Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Aknesi (Sivilcesi): Nedir, Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi

Bebek Aknesi (Sivilcesi): Nedir, Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeğinizin yüzünde minik sivilceler olduğunu mu fark ettiniz? Hemen endişelenmeyin, çünkü bunlar bebeklerde görülebilen, geçici süre kalan ve bir zararı olmayan bebek aknesi yani bebek sivilceleri olabilir.   

Bebeklerde akne sıkça görülen bir cilt durumudur. Eğer bebeğiniz yeni doğan ise yüzündeki akneler, yeni doğan bebek aknesi olarak tanımlanır. Yeni doğan bebek aknesi, çoğunlukla bebeklerin 2. ya da 3. haftasında görülmeye başlar. Genellikle 3-6 ay içinde kendiliğinden geriler. Çok nadir durumlarda daha uzun süreli devam edebilir.

Eğer bebeğiniz yeni doğan dönemini geçtiyse yüzündeki akneler, bebek aknesi olarak kabul edilir. Bebek aknesi, bebeklerde genelde 6 haftalıktan sonra ortaya çıkar, 3 ila 6 aylık arasında başlama ihtimali daha çoktur.

Yeni doğmuş bir bebekteki akne ile daha büyük bir bebekteki akne arasında bazı farklılıklar görülebilir. Bebek aknesi, yeni doğan bebek aknesi kadar yaygın olmaz, ancak ciltte kalma süresi çok daha uzun sürebilir. Yeni doğan bebek aknelerinde olduğu gibi bebek akneleri de zararsızdır ve 1-2 yaşına kadar kendiliğinden geçer. Genellikle bebek akneleri kaygılanmanızı gerektirecek sorunlar yaratmaz, ancak şüphelendiğiniz bazı durumlar varsa kontrol için doktorunuza başvurmalısınız.

Bebek Aknesi Nedir?

Bebek aknesi, bebeklerin cildinde gelişebilen sivilcedir. Bebeğin yüzünün herhangi bir yerinde olabilir, ancak genellikle yanaklarda, burunda ve alında daha sık ortaya çıkar. Daha az yaygın olmasına rağmen bebeğin saç derisine, göğsüne, boynuna ve sırtına da yayılabilir. Bebek sivilcesini önlemek pek mümkün olmadığı gibi bebeğe de sağlık açısından bir zararı yoktur. Bebekte ağrıya ya da kaşıntıya neden olmaz. Genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer ve iz bırakmadan yok olur.

Bebek Aknesi Neden Olur?

Bebek aknelerinin neden geliştiği tam olarak bilinmemekle birlikte bazı araştırmacılar, bu durumun anne veya bebek hormonlarından kaynaklandığını belirtir. Bazı uzmanlar, yenidoğan bebeklerde meydana gelen aknelerin, hamilelik sırasında anneden bebeğe geçen hormonlar nedeniyle olduğunu aktarmaktadır. Uzmanlar bebek aknesinin, vücuttaki hormonal değişikliklerin bebeğin cildindeki yağ bezlerini uyarması sonucu ortaya çıktığını da belirtir.

Bebek Aknesi Normal mi?

Bebek aknesi, yeni doğanları ve birkaç aylık bebekleri etkileyebilen yaygın bir cilt değişimi olarak kabul edilir. Ancak bebek aknesi gibi görünen bazı cilt oluşumları, farklı rahatsızlıkların işareti olabilir. Kabarık veya sivilce gibi görünen ciltteki oluşumların tümü bebek sivilcesi ya da aknesi değildir. Milia, isilik, pişik, bebek egzaması nedeniyle bebeklerde benzer tahriş belirtileri gelişebilir. Bu nedenle bebeğinizdeki oluşumun bebek aknesinden başka bir şey olabileceğinden endişeleniyorsanız, çocuk doktorunuzla konuşmalısınız. Özellikle her ay yapılan doktor kontrollerinde çocuk doktorunuzdan bebeğinizin cildinde rahatsızlık bulgusu olup olmadığını incelemesini isteyebilirsiniz.

