Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Kilo Sorunu : "Bebeğim Yeterince Kilo Almıyor"

Bebeklerin temel sağlık göstergelerinin başında büyüme gelir. Büyüme, vücut hacminin ve kütlesinin artması demektir. Kemik gelişimi, boy uzunluğu, beyin ve sindirim gibi sistemlerdeki gelişimin yanı sıra kilo artışı da büyümenin göstergelerinden biridir. Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu doğumdan sonraki ilk üç yıllık dönemde, yeterince kilo almayan bazı bebeklerde kilo sorunu yaşanabilir. Bebeklerin yeterince kilo almamasının nedenlerini bilmek ve gelişimini takip ederek gerektiğinde doktora danışmak, bebeklerde kilo sorununun çözümünde en etkili yolların başında gelir.

Bebeğim Yeterince Kilo Almıyor

Kilo alamama bebeklerde ilk üç yaşta sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Doktora başvuran bebekli ailelerin en çok dile getirdiği şikayetlerin arasında, bebeğin kilo alamaması veya yeme sorunları yer alır. Siz de bebeğinizin son zamanlarda yeterince kilo almadığını fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesi ve kilo alamamasıyla ilgili endişeleriniz olabilir. “Bebeğim yeterince kilo almıyor” diyen annelerdenseniz, öncelikle bunun nedenlerini öğrenmeniz, bebeğinizin gelişimini desteklemek için fayda sağlayabilir. Peki bebeğinizin  yeterince kilo almamasını neler etkileyebilir?

Büyüme ve gelişime etki eden dış faktörlerden biri beslenmedir. Sürekliliği olan bir büyüme ve gelişim dönemi olması nedeniyle bebeklik dönemindeki beslenme çok önemlidir. Bu dönemde kemiklerin uzaması, kas ve iskelet sistemin gelişmesi için proteine ihtiyaç vardır. Bu nedenle beslenme bebeklerin gelişimlerini yakından etkiler.

Bebeğinizin de yeterli ve dengeli beslenmesi, büyümesini olumlu yönde etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bebeğinizin yeterince kilo alamamasının nedenlerinin başında yeterince beslenememesi gelebilir. Bebeğiniz, gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral, kalsiyum gibi ihtiyaçlarını, beslenmesiyle tam olarak karşılayamıyor olabilir. Ayrıca hormonal ve genetik bozukluklar, büyüme geriliği, iştahsızlık, yutma zorluğu, besin alerjisi, sindirim sistemi sorunları gibi bazı nedenler de bebeğinizin yeterince beslenmesini engelleyebilir.

Nedeni bilmeniz kadar bebeğinizin yeterince kilo almadığını da tam olarak tespit etmeniz önem taşır.  Bunu anlamak için haftalık ve aylık kilosundaki artış miktarı ile günlük dışkı miktarı ve sayısını takip etmek, bebeğinizin yeterince kilo alıp almadığıyla ilgili size önemli ipuçları verebilir.

Bebeğimin İdeal Boy ve Kilosu Ne Olmalı?

Bebeklerde bedensel gelişim, belli zaman dilimlerinde bazen hızlı bazen yavaş dalgalanma gösteren bir süreçtir. Bebeklerde büyüme ve gelişmeye paralel olarak boy uzunluğunda ve vücut ağırlığında değişimler ortaya çıkar. Tüm bebekler farklı hızlarda büyüse de genel olarak yaş gruplarına göre belirlenen bazı standart ideal büyüme oranları vardır.

‘Bebeğimin ideal boy ve kilosu ne olmalı?’ diye merak ediyorsanız bebeklerin yaşına göre beklenen standart büyüme oranlarını öğrenebilirsiniz. Aşağıda yer alan bebeklerin yaşına göre ortalama boy ve kilo miktarları sayesinde, bebeğinizin ideal boy ve kilosunun ne olması gerektiğiyle ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

0-1 yaş döneminde; Yenidoğan bir bebeğin boy uzunluğu yaklaşık 48-53 cm’dir. Ortalama ağırlığı ise 3250- 3500 gram arasındadır. Doğumu takiben ilk günlerde bebeğin kilosunda ortalama yüzde 5-8 ağırlık kaybı olur. Normal kabul edilen bu duruma fizyolojik ağırlık kaybı denir. Bebek 10-14 günlük olduğunda ise doğum ağırlığına yeniden ulaşır. Bebekler, ilk altı ayda her gün ortalama 20-30 gram kilo alır. Sonraki altı ayda ağırlık artışı günde 15-20 grama düşebilir. Bebekler altıncı ayda doğum ağırlıklarının yaklaşık iki katına; bir yaşında ise üç katına ulaşır. Boyu ortalama 75 cm, vücut ağırlığı ise 10 kg olur.

1-2 yaş döneminde; İki yaşına gelen bir bebeğin boyu yaklaşık 85 cm’dir. Vücut ağırlığı ise 12 kg civarındadır. 1-2 yaş arasındaki sağlıklı bir bebek, haftada 50 gram kilo alır ve ikinci yaş sonunda doğum ağırlığının dört katına ulaşır.

