Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır ?

Yenidoğan bebeklerin her şeyi gibi cildi de çok hassas olur. Bebeklerin daha ince ve az yağlı olan ciltleri de dünyaya alışma süreci yaşar. Anne karnında sıvı bir ortamdan çıkan yenidoğan bebeğin kuru havayla karşılaşması cildinde kuruluğa neden olabilir. Kuru havaya alışma süresi olan doğum sonrası ilk 2-3 haftada, cilt kuruluğu, pullanma, kabuklanma ve soyulmalar görülebilir. Bu yüzden bebeklerde cilt bakımını dikkatli yapmak gerekir. 

Cilt kuruluğu gibi göbek bağı da yenidoğan cilt bakımında hassas bir konudur. Göbeğin henüz düşmemiş olması, bu bölgenin sürekli kuru ve temiz tutulmasını gerektirir. Bu nedenle özellikle bu dönemde tahriş ve enfeksiyonlara karşı korumak için yenidoğan cilt bakımında hassas olmak önemlidir.

Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde cilt bakımı için dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunur. Cildi çok hassas ve ince olan bebekler, kıyafet seçiminden banyo koşullarına, tırnak kesiminden kullanılacak cilt ürünlerine kadar pek çok konuda özel ilgi ister. İşte bebeklerin cilt bakımında dikkat edilmesi gereken konular şunlardır;

  1. Her bez değişiminde özellikle yenidoğan döneminde mümkünse ılık su ile yıkayıp kurulayın ve kısa bir müddet açık bırakarak havalandırın.Yüksek emici özelliği olan bebek bezlerini tercih edin.
  2. % 100 pamuklu kıyafetler giydirin.
  3. Ek gıdaya geçmiş bebeklerde cildin nem dengesini korumak için yeterli derecede su tüketmesine özen gösterin.
  4. Bebeğiniz 1 yaşın altında ise direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Dışarı çıktığınız zaman bebeğinize ince ve uzun kollu kıyafet giydirin ve şapka takın.
  5. Sıcak yaz günlerinde terleyen bebeğinizin kıyafetlerini sık sık değiştirin. Yaz aylarında bebeğinizin bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken konular için Yaz Aylarında Bebek Bakımı başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
  6. Bebeğinizin ilk yılında haftada 3 kereden fazla banyo yaptırmamaya özen gösterin. Bebeğinizin cilt yağ dengesinin korunması için sık banyo yaptırılmaması tavsiye edilmektedir. Günlük olarak bebeğinizin boynunun altını ve parmak aralarını ıslak pamuklu bir bezle silebilirsiniz.
  7. Bebeğinizin hassas cildinin kurumaması için alkali sabun içermeyen banyo köpüğü ve yumuşak formüllü bebek sabunları kullanın.
  8. Cildi için parfüm içeren bebek bakım ürünleri ve pudra kullanmayın. Cildi kuruysa banyodan çıkmadan önce zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı sürün.
  9. Bebeğinizde doğum lekeleri varsa bunlara ilaç ya da kremle herhangi bir müdahalede bulunmayın. Doğum lekeleri doğumu takip eden aylarda yaygın olarak geçebilmektedir. Ancak öncelikle doktorunuzun tavsiyesine başvurun. Doğum lekeleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Doğum Lekesi Türleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  10. Eğer oğlunuz sünnet olduysa cilt bakımına daha fazla dikkat edin. Altını her değiştirdikten sonra hassas bölgeyi su ve sabun ile temiz tutmanız, o bölgenin temizliğini sağlar. Operasyonlu kısmı saf vazelinle kaplayıp gazlı bir bez ile nazikçe sarmalısınız.

  11. Cilt bakımında tırnak temizliğini de düzenli olarak yapmalısınız. Bebeğinizin ince olan tırnakları uzadığı zaman yüzünü çizip kendisine zarar verebilir. Tırnak uzunluğunu takip ederek her hafta tırnaklarını kesin. Tırnakları kesmek için yumuşak bir tırnak törpüsü ve bebek tırnak makası kullanın. Tırnak kesimini en rahat bebeğiniz uyurken yapabilirsiniz. 

  12. Konak, yenidoğan bebeklerde sıkça görülür. Anneler genelde bu konakları temizlemeye çalışır. Ama doğrusu bu konakları temizlemek değildir. Kabukları el veya tarakla kaldırıp temizlemeden, kendiliğinden dökülmesini bekleyin. Eğer dökülmezse bebe yağı veya krem ile gece boyu yumuşamasını sağlayın, böylece dökülmeleri kolaylaşır.

Bebek Cilt Bakımının Püf Noktası

Bebeklerde cilt bakımının her aşamasında dikkat etmeniz gereken temel konulardan birisi alerjidir. Bebeğinizin cilt bakım ürünlerinde ya da kıyafetlerini yıkadığınız deterjanlarda alerjiyi tetikleyebilen kimyasal maddeler ve parfüm içeriğinin olmamasına özen gösterin. Özellikle alerjiye genetik yatkınlık varsa yani ebeveynlerinde alerji bulunuyorsa bebeğinizde de alerji görülme ihtimali %70’tir. Bu sebeple, bebeğinizde henüz alerjik bir reaksiyon görmemiş dahi olsanız ortaya çıkma ihtimalini yükseltecek maddelerin yer aldığı bakım ürünlerini tercih etmeyin. 

Genetik yatkınlığın bebeklerde alerji oluşumuna etkisi konusunda Ailede Alerjinin Bebekte Etkisi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Bebeğinizde alerji görülme ihtimalini düşürmek için yapabileceğiniz diğer önemli adım ise bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmektir. Bebeklerin vücutları, bağışıklık sistemleri henüz gelişmekte olduğu için zararsız olan maddelere karşı aşırı tepki verebilir. Bu da bebeklerde alerjiye ve beraberinde birçok sağlık sorununa neden olur.  Bağışıklık sisteminin güçlü olması, bebeğinizin alerjiye karşı korunmasını artırır. Anne sütündeki zengin içerik, bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük destekçisidir. 1 yaşından sonra da bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda doktorunuza danışarak çocuk devam sütüyle bebeğinizi besleyebilirsiniz.