Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde Milia Nedir ve Tedavisi Nasıl Olur?

Yeni doğan bebeklerde doğduktan sonra ortaya çıkan ve zamanla kendiliğinden geçen bazı cilt sorunları oluşabilir. Bebeklerde yaygın olarak görülen bu ciltteki değişimlerden biri de miliadır. Anne babaların görünce endişe edebileceği milia aslında bebekler için zararı olmayan, ağrı, yanma veya kaşıntı gibi rahatsızlar oluşturmayan küçük kitlelerdir. Bulaşıcılığı bulunmayan milianın nedenleri, belirtileri ve tedavisi ebeveynler tarafından sıkça sorulur.  İşte bebeklerde milia hakkında merak edilen sorular ve cevapları;

Bebeklerde Milia Nedir?

Yeni doğan bebeklerin yüzünde özellikle de burun, yanak ve çene kısmında görülen milia kabarcıkları genellikle küçük kabarcık formunda, sarı ya da beyaz renklidir. İğne başı büyüklüğünde, inci tanesine benzetilen, genellikle yüzde görülen bu kabartılar, nadir de olsa sırt ve omuzlarda da oluşabilir. Bu minik kabarcıkların bir tanesine ‘milium’, geneline ise ‘milia’ denir.

Bebeklerde Milia Neden Olur?

Cildin alt yapısında oluşan küçük kabarcıklar olan milia, yeni doğan bebeklerde deri salgısının birikimi sonucu ortaya çıkar. Cilt gözeneklerinin tıkanması sonucu doğumda veya ilk haftalarda ortaya çıkabilir.

Milia, ter bezleri tıkandığında meydana gelir, henüz tam olarak gelişmediği için ter bezleri tıkanabilir. Ölü deri hücreleri cilt yüzeyinin altında sıkışıp küçük, sert kabarcıklar oluşturur. Milia kabarcıklarının aşınmasından ve ölü derinin gözenek üzerinden çekilerek çıkış kısmını açmasından sonra beyaz kabarcıklar kaybolur.

Bebeklerde Milia Normal mi?

Yetişkinlerde olduğu gibi yeni doğan bebeklerde de görülebilen milia, uzmanlar tarafından bebeklerde oluşması normal kabul edilen bir cilt sorunudur. Doğumdan hemen sonra ya da birkaç gün içinde ortaya çıkan milia, genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolan zararsız cilt lezyonlarıdır. Bebekte oluşmasını önleme imkanı olmadığı gibi, kaybolduktan sonra bebekte kalıcı bir etki de bırakmaz.

Çoğunlukla zararsız olan bu kabarcıklar, yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 40-50'sinde görülür. Bazı yeni doğanlarda doğumdan sonraki birkaç gün içinde oluşurken, bazılarında görülmesi birkaç haftayı bulabilir. Görülme sıklığı da bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bazı bebeklerde yoğun şekilde görülürken, bazılarında ise birkaç tane çıkabilir.

Bebeklerde Milia Belirtileri

Belirtileriyle tanımlanması kolay olan milia, herhangi bir teste gerek kalmadan bir doktor tarafından teşhis edilebilir. Ancak bazı anne babalar miliayı, bebek aknesi ile karıştırabilir. Milia, bebek aknesinin aksine doğumda mevcut olabilir.

Bebeklerde milia belirtilerinin başında şunlar yer alır;

• Yeni doğanlarda milia, beyaz topaklar veya küçük şeffaf kabarcıklar gibi görünür.

• Miliadaki her bir kabarcığın büyüklüğü genellikle 1 ila 3 mm çapındadır. 

• Çoğunlukla burun ve yanaklarda ortaya çıkar, ancak yüzün herhangi bir yerinde de görünebilir.

• En yaygın şekilde çene, burun ve yanaklarda görülse de bazı bebeklerde ağzın içinde, damakta ve diş etlerinde de şişlikler şeklinde ortaya çıkabilir.

• Özellikle ağız içinde oluşan milia kabarcıkları, kendiliğinden yok olabilir.

• Acıtmayan veya kaşınma yapmayan milia, eğer bebek çok sıkı giydirilirse veya sıcak havalarda üzeri kalın şekilde örtülürse, sürtünme nedeniyle tahriş olabilir ve kırmızıya dönebilir.

Bebeklerde Milia Tedavisi

En fazla birkaç ay içinde kendiliğinden yok olan bebeklerdeki milia tedavisi için uzmanlara göre özel bir programa, ilaç ya da tedavi yöntemine ihtiyaç yoktur.  Ölü deri hücrelerinin pul pul dökülmesinden sonraki 2-3 hafta içinde milialar kendiliğinden kaybolabilir.

Eğer bebeğinizin yüzünde ve vücudunda milia olduğunu fark ederseniz her şeyden önce sabırlı olmalısınız. Milianın doğal olarak kaybolmasını beklerken, bebeğinizin üzerindeki etkisini en aza indirmek için ise şu konulara özellikle dikkat etmelisiniz;

  • Bebeğinizin cildine düzenli bakım yapmalısınız. Yüzünü her gün ılık su ile yıkayın. Ardından ıslak kalmasına fırsat vermeden cildini ovalamadan nazikçe kurulayın.
  • Bebeğinizi temizlerken ellerinizin de temiz olmasına özellikle dikkat edin.
  • Eğer bebeğinizin cildinde oluşan milialar tahriş olmuşsa, narin cildi ile uyumlu doktorun önerdiği bir bebek sabunuyla bebeğinizin yüzünü ılık suyla silebilirsiniz.
  • Gözenekleri açmaya çalışmak cildi tahriş edip, mikrop kapmasına yol açabilir. Bu yüzden miliaları patlatmaya çalışmayın. 
  • Bebeğinizin yüzünde losyon veya yağ kullanmaktan kaçının. Özellikle yetişkinlere yönelik losyonlar veya yağlar kullanmayın. 
  • Bebek pudraları, kullanıldığı cilt alanında normalden daha fazla kurumaya sebep olduğu için, yağ bezlerinin daha fazla çalışmasına ve miliaların çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle eğer milia bebeğinizin genital bölgesinde oluştuysa bebek pudrası kullanmayın.

Milia, kırmızı veya iltihaplı hale gelmedikçe tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda doktor tarafından tedavi önerilebilir. Genelde zararsız ve bulaşıcı olmayan milia, tahriş olduğunda, kaşıntılı ve iltihaplı forma dönüşebilir. Milia çevresinde renkli bir kızarıklık veya kabuklanma oluşabilir. Miliaların giderek yayıldığını, kabuklanma olduğunu gözlemliyor ve ciltte iltihaplı oluşumlar fark ediyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Öte yandan doğumdan sonra üç ay geçmesine rağmen halen kaybolmayan milia kabarcıkları için de doktora başvurmalısınız.

Her şeyi gibi cildi de çok hassas olan bebeğinizin cilt bakımı için özen göstermeniz gereken birçok nokta var. Bunların neler olduğunu öğrenmek için Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.