Gün içinde binlerce kez yaptığımız nefes alıp verme işi, burun tıkanıklığı durumunda sekteye uğrar. Rahat nefes alamamak da hem yetişkinlerde hem de çocuk ve bebeklerde birçok sorunu beraberinde getirir. Bunun için bebeklerde burun tıkanması durumunu hemen tespit etmeli, önlemleri almalı ve yapılması gerekenleri bilmelisiniz.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Bebeklerde burun tıkanıklığının nedeni birden fazladır. Üst solunum yolu rahatsızlıklarında tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de burun tıkanıklığı görülür. Fakat burun tıkanıklığına sadece soğuk algınlığı sebep olmaz. Alerjik durumlar, geniz eti, nem oranının azalmasına bağlı olarak burun içinin kuruması gibi durumlar da burun tıkanıklığının nedenleri arasındadır. Bu durumu kendi kendinize yapacağınız tahminler yerine doktorunuzdan alacağınız teşhis ile netleştirebilirsiniz.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeğiniz henüz derdini anlatamadığı için burnunun tıkanmış olduğunu sizin anlamanız gerekir. Bu gibi durumlarda bebekler çok açık ipuçları verebilir. Bebeğiniz ağızdan nefes alıyor olabilir. Ayrıca burnu tıkalı bebekler genellikle hırıltılı nefes alırlar. Onlar uyurken bu nefes seslerini daha net duyabilirsiniz. Bunun dışında;
- İştahsızlık,
- Gaz sancısı (Rahat nefes alamadıkları için hava yutabilirler.)
- Sık uyanma ve huzursuzluk,
- Uyurken zaman zaman horlamaya yakın sesler çıkarmaları da burun tıkanıklığı belirtileri arasındadır.
Bu Durum Bebeği Nasıl Etkiler?
Burun tıkanıklığı önemli bir rahatsızlık gibi görülmese de bebeğin yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Burnu tıkalı bebek rahat uyuyamaz ve uykusu verimli olmadığı için enerji seviyesi ciddi anlamda düşer. Bu durum da huzursuzluğu ve ağlama nöbetlerini beraberinde getirir. Bebekte burnu tıkayan özellikle nezle gibi alerjik rahatsızlıklar, burnun iyice tıkandığı durumlarda kulak enfeksiyonuna veya alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun için kesinlikle fark edildiği an harekete geçilmesi gerekir.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Bu sorunun cevabı, burun tıkanıklığının sebebine göre değişir. Solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı olarak burun tıkanması vakaların tedavisinde mutlaka doktora danışmalısınız. Bunlar dışındaki sebepler için burun tıkanıklığı tedavisi olarak düşünülmemesi gereken, sadece önlem ve anlık rahatlama amacıyla yapılabilecek şeyler de vardır:
- Odadaki nem oranının yetersiz olması, gece burun tıkanıklığına neden olabilir. Bebeğinizin rahat nefes alması için bulunduğu odayı bol bol havalandırmakta ve kışın oda sıcaklığının 24 dereceyi geçmemesini sağlamakta yarar var.
- Burnu tıkalı bebeğinizi rahatlatmak için ılık banyo birebir. Ilık bir banyo, bebeğinizin solunum yollarında biriken mukusu yumuşatabilir.
- Bebeğinizi mümkün olduğunca emzirin. Bu hem onun bağışıklığının güçlenmesini hem de sıvı ihtiyacının giderilmesini sağlayacaktır. Eğer bebeğiniz 6 aydan büyükse ve ek gıda dönemindeyse bol bol su içmesi de çok önemli. Onun bu dönemde sıvıya ihtiyacı var.
- Serum fizyolojik tedavisi de işe yarayabilir. Burun deliklerine, 2-3 mililitre uzaklıktan serum fizyolojiğini bebeğin burnuna nazikçe püskürttüğünüzde bebeğiniz hapşıracak ve burnu rahatlayacaktır. Eczanelerde satılan bu serumları doktorunuza danışarak doktor kontrolünde kullanmalısınız.
- Bebeğiniz burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli uyanıyorsa yastığını biraz yükseltmenizde de yarar var.