Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerin Ay Ay Zeka Gelişimi

Bebekler, fiziksel gelişimlerinin yanında zihinsel gelişim konusunda da hızlıdırlar. Her geçen gün yeni yetenekler kazanan bebeğinizin değişimlerine sık sık şahit olursunuz. Hatta bazen bebeğiniz sizi çok şaşırtabilir ya da sizin beklentilerinizin tam tersine bir gelişim gösterebilir. Sürprizlerle karşılamamak ve gelişim hakkında yanlış düşüncelere kapılmamak için onu tanımak ve dönemlerine göre göstereceği reaksiyonları bilmek en doğrusu. Bu yüzden ay ay bebeklerin zihinsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var.  

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Biri Sizi İzliyor

Bebeğinizin ilk doğduğunda kapalı olan gözleri artık yavaş yavaş açılacaktır. Bebeğiniz parlak ve hareketli cisimleri fark ediyor ve dikkatini çeken noktaya bakabiliyor. 1 aylık bebek zekâ gelişimi için en önemli nokta, sizi bol bol izlemesi. Ayrıca bebeğiniz kokunuzu tanıyabiliyor. Yani sizinle anne karnındaki ilk ilişkisi 1. aydan itibaren somut bir hal kazanıyor. 

Bebeğinizin bundan sonraki aylarda daha başka neler yapabileceğini öğrenmek isterseniz Bebeğiniz Aylara Göre Neler Yapabilir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Seslere Duyarlılık

2 aylık bebek zekâ gelişimi açısından en önemli gelişme sestir. Artık bebekler sesleri net olarak duyuyor hatta sesin geldiği yöne doğru başını çevirebiliyor. Bu dönemde bebeğiniz sesleri dinlemeye bayılıyor. Hatta tüm odağını sesinize verebilir. Bu yüzden onunla yumuşak bir ses tonuyla konuşmalı, ninniler söylemeye başlamalısınız. Artık hareketleri daha belirgin ve uzattığınız nesnelere duyarlılık da sağlıyor. Bebeğiniz büyüdükçe becerilerine ve davranışlarına yenilerini ekleyecek. Bunları da birçok büyüme atağı ile yapacak. Sıçrama da denilen büyüme atakları hakkında bilgi alarak hem bebeğinize destek olabilir hem de aklınızdaki soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

 

Parmaklarla Tanışma

Artık bebeğiniz gelen seslere dönüp bakabilir, başını rahatlıkla çevirebilir. Bu dönemde gördüğü renkler daha fazla netleşiyor, onları görmekle yetinmeyip onlara dokunmak istiyor. Bebeğiniz ağlayarak sıkıntısını anlatıyor ve seslere tepki olarak farklı sesler çıkartıyor. Hatta belki zaman zaman gülüşünü hissedebiliyorsunuz. 3 aylık bebek zekâ gelişimi için en önemli atılım parmakları olabilir. Onun en sevdiği oyuncağı artık parmakları. Uzatılan nesneleri tutma dürtüsü, parmaklarına odaklanma ve onlarla oynama bu dönemde başlıyor.

Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecek birçok oyun bulunuyor.  Bu oyunların neler olduğunu Bebeğinizle Ay Ay Oynayabileceğiniz Oyunlar yazımız ile öğrenip uygulayarak, onun gelişimini destekleyebilirsiniz. 

 

 

 

Gülücükler, Gülücükler…

4 aylık bebeğin zekâ gelişimi oldukça belirgindir. Artık bebeğinizin gözle takip mesafesi uzamaya başladı ve hareketleri daha da bilinçli. Ona uzattığınız nesnelere hayretle bakıyor ve onlara tepki veriyor. Hatta sizin oyun talebinizi geri çevirmiyor.  Ona seslendiğinizde gözleri sizi arıyor çünkü o artık sesinizi tanıyabiliyor. Bu dönemde onunla konuştuğunuzda size yanıt vermeye çalışacak ve gülücükleriyle size karşılık verecektir.

Kendini Keşfetme Zamanı

5 aylık bebek zekâ gelişimi için en önemli noktalardan biri kendini keşfetmesidir. Daha önce keşfettiği parmaklarını kullanacak ve çıngıraklı oyuncaklarla oynayabilecektir. Sizin çıkardığınız sesleri taklit ederek, daha belirgin tepkiler verebilecektir. Artık nesneleri ağzına götürecek ve kendine bol bol dokunarak vücudunu keşfetmeye başlayacaktır.

