Doğayı seven pek çok kişi için kamp yapmak çok keyif verici olabilir. Ancak söz konusu bebekle kamp yapmak olunca akla ‘Acaba bebeğimi kampa götürebilir miyim? gibi bazı sorular gelebilir. Doğada olmayı seven bir ebeveynseniz bu soruyu siz de aklınızdan geçirmiş olabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte ailecek kamp yapmak isteyip de belki bugüne kadar cesaret edememiş olabilirsiniz. Ancak endişe etmeyin, bebekle kamp yapmayı kolaylaştıracak küçük ama önemli tüyoları öğrenip uygulamanız, bu aktiviteyi hem bebeğiniz hem de sizin için çok keyifli bir deneyime dönüştürebilir. İşte size çocuklu ailelerde kamp yapmanın ipuçları…
Bebekle kamp yapmak için hazırlıklar
Kamp yapmak aileniz için keyifli anlar yaşamanın yanı sıra aranızdaki bağı da güçlendirecek bir etkinlik olabilir. Ancak çocuklu ailelerde kamp söz konusu olduğunda güvenlik açısından bazı detayları iyi düşünmek ve uygulamak çok daha önem kazanır. Eğer aklınızda bebekle kamp yapmak varsa planlama ve hazırlık konusunda şu ana başlıklara dikkat etmeye özellikle özen göstermenizde fayda var.
Hava tahminini kontrol edin
Hangi mevsimde olursa olsun kamp yapmayı planladığınız tarihlerdeki hava tahminini önceden takip edin. Kamp yapacağınız lokasyonda gündüz ve gece saatlerindeki sıcaklıkları bilmeniz, yanınızda neleri alacağınız hakkında size fikir vereceği gibi başarılı bir kamp gezisi için de kilit nokta olabilir.
Deneme yapın
Bebeğinizin açık havada nasıl vakit geçirdiğini anlamak için kamp yapmadan önce küçük bir deneme yapabilirsiniz. Kamp yapma fikrine uyum sağlamasına yardımcı olmak için bebeğinizle bir günlük gezi planlayabilirsiniz. Bu geziyi eve yakın bir piknik alanında ya da büyük bir parkta bir aile günü şeklinde organize edebilirsiniz. Böylece bebeğinizin uzun süreli açık havada kalmaya nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz.
Mini bir ilk yardım çantası hazırlayın
Çocuklu ailelerde kamp hazırlıklarının olmazsa olmazlarından biri, ilk yardım çantasıdır. Bebeğiniz için ihtiyaç halinde kullanmanız gereken yara bandı, gazlı bez, dezenfektan, ateş ölçer ve pamuğun olduğu mini bir çanta hazırlayabilirsiniz.
Çadırınız bebek dostu olsun
Çocuklu ailelerde kampın rahat geçmesi için çadırın özellikleri oldukça önemli. Hem bebeğinizin kamp malzemelerini saklamak hem de gece rahat bir şekilde uyumak için çadırınızın geniş olmasına özen göstermelisiniz.
Bebek malzemelerini yedekli alın
Kampa giderken bazı bebek malzemeleri var ki yokluğunda sizi sıkıntıya sokabilir. Bunların başında da bebek bezi, temiz mendil ve ıslak mendiller gelir. Bebek bezleri hafif olduğu için bol bol yanınıza alabilirsiniz. Ayrıca mendillere de hem alt temizliğinde hem de beslenme zamanında çokça ihtiyacınız olacağından yanınıza yedekli alabilirsiniz.
Katlanabilir ve taşınabilir ekipmanlar seçin
Kamp için yanınıza almanız gereken kamp malzemelerinin bazı özelliklere sahip olması sizin hem taşıma hem de kurulum aşamasında işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Kurulumu ve sökülmesi hızlı olan ekipmanlar, zamandan ve yerden tasarruf sağlar. Bebeğinizle kamp yaparken kullanacağınız bebek kamp sandalyesi, kamp minderi, seyahat karyolası gibi ekipmanları satın alırken bu özelliklerinin olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca güçlü bir çerçeve ve tabana sahip düz su geçirmez bir şilteye sahip olan portatif seyahat karyolaları, bebeğinizin rahat bir uyku çekmesi için ideal olabilir.