Bebek Aknesi Belirtileri

Bebek akneleri, kırmızı sivilcelere benzer. Deride kabarık, içinde sıvı bulunmayan, 1 mm-1 cm çapında değişen kırmızılık şeklinde görülür. Daha çok yüzün herhangi bir yerinde akne gelişebilir, ancak en çok yanaklarında görülür. Bazı bebeklerin üst sırtlarında veya boyunlarında da olabilir.

Bebek akneleri bazı durumlarda daha da kötüleşebilir. Bebek eğer huzursuzsa veya ağlıyorsa sivilce daha belirgin hale gelebilir. Bebeğinizin terlemesi, ıslak kalması, sert kumaşların sürtmesi ya da çamaşır deterjanı kalıntıları bebek aknesinin azalmasını engelleyebilir.

Bebek Aknesi Tedavisi

Bebek aknesi genel olarak evde herhangi bir özel bakım veya profesyonel tıbbi bakım gerektirmeden kendi kendine düzelir. Birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolduğundan, genellikle tıbbi tedavi önerilmez. Ancak bu dönemde bebeğin aknelerinin daha rahat ve hızlı geçmesini desteklemek için bazı noktalara özellikle dikkat etmek gerekir.

Peki bebeğinizin akneleri varsa ne yapabilirsiniz? Evde uygulayabileceğiniz bazı küçük yöntemlerle bebeğinizin cildini rahatlatabilir, akne görünümünü azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. İşte şu uygulamalar aknesi olan bebeğinizin cildinin bakımı için yararlı olabilir;

  • Bebeğinizin yüzünün temizliğini doktorunuzun uygun göreceği ve tavsiye edeceği şekilde temizlemelisiniz.
  • Bebeğinizin yüzünü her zaman için temiz tutmaya özen gösterin. Bölgeyi günde iki veya üç kez nazikçe temizleyebilir ve kurulayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin cildini mutlaka kurulayın. Yüzünü yıkadıktan sonra ıslak veya nemli bırakmayın, kuru kalmasına dikkat edin. Bebeğinizin yüzünü hafifçe kurulayın. Nemli bebek cildinde akne görünümü artacaktır.
  • Bebeğinizin cildini sıcak değil ılık suyla yıkayın.
  • Bebek aknesini sıkmaktan kaçının ve ovalamayın. Aknelere olabildiğince dokunmamaya çalışın. Bu sonrasında daha fazla tahrişe veya enfeksiyona neden olabilir.
  • Bebeğinize kokulu sabunlar, köpük banyosu veya aşırı kimyasal içeren diğer sabun türlerini kullanmayın. Tahrişe neden olmaması için ne kullanabileceğinizle ilgili doktorunuzun tavsiye ve önerisini alın.
  • Yıkadıktan sonra akneli bölgeyi bir havluyla ovmak bebeğinizin cildini daha da kötü hale getirebilir. Havluyu sürtmek yerine hafifçe yüzüne dokunarak kurulayabilirsiniz.

Bu noktalara özen göstererek bebeğinizin aknelerinin azalmasını destekleyebilirsiniz. Bebeğiniz için yapacaklarınızın yanı sıra bir de özellikle kaçınmanız gerekenler bulunur. Hiçbir durumda bebeğinizin yüzüne doktorunuzun önermediği herhangi bir ilaç veya kremi sürmeyin. Doktora danışmadan ilaç ya da kremleri kesinlikle denememelisiniz. Unutmayın ki, bu ürünler bebeğinizin hassas cildine olumsuz etki edebilir.

Bebeğinizin aknesi çok uzun sürdüyse ve tavsiyeleri uygulamanıza rağmen herhangi bir azalma gözlemlemiyorsanız mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerde cilt bakımı için dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunur. Bebeklerin cilt bakımında dikkat edilmesi gereken konuların neler olduğuyla ilgili Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.