2-3 yaş döneminde; Bebeklerde iki yaşından sonra boy uzunluğu ve vücut ağırlığındaki artış yavaşlar. Bu artış, ergenlik dönemine kadar belli bir oranda devam eder.

Bebeklerde büyüme değerlendirilirken, yaşa ve cinsiyete göre ağırlık ve boy uzunluğunun yanı sıra baş çevresinin de ölçümleri yapılır. Bebeklerde beyin, doğumdan sonra büyümeye devam ettiğinden baş çevresi de artış gösterir. Bu nedenle baş çevresi doğumdan başlayarak üç yaşına kadar rutin olarak ölçülür. Bebeğin boyu ile baş çevresinin uyumlu artışı, sağlıklı büyüme göstergelerinden biri olarak kabul edilir.

Bebeğimin Kilosu Konusunda Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Bebeğinizin yaşamının ilk üç yılı büyüme açısından çok önemlidir. Bu süreçte bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyen sorunlar ilk olarak büyümesini etkileyeceği için kilo ve büyüme takibi yapmalısınız.

Bebeğinizin bir yaşına kadar her ay, iki yaşında iki ayda bir, üç yaş ve üzerinde her üç ayda bir kilosunu tartıp boyunu ölçmelisiniz. Doktorunuz ile bebeğinizin gelişimini ve persentil eğrisini düzenli takip edebilirsiniz. Unutmayın ki bebeğinizin kilosunu ve büyümesini takip etmeniz, sadece yeterince kilo almamasını tespit etmenizi değil, aynı zamanda bunu önlemek ve bebeğinizin sağlıklı gelişimini sağlamak için de önem taşır.

Peki bebeğinizin kilosu konusunda ne zaman endişelenmeniz ve doktora başvurmanız gerekir? Burada en iyi ipucunu büyüme takibi ile yakalayabilirsiniz. Bebeğinizin düzenli büyüme takibinde, iki kontrolde kilo artışı yoksa nedenini araştırmak ve tedavisi için doktora mutlaka başvurmalısınız.

Bebeğinizin kilosunu ve boyunu izlemeniz için en iyi yöntem, büyüme izlem grafiklerini yani persentil tablosunu kullanmanızdır. Bebeklerde büyümenin değerlendirilmesinde karşılaştırma için temel oluşturacak standartlara sahip olunması gerekir. Bu amaçla da persentil eğrilerinden yararlanılır. Persentil eğrileri, aynı yaş ve cinsiyetteki çok sayıda çocuktan elde edilen ölçümlere veya doğumdan itibaren ergenlik döneminin sonuna kadar izlenen normal çocuklardan elde edilen ölçümlere dayanır. Boy uzunluğu, kilo ve baş çevresi için ayrı ayrı büyüme eğrilerinin olduğu persentil tablosuna bakarak, bebeğinizin yaşına ve cinsiyetine göre yıllar içinde sahip olması gereken fiziksel değerleri görebilirsiniz.

“Bebeğimin kilosu az” diyorsanız ne yapmalısınız?

Bebeğinizin yaşına göre kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, İlkadımlarım’daki bu linke tıklayıp persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Böylece bebeğinizin yaşına ve cinsiyetine göre kilo ve boy değerlerini aylık düzenli ölçerek gelişiminin nasıl ilerlediğini, ideal boy kiloya sahip olup olmadığını takip edebilirsiniz.

Bebeğinizin persentil değerlerinin normal, normalin altında veya üstünde oluşunu takip edebileceğiniz persentil hesaplama aracından çıkan sonucu doktorunuza danışabilirsiniz. Çıkan sonuçlara göre bebeğinizde kilo sorunu olduğunu ve yeterince kilo almadığını düşünüyorsanız mutlaka çocuk doktorunuza belirtmelisiniz.

Bir bebeğin sağlıklı büyüdüğünün en önemli göstergelerinden biri düzenli ve yaşına uygun olarak kilo almasıdır. Hayatın ilk 6 ayı için aylık 600 gram, sonrasında 1 yaşına kadar aylık 300 gram, 1-2 yaş arasında ise yıllık 1,5 kg’ın altında kilo alımı büyüme geriliğinin işaretlerinden biri olabilir. Başka bir ifadeyle bebeğinizin kilo persentil değeri yüzde 10 kritik değerinin altında veya kritik değere yakın ise büyüme geriliği söz konusu olabilir.

Bebeklerde büyüme geriliğinin önüne geçmek için büyümesini yakından takip etmek, düzenli aralıklarla boy ve kilo takibi yapmak, düzenli doktor kontrolüne götürmek oldukça önem taşır. Büyüme geriliği ile ilgili daha çok bilgiyi ve belirtilerinin neler olduğunu Bebeklerde Büyüme Geriliği İçin Dikkat Etmeniz Gereken 6 İşaret başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

 

 

Kaynaklar