Bebeğiniz için en üstün besinin anne sütü olduğunu biliyorsunuz. 6. aydan sonra ek gıdaya geçtiğinizde bebeğinizin gelişimi ve sağlığı için ona en yüksek besin değerine sahip yiyecekleri yedirmek istiyor olabilirsiniz. Bunun yanısıra bebekler neyi yememeli, hangi besin dokunur diye de düşünüyor olabilirsiniz. Elbette yetişkinler için çok yararlı olup bebeklerin henüz hazır olmadığı besinlere dikkat etmek ve ‘Bebekler neyi yememeli?’ konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.
1 Yaşına Kadar Bebekler Ne Yememeli?
Bebeğinizin beslenme menüsünü hazırlarken ‘Bebeklere hangi yiyecekler verilmez?’ sorusunun yanıtını ve bebeklerin yememesi gereken besinlerin neler olduğunu bilmeniz büyük önem taşıyor. Bebeklerden uzak tutulması gereken zararlı yiyecekleri öğrenerek, bunlara bebeğinizin yemek tariflerinde yer vermemeye özen göstermelisiniz.
6. aydan sonra sağlıklı beslenmeye yardımcı olacağını düşündüğünüz fakat en azından bebeğin 1 yaşından önce yememesi gereken besinleri listeledik. İşte size ‘1 yaşına kadar bebekler ne yememeli?’ sorusuna cevap olacak Bebeklerden Uzak Durması Gereken 6 Besin;
Şekerli Ürünler
Bebeklerin 1 yaşına kadarki dönemde yedikleri yiyecekleri çok çabuk kabullenirler. Bebekler için sakıncalı olan besinlerden biri de şekerdir. Hiçbir besin değeri bulunmayan, aksine iştahsızlık, obezite gibi etkileri olan şekeri onun hayatına olabildiğince geç dahil edin. Bebeklerinizin yemeklerine tat katmak için pekmez, meyve veya keçiboynuzundan yararlanabilirsiniz.
İnek Sütü
İnek sütü her zaman yüksek besin değerlerini bulunduran bir içecektir. Fakat bu durum, bebekler için geçerli değil. Çünkü bebekler için en uygun besin anne sütüdür. İnek sütü ‘1 yaşına kadar bebekler ne yememeli?’ sorusunun net yanıtlarından biridir. 0-1 yaş dönemindeki bebeklere verilmemesi gereken besinlerin başında inek sütü gelir. Bebekler en azından 1 yaşına kadar inek sütünden uzak durmalı çünkü içeriği bebekler için uygun değildir. Ayrıca inek sütü bebeklerin gelişimi ve büyümesi için gerekli besin maddelerini içermez. Bebekler için önemli olan prebiyotikleri yapısında bulundurmayan inek sütünün kalsiyum/fosfor dengesi bebekler için uygun değildir. Bunun yerine anne sütü eksikliğinde uzman kontrolünde devam sütleri tercih edilebilir. Keçi sütü de aynı benzer sebeplerden inek sütü gibi bebek beslenmesine uygun değildir. Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Keçi sütünün neden bebek beslenmesine uygun olmadığını daha detaylı olarak bu linkten inceleyebilirsiniz.
Tuz
Anne sütünde bulunan sodyum, bebeğin tuz ihtiyacını karşılar. Bu yüzden ‘Bebekler neyi yememeli?’ denildiğinde tuz da ilk akla gelen besinlerden biridir. 6. aydan sonra ek gıdalara geçen bebeklerin yemeklerinde tuz kullanılmamalı. Çünkü tuz, bebeği susatır ve vücutta su kaybına neden olur. En önemlisi de tuz, bebeklerin böbreklerindeki yükü bir hayli yükseltir ve yetişkinlik döneminde yaşanılan hastalıklara zemin hazırlayabilir. Yüksek tuz içeriği bulunan salça, salam, sosis, sucuk, her türlü şarküteri ürünü ve hazır soslar bebeklere zararlı yiyecekler arasında bulunur.
Bal
Bal da inek sütü gibi yetişkinler için çok değerli bir besin. Fakat yine bebekler burada da istisna oluşturur. Bebeğin 1 yaşında önce yememesi gereken besinler arasında bal başı çeker. Arılar bal yapımında çiçeklerden nektar alırken, clostridium botulinum adı verilen bakterileri de toplarlar. Erişkinler bu bakterileri mide asidiyle kolayca eritebilir. Fakat bebeklerin mide asidi çok zayıf olduğu için bu bakteriyi yok edemez. Clostridium botulinum bakterisi, ishal, kusma solunum problemi ve tehlikeli hastalıklara yol açabilir.
Bazı Balık Ürünleri
Bebeklerden uzak durması gereken 6 besin arasında balık da yer alır. Omega 3 desteği bebekler için çok önemli. Bu değer daha çok balık ve balık yağı ile alınıyor. Bazı balıkların buğulamaları da bebekler için ideal oluyor. Ancak bebeklere yedirilmemesi gereken civa değeri çok yüksek balıklar da var. Bebeklerin yememesi gereken balıkların arasında ise kılıçbalığı, kara balığı ve taze orkinos yer alıyor.
Margarin ve Katı Yağlar
Bebekler için sakıncalı olan besinlerden olan margarinlerin ve diğer yağların emilimi zordur. İçerdiği doymuş yağ asitleri ise bebeklerin sağlığı açısından doğru tercihler değildir. Bebeklerin çok fazla margarin vb. ürünlerle beslenmesi, ileriki yaşlarda damar sağlığını tehdit edebilir. Bu nedenle ‘Bebeklere hangi yiyecekler verilmez?’ sorusuna cevap olarak, margarin ve katı yağları da dahil etmek gerekir.