Öğrenme Zamanı

Artık bebeğiniz sizin desteğinizle oturabiliyor ve çevresindeki nesnelere uzanmaya çalışıyor. Geçen ay başladığı nesneleri keşfedip onlara dokunma dürtüsü artık çok gelişti. Tabii bu keşfetme nesneleri ağza götürme eyleminde de kendini gösteriyor. Nesneleri uzun süre incelemeye koyulabilir, aman dikkatini dağıtmayın. Üstelik bebeğiniz artık gevezeleşmeye de başladı. Seri sesler çıkarıyor (dadada, bababa vs.) ve çok rahat tepkiler verebiliyor. 6 aylık bebek, zekâ gelişimi açısından çok önemli bir süreçte. Sizi ve yabancı insanları artık ayırabiliyor ve onları tanıyor.  Bu sürede öğrenmeye ve dil becerilerini gelişmeye çok açık. Onunla sık sık iletişim kurmaya ve konuşmaya çalışın. 

 

Tepkiler Konuşsun

6. ayda başlayan dil yeteneği 7 aylık bebek gelişiminde daha belirgin hale geliyor. Artık onun tepkilerinden neye kızdığını, neyi sevdiğini anlayabiliyorsunuz. Artık hareket etme isteği de gösteriyor. Yani onu sabit bir şekilde bir yerde tutmakta zorlanabilirsiniz. Çünkü o artık emeklemek istiyor hatta bunun için büyük bir aşama kaydetti bile. Aynada kendi görüntüsüne coşkulu tepkiler de veriyor.

Bir Kâşif Yetişiyor

8 aylık bebek gelişiminde en önemli olay onun keşfetme isteğidir. Etrafındaki her şeye duyarlı olabilir ve onlara uzanmak için tırmanma gibi çareler bulabilir. O artık sizi tanıyor, ailenizin bireylerini biliyor ve hareketlerinizi bol bol taklit ediyor. Önündeki yemeklere tepkisiz kalmıyor ve sürekli onlara uzanıp parmaklarını kullanarak yemek yemek istiyor. Bu dönem onun en hareketli zamanlarına başlama süreci. Bunun için ona zarar verecek eşyaları ondan uzak tutmanızda fayda var.

İşaretler

9 aylık bebek gelişiminde zekâ atakları artık çok belirgin. Anlamını bilmediği (Hatta bazen anlamını biliyor da olabilir.) kelimeleri ağzından çıkarmaya çalışıyor ve hala çok enerjik. Bu ay artık bebeğiniz el becerilerini çok rahat bir şekilde kullanabilir. Sizinle küçük oyunlar oynar, sakladıklarınızı bulmaya çalışır, verdiğiniz basit komutları yerine getirmek için çabalar, renkli ve basit zekâ oyunlarına tepkiler verebilir. Ayrıca bu dönemde hafızası iyice gelişir, daha önce oynadığınız bir oyunu anımsar. Ellerini çırpar ve ellerini sallayarak size veda edebilir.

 

 

Tek Başına

Bebeğiniz hala konuşmuyor ama merak etmeyin çok az kaldı. Artık kelimeleri kafasında yavaş yavaş anlamlandırmaya başladı ve asla sessiz kalmayacak. 10. ay bebek zekâ gelişimi açısından çok önemli. Bu dönemde bebek, artık bazı şeyleri tek başına yapmaya karar veriyor. Koltuktan kendi başına inmek, yatağından kalkmak istiyor.

Konuşma Atakları

11 aylık bebek zekâ gelişimi açısından en önemli olay, kelimelerinin daha belirgin olması. Hatta bazı nesnelere isim verme ve kokuları anlamlandırması yine bu dönemde başlıyor. Yani yemek kokusu geldiğinde mutfağa yönelirse şaşırmayın. Ben merkezci tutumu sizi üzmesin. Bu dönemde bebekler eşyalarını paylaşmayı sevmeyecektir. Fakat ona artık yavaş yavaş paylaşmayı öğretmelisiniz.

 

 

 “Ay Ne Çabuk Büyüdü!”

12. ay yani 1 yaş bebek gelişimi, onun sosyalleşme noktası. Artık neredeyse yürümeye başlayan bebeğiniz, kendi yaşıtlarıyla ilgileniyor. Ben merkezci tutumu muhtemelen devam ediyor. Bu dönemde bebeğiniz öğrenmeye çok açık. Onunla renkli oyunlar oynayabilir, eğitici kitaplarla nesneleri ona tanıtabilirsiniz. Bundan siz de çok zevk alacaksınız çünkü artık bebeğiniz sizi dinleyecek onayladığınız ya da onaylamadığınız şeyler hakkında fikir sahibi olacaktır.