptırmaktır. Ateşli olan bebeğe ılık duş (29-32 derece su ile) aldırılmalı ya da ıslak bezlerle bebeğe pansuman yapılmalıdır.

5. Ateş durumunda bebeğe hemen ateş düşürücü verilmemelidir. Ateşin 39 dereceye çıktığı durumlarda doktora danışarak ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Hangi durumlarda doktora gidilmeli?

* Bebek önceden havale geçirdiyse,

* Bebeğin böbrek, kalp, anemi gibi kronik bir rahatsızlığı varsa,

* Hafif seyreden ateşi birden bire yükselirse,

* Zor nefes alıp veriyorsa,

* Yutkunma güçlüğü yaşıyorsa,

* İlaçlarla ateşi düşmüyorsa,

* Davranışlarında bir farklılık varsa (yemeyi reddediyorsa, normalden fazla ağlıyorsa vb.),

* Herhangi bir hastalık belirtisi yoksa ama ateşi bir günden fazladır devam ediyorsa,

* Bebekte susuz kalma belirtileri gözlemleniyorsa (ciltte kuruma, seyrek idrar, tükürük azalması vb.) zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.