Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Deprem Anında Bebeğiniz ile Neler Yapmalısınız?

Deprem kaynaklı zararların oluşmasının en önemli nedenlerinden biri de sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleridir. Deprem öncesinde ve sonrasındaki önlemlerin neler olduğunu öğrenmek kadar sarsıntı anında nasıl davranmanız gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmanız da çok önemlidir. Özellikle bebeğinizle birlikte depremi en güvenilir noktada ve şekilde geçirmek için bazı detayları bilmeli ve uygulamalısınız. Peki, bebeğinizle deprem anında ne yapmanız gerekir? İşte bulunduğunuz duruma ve konuma göre yapmanız gerekenler...

Bina içindeyseniz

  • Kesinlikle panik yapmayın, deprem anını bebeğinizle birlikte soğukkanlı bir şekilde geçirmeye odaklanın.
  • Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın. Heyecana kapılarak bebeğinizle birlikte merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
  • Balkona veya pencerelere doğru yönelmeyin.
  • Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, sabitlenmemiş dolap, raf gibi eşyalardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
  • Kapı eşikleri, deprem sırasında durulmaması gereken tehlikeli yerler arasında bulunur. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır. Bu nedenle bebeğinizle birlikte kapı eşiğinde sarsıntının geçmesini beklemeyin.
  • Depremlerde ayakta durmak mümkün olmadığından yapılması gereken ilk hareketiniz emniyetli bir yere yatmak ya da çökmek olmalıdır.
  • Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir. Bu nedenle bebeğinizi de alıp daha önce ev içinde belirlediğiniz en yakınınızda bulunan yaşam üçgeni oluşturabilecek güvenli noktaya gidin.

  • Ev içindeki dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, yatak bazası, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize ve bebeğinize hayat üçgeni oluşturun.
  • Yere yan yatarak bacaklarınızı karnınıza çekip kendinizi cenin şekline getirin. Bebeğinizi karın ve göğüs boşluğunuzun arasına alın. Bebeğinizle birlikte vücudunuzu küçültecek pozisyonu alıp, bunu sarsıntı boyunca koruyun.
  • En çok korumanız gereken yer baş bölgeniz olduğu için bir elinizi başınıza ve boynunuza sarın. Hatta yastık ya da başka bir cisimle başınızı koruyabilirsiniz.
  • Deprem sırasında koltuk ve oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunmanız, sizin ve bebeğinizin daha sabit kalmasını sağlayabilir. Bu nedenle hem bebeğinizi koruyup hem de sabit bir eşyaya tutunmaya çalışın.
  • Sarsıntı geçene dek bekleyin. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Dışarı çıkmak için en güvenli zaman sarsıntının bitmesidir.  
  • Sarsıntı bittikten sonra bebeğinizin ve kendinizin güvenliğini sağlayıp binadan çıkmaya hazırlanın.
  • Evden çıkmadan önce elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın.
  • Daha önceden hazırlamış olduğunuz acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak, binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.
  • Binadan çıkmak için kesinlikle asansör kullanmayın.
  • Acil durumları bildirmek dışında telefonları kullanmayın. Telefon iletişimini meşgul etmemek, aile bireyleriniz arasındaki iletişimi sağlamak ve yakınlarınıza bilgi verebilmek için daha önce telefonunuza yüklediğiniz güvenilir mobil aplikasyon uygulamalarını kullanabilirsiniz.
  • Evden ve binadan çıkarken kibrit ya da çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın.
  • Elektriklerin kesilebileceğinin, yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun.

Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın.

“Depreme karşı alınacak önlemler nelerdir?” sorusunun yanıtını bilmeniz ve bunları uygulamanız, depremde yaşanabilecek hayati riskleri azaltıp ortadan kaldırabilir. Özellikle bebeğinizle birlikte deprem anı ve sonrasında neler yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmanız, afet sürecini daha iyi yönetmenizi sağlayabilir. Bu konuda daha bilinçli davranmak için Bebek ile Depreme Nasıl Hazırlanmalısınız? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bina dışında açık alandaysanız

  • Bebeğinizle birlikte sarsıntı süresince dışarıda kalmaya devam edin.
  • Bulunduğunuz noktanın yakınında enerji hatları, binalar, direkler, ağaçlar ve duvar varsa hızlıca bunlardan uzaklaşın.
  • Eğer açık arazide iseniz bebeğinizi kucağınıza alarak çömelip etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olun.
  • Deniz kıyısında veya kıyıya yakın bir lokasyondaysanız kara yönüne doğru hızlı bir şekilde yönelin.
  • Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olun.

Araç kullanıyorsanız

 

  • Deprem sırasında bebeğinizin de içinde bulunduğu aracı kullanıyor olabilirsiniz.  Eğer bu sırada kara yolunda seyir halindeyseniz bulunduğunuz yer güvenli ise bina, ağaç, direkler yanında, üst geçit altlarında durmaktan sakınarak yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun. Kontak anahtarını yerinde bırakıp, pencereler kapalı olarak bebeğinizle birlikte araç içinde kalın. Sarsıntının geçmesini ihtiyatla bekleyin.
  • Sarsıntı sırasında aracınızla mahaller arasında olabilirsiniz. Ya da bulunduğunuz nokta güvenli bir yer olmayabilir. Bu durumda aracı durdurun; kontak anahtarını üzerinde bırakarak aracı bebeğinizle birlikte terk edin ve açık alanlara gidin.
  • Bir tünelin içinde iseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracınızı durdurup bebeğinizi de kucağınıza alarak aşağıya inin. Aracınızın yanına yan yatarak bacaklarınızı karnınıza çekip kendinizi cenin şekline getirin. Bebeğinizi karın ve göğüs boşluğunuzun arasına alın. Bir elinizi kendi başınızın, diğer elinizi de bebeğinizin başının üstüne kavuşturun.
  • Kapalı bir otoparkta iseniz; bebeğinizle birlikte arabanızın dışına çıkıp yanına yatın. Karın ve göğüs boşluğunuzun arasına bebeğinizi alarak cenin pozisyonunda sarsıntının geçmesini bekleyin.  

Deprem sonrasında hasar gören yol, köprü ve rampaları kullanmayın. Normal trafikten, ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından uzaklaşın. Sarsıntı durduktan sonra mümkün olduğunca açık alanlara gidin.

Metroda veya diğer toplu taşıma araçlarındaysanız

Deprem sırasında bebeğinizle birlikte metroda ya da diğer toplu taşıma araçlarından birinde olabilirsiniz. Gerekmedikçe kesinlikle metro ve trenden inmeyin. Sarsıntının geçmesini bebeğinizle birlikte trenin içinde sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunarak bekleyin. Metro veya tren personeli tarafından verilen talimatları izleyerek sarsıntı sonrasında güvenli alanlara yönelin.

Deprem çantası, olası bir deprem için en önemli hazırlıklardan biridir. Acil durum çantası olarak da bilinen deprem çantasında, deprem sonrasında ihtiyaç duyacağınız pek çok malzemenin bulunması gerekir. Deprem çantası hazırlıklarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak ve uygulamak için https://ilkadimlarim.com/bebekli-aileler-icin-deprem-cantasi  başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.