Nefes alabilen giysiler giydirin
Açık havada olacağınız kamp alanında bebeğinizi nasıl giydirdiğiniz önem taşır. Sıcak havada aşırı terlememesi, serin ve soğuk havada da üşümemesi için bebeğinize sıcağa ve soğuğa dayanıklı nefes alabilen kumaştan üretilmiş giysiler giydirin. Eğer gündüz hava sıcaksa ince hafif kıyafetler tercih edebilir, gece hava soğuduğunda ise birkaç kat kıyafet daha giydirebilirsiniz. Böcekten, sinekten ve aşırı güneş ışınlarından korumak amacıyla bebeğinize uzun kollu tişört ve pantolon giydirebilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için hazırlayacağınız çantaya hava değişimlerine karşı su geçirmez ve termal giysiler de koyabilirsiniz.
Uyku arkadaşını ve en sevdiği oyuncağı unutmayın
Bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olacak bir uyku arkadaşı veya sevdiği oyuncağı varsa yanınıza almayı unutmayın. Bu şekilde bebeğinizin gününü daha keyifli geçirmesine ve gece daha rahat uyumasına destek olabilirsiniz.
Yürüyüşte bebek taşıyıcısı kullanın
Bebeğinizle biraz yürüyüş yapmayı planlıyorsanız, güvenilir bir bebek taşıyıcısı kullanabilirsiniz. Bebek kangurusu gibi bir bebek taşıyıcısı, yürüyüşünüzün daha rahat ve keyifli geçmesini sağlayabilir.
Besleyici ve pratik yemekler hazırlayın
Bebeğinize kamp menüsü hazırlarken olabildiğince besleyici ve pratik yemekler seçmeye çalışın. Eğer bebeğiniz emiyorsa, beslenme aralıklarını kaçırmadan bebeğinizi emzirebilirsiniz. Bebeğiniz devam sütü kullanıyorsa kullanacağınız suyun ve biberonun temiz olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Suyu ve malzemeleri dezenfekte etmek için kamp alanınızda su kaynatabilirsiniz. Biberonu, kapağı ve emziği kullanmadan önce temizleyip bir su kabında 10 dakika kaynatabilirsiniz. Bebeğiniz daha büyükse ve katı gıda yiyorsa sizin için hazırladığınız besleyici gıdalardan yedirebilirsiniz.
Konumu doğru belirleyin
Çadır kurup kamp yapacağınız alanın bebeğiniz açısından uygunluğu, geçireceğiniz zamanın da kalitesini direkt etkileyecektir. Bu nedenle bebekle kamp yaparken içme suyuna ve dinlenme istasyonuna nispeten yakın bir yer seçmeye çalışın. Çamur ve çakıllı bir alan yerine çimenli ve düz bir zemin bebeğinizin daha rahat hareket etmesini sağlar. Kamp alanında daha az kalabalık olan bir lokasyon seçerek de bebeğinizle daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi aşırı güneşten korumak için mümkünse gölgeli bir yer seçmeye dikkat edebilirsiniz.
Bebekle kamp yapmak aileniz için harika ve unutulmaz bir deneyim olabilir. Bir sürü eğlenceli aktivite yapabilir ve çevreyi keşfedebilirsiniz. Bu süreçte biraz yorgunluk ya da bazı durumlarda stres bile yaşayabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun siz sakin olun ve bulunduğunuz andan ve ortamdan keyif almaya bakın. Bunun için de bebeğinizi kamp rutininize uydurmaya çalışmak yerine, kamp tarzınızı bebeğinizin ihtiyaçlarına göre ayarlamayı unutmayın.
Bebekli kamp yapmayı kolay hale getirecek daha başka ipuçlarına göz atmak için Bebekle Kamp Yapmanın 7 Püf Noktası başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.