Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebekler için Beşik Güvenliği

Her anne baba gibi siz de bebeğinizin kucağınızdaki rahatlığı ve güveni, yatağında da yaşamasını istiyorsunuz değil mi?  İşte o zaman ilk düşüneceğiniz şey, bebeğinizin uykusunu geçirdiği beşiğin güvenliğini ve konforunu sağlamak olmalıdır. Bebeğinizin sizden ayrı olarak kendi başına en rahat şekilde uyuması için beşiğinin fonksiyonel, estetik ve kolay kullanımlı olmasının yanı sıra sağlam, güvenli ve rahat olması da oldukça önem taşır.  Siz de bebeğinizin beşiğinde güvenle uyumasını sağlamak için hem alırken bazı özelliklerine dikkat edebilir, hem de kullanırken bazı tedbirleri uygulayabilirsiniz. Ayrıca bebekler için beşik güvenliği kadar önemli bir konu olan bebeğinizin yatış şekilleri hakkında da Bebekler Nasıl Uyumalı, Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı? yazımızdan fikir alabilirsiniz.

Bebekler İçin Beşik Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Beşikler, bebeklerin ve küçük çocukların rahat uyuması için sallanan ya da sabit olarak üretilen küçük ebatlı yataklardır. Boyut ve şekil olarak birbirinden farklı olarak tasarlanan beşikler; portatif, ahşap, katlanır, sallanan tekerlekli, anne yanı gibi farklı çeşitlerde olur. Ancak her ne çeşitte olursa olsun en önemlisi, bebeğin sağlıkla uyuması ve uyku rutini oluşmasını destekleyecek konfor ve güvenlikte olmasıdır.

 

Bebeklerin doğumundan itibaren vücut yapısına uygun olan bir yatakta uyuması son derece önemlidir. Siz de hem vücut sağlığı hem de düzenli bir uyku düzeninin oluşması ve yatağına alışması için bebeğinizi beşiğe yatırmalısınız. Ayrıca unutmayın ki beşiğinde sizden ayrı yatan bebeğiniz daha güvenli olacaktır.

Peki bebeğiniz için beşik güvenliğini nasıl sağlayabilirsiniz? Bebeğinizin güvenli ve rahat bir şekilde uyuması için öncelikle beşik seçimini yaparken pek çok detaya dikkat etmelisiniz. Beşiğin rahatlığı ve ürünün kullanışlı oluşuna özen gösterip, bebeklerin fiziki yapısına uygun olan modeller arasından seçim yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra beşiğin kullanım şekli, güvenilir olup olmaması ve malzeme yapısı da satın alırken bakmanız gereken özellikler arasındadır. İşte size bebekler için beşik güvenliğini nasıl sağlayacağınızla ilgili önemli tüyolar;

  • Bebeğinizin rahatça uyumasını sağlamak için beşiğin uygun boyutlarda ve güvenliği sağlayacak tasarımda olması gerekir.
  • Bebeğinizin yatağı ile beşiği arasında sıkışmasını önleyecek kadar sert, sıkı oturan bir yatak kullanmalısınız.
  • Beşikte veya yatak desteğinde eksik, gevşek, kırık veya yanlış takılmış vida, braket veya diğer donanımlar olmamalıdır. Tüm vidaları ve donanımları düzenli olarak kontrol edip gerekirse sıkabilirsiniz.
  • Bebeğinizin uyurken düşmesini engelleyen aparat olan beşik koruyucunun, yatak ile uyumlu ve sağlam olması gerekir. Beşik koruyucu güç uygulandığında kolaylıkla beşikten ayrılmamalıdır.
  • Beşik koruyucuları oluşturan çıtalar arasındaki boşluk, bebeğinizin vücudunun geçemeyeceği kadar az olmalıdır. İki çıta arasındaki boşluğun ideal uzunluğu 6 cm civarındadır. Düşme riskini azaltmak için beşiğin kenarlarındaki boşlukları kontrol edebilirsiniz.

  • Beşiğin dengesinin tam olması için baş ve ayak kısmındaki tahtalarında herhangi bir eksik ya da hasar olmaması gerekir.
  • Bebeklerin beşik güvenliği için dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisi de kullandığınız beşik içini çevreleyen koruyucu minderin özellikleridir. Koruyucu minderin bebeğinizin yataktan düşmesini ve çarpma sonucunda yaralanmasını engellemek amacıyla yumuşak bir dokuya sahip olmalıdır.  Ayrıca bebeğinizi darbelerden muhafaza eden, ayağının ve elinin beşik kenarlarına çarparak zarar görmesini engelleyen orta sertlikte süngerden üretilmiş olması da önemlidir.
  • Beşik kenarına konan koruyucunun kumaşının organik pamuktan hatta antibakteriyel veya antialerjik üretilmiş olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca yatağa dikilebilen modellerin kolaylıkla yıkanabilmesi açısından yataktan ayrılabilecek şekilde tasarlanmış olanları tercih edebilirsiniz.
  • Seçeceğiniz beşik kadar kullandığınız yatağın da özellikleri önemlidir. Yatak bebeğinizin omurga sağlığına uyum sağlayacak ve hassas vücudunu destekleyecek sertlikte olmalıdır.
  • Sertliğinin uygunluğunu anlamak için yatağın ortasına ve tüm kenarlarına sıkıca bastırarak test edebilirsiniz. Yatağın sıkı durduğundan ve hızla yerine oturduğundan emin olmalısınız. Çünkü yumuşak yataklar ani bebek ölümü sendromunda rol oynayabilir.

  • Beşiğin güvenliğini etkileyen bir diğer özelliği kolay kullanımlı olmasıdır. Beşiği kullanırken zorlanmamanız gerekir.
  • Sık sık seyahat ediyorsanız, katlanarak küçülen katlanıp paketlenerek taşınabilir hale gelen beşik modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizin beşiğinde sadece beşik kullanımı için özel olarak üretilmiş, lastikli çarşaf kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Beşik güvenliğini sağlamak için beşiğe yastık, yorgan, yorgan kılıfı veya peluş oyuncaklar koymamaya dikkat etmelisiniz.
  • Bebekler için beşik güvenliğini destekleyen konulardan biri de bebeğin beşikte nasıl uyuduğudur. Bebeğinizi sert ve sıkı bir yatağı olan beşiğe her zaman sırt üstü yatırmalısınız. 
  • Sallanan bir beşiğiniz varsa bebeğiniz elleri ve dizleri üzerinde durmaya başladığında beşiğin hareketliliğini kaldırıp sabitlemelisiniz.

Bebeğin uyku düzenini sağlamak kadar ona ideal bir uyku ortamı yaratmak da oldukça önemlidir.  Bebeğinizin yatağındaki bebek yastığı, battaniyesi ya da peluş oyuncak gibi eşyalar, bebek için bazı hayati riskler oluşturabilir. Bebekler ne zaman battaniye ile uyuyabilir?’ yazımızdan bebeğinizin yatağının içini nasıl düzenleyeceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bebekler için beşik güvenliği gibi ailenizin yeni üyesi için yeni bir oda hazırlarken de bebeğinize güvenliği, konforu ve sağlığını ön planda tutmalısınız. İster klasik ister modern bir tarzı olsun, bebeğinizin odasında önceliğiniz onun rahatını ve güvende olmasını sağlamak olmalıdır. Ayrıca odayı kullanışlı ve hijyenik bir şekilde düzenlemeye de özen göstermelisiniz. Bebek Odası Nasıl Hazırlanmalı? yazımız ile tüm bu konularda nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

Kaynaklar